7óra7

Elkezdődött a Városmajori Színházi Szemle

Elkezdődött a Városmajori Színházi Szemle

2015. 06. 21. | 7óra7

A szombathelyiek Szemle-nyitó Vitéz Mihály előadását kiemelt érdeklődés kísérte június 18-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Székely Csaba „komikus történelmi tragédiája” Béres Attila helyszínre adaptált rendezésében a hideg idő ellenére is tetszésreakciót váltott ki a nézőkből. A Szemlét idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel: Böhm György dramaturg, rendező, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Karinthy Márton rendező, a Karinthy Színház igazgatója, Bán Teodóra fesztiváligazgató és egy fő közönség-zsűri.

Városmajori Színházi Szemle

A program június 20-án folytatódott a kaposváriak Magyar Elektra című előadásával, melynek szövegét Bornemissza Péter eredeti, 16. századi drámája nyomán Háy János magyarította maivá. Horváth Csaba rendezése a görög tragédia történetét letisztult, a mozgás mellett a színészek „eszköztelen” játékára és intenzív jelenlétre épülő fizikai színházi formában állítja színre többek között Takács Katalin, Mészáros Sára, Kovács Zsolt, Nagy Norbert főszereplésével.

Június 23-án a Figaro házassága érkezik Győrből Erdeős Anna rendezésében, amely az „egy nap szenvedély” ismert történetét a komédiázás eltúlzott eszközeivel, afféle látványos kosztümös revüként vonultatja fel, a „színház a színházban” helyzetre való kikacsintással. Június 25-én Örkény István legismertebb groteszkje, a Tóték érkezik a Miskolci Nemzeti Színházból, szintén Béres Attila rendezésében. Az előadás a háttértörténet világháborús eseményeinek állít emléket, eredeti dokumentumfilmek beidézésével. Az Őrnagy szerepében Görög László értelmezi újra a Latinovits Zoltán filmbéli alakításában legendássá vált szerepet.

Városmajori Színházi Szemle

Június 27-én a csíkszeredaiak Édes Annája lesz látható Lendvai Zoltán adaptációjában és rendezésében, amely a Kosztolányi-regény kevésbé hangsúlyozott mellékszálait, illetve történelmi kontextusát veszi nagyító alá. Július 2-án García Lorca utolsó, egyben legmegindítóbb drámája, a Bernarda Alba háza szerepel a Városmajorban, a Békéscsabai Jókai Színház előadásában. Béres László rendező különleges flamenco-feldolgozása autentikus zenék, táncok és szimbólumok nyelvén meséli el a szenvedélyekkel és misztikummal teli történetet. Július 4-én a debreceni színház Istent a falra festeni című előadásával zárul az idei Szemle, amely igazi közösségi színház, a szó minden értelmében. Tar Sándor A mi utcánk című regényéből Mészáros Tibor által írt és rendezett „vidéki keserédes” az isten háta mögötti nincstelenségben az élet mulandó szépségét és abszurd komikumát mutatja meg sok humorral.

A nézők idén is a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott előadásra. A díjkiosztót immár hagyományosan szeptember elején tartják majd meg a Városmajorban.

Bővebb információ, jegy- és bérletvásárlás szintén a fesztivál honlapján található.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr477992605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása