7óra7

Évadértékelés a Budapest Bábszínházban

Évadértékelés a Budapest Bábszínházban

2015. 06. 22. | 7óra7

A Budapest Bábszínház közleménye szerint a teátrum 390 előadását a 2014/2015-ös évadban 98.391 néző látta, ami az előző szezonnal megegyező, 101%-os látogatottságot jelent. A színház alapfeladatának tekinti a gyermek- és ifjúsági korosztály megismertetését a színházzal, ugyanakkor a műfaj hagyományainak ápolása mellett a kísérletezésre is nagy hangsúlyt fektet. Ennek megfelelően a 2014/2015-ös évadban „A báb nem korosztály, hanem műfaj!” mottó jegyében növelte az ifjúsági és felnőttrepertoárt, ugyanakkor az óvodás és kisiskolás nézőknek szánt produkciók száma sem csökkent.

Hoppá-hoppá! - Hannus Zoltán és Pallai Mara

A 2014/2015-ös évadban két játszóhelyen, a színházteremben és a Játszó-téren négy bemutatóra – Hagymácska (rendező: Veres András), Hoppá-hoppá! avagy Vadkan Dönci és Cirmos Liza (rendező: Kuthy Ágnes), Hókirálynő (rendező: Fige Attila), Kabaré (rendező: Alföldi Róbert; a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben) – , valamint egy felújításra – Az ember tragédiája (rendező: Garas Dezső) – került sor.

Márciusban zajlott a hatodik alkalommal megrendezett, immáron tematikussá vált BÁBU Fesztivál, amelynek fókuszprogramjában első alkalommal Kemény Henrik életműve, Vitéz László és a vásári bábjáték állt. (Interjúnk Gyurkó Henrik bábművésszel itt olvasható

Március 21-én a Budapest Bábszínház kezdeményezésére a magyar nyelvű bábosok második alkalommal ünnepelték közösen a Bábszínházi világnapot. Az eseménysorozat célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra. A kezdeményezéshez több mint húsz településről mintegy negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott.

A Budapest Bábszínház az évad során vendégül látta a Szabadkai Gyermekszínházat, a Białystoki Bábszínházat, az Árgyélus Színházat, a Ciróka Bábszínházat, a Mesebolt Bábszínházat, a független előadók közül Pályi Jánost, Fabók Mancsi Bábszínházát és a Bábrándozók Társulatot.

Boribon és Annipanni

Több rangos díjjal és elismeréssel is gazdagodott a társulat. A Boribon és Annipanni (rendező: Ellinger Edina) megkapta a Színikritikusok Díját a Színházi Kritikusok Céhének tagjai szavazata alapján, a 2013/2014-es évad legjobb gyerekelőadásaként. A Marék Veronika történeteiből készült produkció Szabadkai Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztiválon a a fesztivál fődíját kapta, Bercsényi Pétert pedig a legjobb alakítás díjával ismerték el.

A Tíz emelet boldogság a Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban készült a 2013/2014-es évadban. Hannus Zoltánt az előadásban nyújtott teljesítményéért a Magyarországi Bábszínházak Országos Találkozóján a Magyar Bábművészek Szövetségének különdíjával ismerték el. A Kovács Petra Eszter rendezte produkciót idén a csíkszeredai Lurkó Fesztivál közönsége is láthatta (9 pontos kritikánk itt olvasható

A Hétfejű Tündér Bangkokba, a Harmony World Puppet Carnivalra kapott meghívást, ahol a világ 80 országából 166 produkció szerepelt a versenyprogramban. Az előadás a zsűri döntése alapján a legjobb látvány díját kapta meg (tervező: Mátravölgyi Ákos). A Lázár Ervin meséjéből készült, Gimesi Dóra által színpadra írt előadás sikersorozata Kragujevácon, az Arany Szikra Fesztiválon folytatódott, ahol a legjobb előadás, legjobb rendezés (Kuthy Ágnes), legjobb zene (Sáry László), legjobb tervezés (Mátravölgyi Ákos) és legjobb színészi összjáték (Hoffer Károly, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba) díjával ismerték el az alkotókat.

Teszárek Csaba, Hoffer Károly és Tatai Zsolt

A Lúdas Matyi (rendező: Fige Attila) a Banja Luka-i Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztiválon a zsűri nagydíját kapta, a címszerepet alakító Tatai Zsoltot a legjobb férfi-, a Klárát játszó Kovács Juditot a legjobb női alakítás díjával tüntették ki.

A Színikritikusok Díjával, valamint az Üveghegy-díjjal is elismert Semmi (rendező: Hoffer Károly) szerepelt a DESZKA Fesztivál programjában (7 pontos kritikánk itt található

A színház művészei közül Kovács Mariannát Aase-díjjal, Blasek Gyöngyit a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. Az évadzáró társulati ülésen két díjat adtak át. A társulat szavazatai alapján a Havas–B. Kiss-díjat Pallai Mara színész, a Kovács József-díjat Fekete-Zsila Andrea, a gazdasági titkárság vezetője kapta.

A 2015/2016-os évad első felének bemutatói közül az óvodásoknak szól a Beatrix Potter meseregényéből készült Nyúl Péter (rendező: Ellinger Edina), az alsó tagozatosok – részben új szereposztással – ismét láthatják Lázár Ervin klasszikusát, A legkisebb boszorkányt, az ifjúsági és felnőttkorú közönség számára pedig a Trafó – Kortárs Művészetek Házában, a Természetes Vészek Kollektívával együttműködésben készül az Oidipusz-karantén (rendező: Veres András).

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307992601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása