7óra7

Évadzáró a Kolibri Színházban: ötvenezer néző a szezonban

Évadzáró a Kolibri Színházban: ötvenezer néző a szezonban

2015. 06. 19. | 7óra7

Novák János igazgató a színház szerdai évadzáró ülésén arról is beszámolt, hogy a teátrum több mint ötezer gyermeket tudott hozzásegíteni ahhoz, hogy eljusson a Kolibri Színház előadásaira az elnyert 3 millió forintos közlekedési támogatás révén.

Színházpedagógiai programjuk keretében 280 színházi nevelési programot, köztük nyílt próbát és tanárműhelyt szerveztek. A színészek részvételével 12 előadáshoz kapcsoltak drámapedagógiai foglalkozást, és kiadtak egy átfogó műsorfüzetet színházpedagógiai munkájukról, amely ismerteti a programok felépítését és ötleteket is ad az előadások iskolai feldolgozásához.

Novák János

Novák János felidézte, hogy a teátrum két 2014-ben befejezett európai uniós együttműködése - a Platform Shift és a Small Size - négy évre lehetőséget kapott a folytatásra. Ez lehetővé teszi, hogy újabb ifjúsági és csecsemőszínházi produkciók szülessenek a teátrumban.

"Ha nem vennénk részt különböző pályázatokban, külföldi projektekben, nem tudnánk folytatni ifjúsági és csecsemőszínházi programunkat. Mindig plusz forrásokat kell találnunk ahhoz, hogy színházunk talán legnagyobb értékét, széleskörű repertoárunkat megőrizzük. Azt remélem, hogy a jövőben a Kolibri Pince tágasabb térbe tud költözni és ez nagyobb anyagi biztonságot teremt a munkánknak" – idézik Novák Jánost.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a Kolibri Színház június 16-án 99-es busz címmel, Vidovszky György rendezésében nyári tanterem-színházi bemutatót tartott a nyolcadik kerületi egykori kesztyűgyárban. "A 10-14 éves korosztálynak szóló interaktív előadás a hírhedten különc, 99-es járaton találkozó utasok - köztük ellenőrök, otthontalanok, romák, közterület-felügyelők, buszsofőrök, rendőrök és nyugdíjasok – találkozásaiból bontakozik ki, és azt a kérdést vizsgálja, mennyire tudunk empatikusak lenni egymással" – mondta Novák János.

A következő évadról szólva elárulta: 30 előadás marad repertoáron. A szeptember a 24. Kolibri Fesztivállal indul, és 2016 júniusában vendégül látják az európai uniós Platform Shift+ elnevezésű projekt találkozóját, ahol mind a tíz résztvevő európai színház bemutatja saját előadását.

A Kolibri Színház jövőre öt bemutatót tervez. Októberben Kolozsi Angéla Emília és az angyalok című művét mutatják be. Novemberben Horváth Péter darabját viszik színre; Selma Lagerlöf A karácsonyi rózsa legendája című meséje alapján írt művet Novák János rendezi.

A jövő év januárjában a színház művészei, Török Ágnes és Szívós Károly rendeznek Csipcsipcsóka címmel csecsemőszínházi produkciót, míg februárban a színház főrendezője, Vidovszky György visz színre a Platform Shift+ projekt keretében egy előadást.

Vidovszky György

Mint a közleményben áll, tavasszal a társulat Marton László rendező inspirációját követve Apuleius Amor és Psyche című művén kezd el dolgozni Horváth Péter íróval, Oberfrank Péter karmesterrel és Fábri Péter dalszövegíróval.

A következő évadtól a társulathoz szerződik Molnár Zsófia Boróka színésznő. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet, egy Kolibri Urat, egy Kolibri Háttér Hölgyet és Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. Idén Tisza Bea és Fehér Dániel, illetve Sallai Rita öltöztető és Bornai Szilveszter zenei vezető érdemelte ki az elismerést.

Mint írják, az évadzárót követően kiállítás nyílt a Kolibri dolgozóinak művészeti alkotásaiból a színház előcsarnokában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr277992615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása