7óra7

Otthonra lelhettünk - Pap Gábor a Trainingspot évadáról

Otthonra lelhettünk - Pap Gábor a Trainingspot évadáról

2015. 07. 15. | 7óra7

Ezek közül kettő premier: a Szegezdi Róbert által rendezett Okosok című előadásnak a Marczi Közösségi Tér, míg az Ovibradernek a MU Színház adott otthont, utóbbit rendezőként Solténszky Tibor jegyzi. Tavalyi, évadvégi bemutatója után átdolgoztuk és továbbjátszottuk az Eszter hangja című zenés tantermi projektünket, mely egyaránt szerepelt Budapesten, vidéken, illetve a Vajdaságban. Emellett hosszabb idő után játszottuk újra a Hangállam című másik tantermi előadást, valamint az Új Hídavatás-szvittet. Utóbbi szintén megújult formát öltött és immár közelebb áll az eredeti változathoz: a néhány év előtti újszínházi kaland után jóval rövidebb játékidővel, az adott a játszóhelyhez igazítva, flexibilisebben tudjuk forgalmazni a produkciót.

Bora Levente, Gál Bettina, Pap Gábor

Ez az évad is gazdag volt fesztiválokban és turnékban: az Ovibraderrel részt vettünk a celldömölki Soltis Fesztiválon, az újbudai Csontvári Udvarházban a FAL-fesztivál résztvevői lehettünk az Új Híadavatás-szvittel, míg a POSZT off-programjának színházi nevelési részében a pécsi Leöwey Klára Gimnáziumban az Eszter hangjával szerepeltünk. Ezek mellet két turnét bonyolítottunk: a Hangállammal Nógrád-megyei településeket érintő vendégjátékot szerveztünk, míg az Okosok és az Eszter hangja az immár hagyományosnak mondható délvidéki turné keretében került bemutatásra több alkalommal Zentán és Adán.

A szikár adatokon túl fontosnak érezzük, hogy otthonra lelhettünk a MU Színházban, ahol egész évadon át futott az Ovibrader című produkció, jelentős közönségsikerrel, és ahol a következő évadban egy felújítással (Szület-szeret-hal valamint egy ősbemutatóval jelentkezünk (És újjászület…) Mindkét produkció a kiváló József Attila-díjas költőnő, Kiss Judit Ágnes verses drámáin alapul. Nagyon fontos játszóhelyünknek tekintjük a Marczi Közösségi Teret is, ahol az Okosok című produkciót játszhattuk el több alkalommal. Harmadik, legtágasabb otthonunknak a Kárpát-medence osztálytermeit tekintjük: Budapesten, vidéken és a Vajdaságban játszott zenés tantermi projektjeink (Hangállam, Eszter hangja) egyre elismertebbek, jelzi ezt a FÜGE és az NKA által elnyert támogatás, de a POSZT színházi nevelési off-programjába való meghívásunk is. Jelentős előrelépésnek érezzük, hogy terveink szerint a jövő évadban a színházi nevelés egyik hazai élcsapatával, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtal készítünk koprodukciót.

Eszter hangja - Benya Kata, Németh Eszter, Manyasz Erika, Boros Ádám

Nagyon nagy nehézséget jelent ugyanakkor, hogy a fent vázolt gazdag repertoár, és a szférában jelentősnek tekinthető előadásszám, valamint a nagy áldozattal járó, kitartó munka, az elismerések ellenére, semmilyen pályázati fórumon nem nyertünk támogatást a következő évadra! Ez öt év óta először fordul elő velünk. Nagyon bízunk abban, hogy ez a helyzet megváltozik, ennek ellenére mi továbbra is rajta leszünk, hogy egyre gyarapodó közönségünket a már megszokott színvonalú új produkciókkal örvendeztessük meg, gondolkoztassuk el.

Köszönjük hűséges nézőinknek a kitartó figyelmet, a hivatásosaktól viszont a független szféra egyik feltörekvő csapataként nagyobb figyelmet várunk. És nemcsak a magunk számára. Említjük mindezt a hozzánk hasonló fiatal társulatok (a teljesség igénye nélkül: KB35, FAQ, Soltis Lajos Színház, Rév, Amargant Színházi Műhely, Radikális Szabadidő Színház) nevében is. Ezek a társulatok évek óta közös platformon állva, közös játszóhelyeken (régebben a Tűzraktérben és a Sirályban, mostanság a MU-ban és a MÜSZI-ben), fesztiválokon (Színváltások, Színkavalkád) egymásra figyelve és reagálva, már-már egy „köztes szférát” alkotva próbálnak utat találni, netán ösvényt taposni a magyar színházi élet egyre sűrűbb ingoványában. Hisszük azt, hogy a fent említett közösségi színházak velünk együtt mostanra megmérettek és nem találtattak könnyűnek. Talán ideje lenne észrevenni őket!

Kapcsolódó

Manyasz Erika és Benya Kata interjú az Eszter hangja című előadásról

Kritikánk az Ovibraderről

Lovas Dani interjú az Ovibraderről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr917992517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása