7óra7

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a jubileumi THEALTER

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a jubileumi THEALTER

2015. 07. 27. | 7óra7

„A Züfec körülbelül annyit jelenthet, hogy „úgyis csak rólunk szól az egész.” (…) Annak ellenére, hogy az alkotók tulajdonképpen egy magától értetődő fogással éltek, Benkó Bence és Fábián Péter rendezése mégis ennek köszönhetően lett egyrészt bájos, másrészt hatalmas erővel és frissességgel teli. Mert amire akarva-akaratlanul is állandóan reflektálnak, az pont saját maguk, fiatalságuk, az, hogy ők önmagukat ünnepelve, elveiket nem feladva kérnek helyet a nagy színházi Züfecben. Persze ezt sem végletes önirónia nélkül teszik.

Züfec - Horváth Szabolcs és Domokos Zsolt

Makszudov, amikor már arra is rájött, hogy a puszta színházcsinálás kedvéért sem lehet dolgozni, arra eszmél, hogy ki lehet lépni a színház valóságából. Ez az egyetlen út, hogy megszabaduljon annak rendszerétől. Az előadás utolsó fricskája, hogy mindeközben bennünk pedig az tudatosul, hogy maga a színház az, mely nekünk, nézőknek kínálja ezt a kijáratot. Valószínűleg ezért is szeretnének ezek a fiatalok annak szerves részévé válni. Ezzel az előadással ez bizonyára meg is történt” – írta a Züfec című előadásról Szabó Zsuzsa. (A teljes, 9 pontos kritikánk itt olvasható

9 nap alatt, 14 helyszínen 6 ország 29 alkotócsoportja mutatkozott be a 25. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon. A fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: több mint 70 eseményt kínáltak az ide látogatóknak, de mindössze a programok egyharmadára kellett belépőjegyet váltani. A nagy érdeklődésnek köszönhetően – az ingyenesen látogatható programok magasabb aránya ellenére – a nézőszámot és a jegybevételt is növelni tudták az elmúlt évhez képest. A színházi előadások mellett ingyenes koncertekkel, szabadtéri, irodalmi és szakmai programokkal várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 25 önkéntes volt a szervezők segítségére.

THEALTER 25 -- Híradó

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a függetlenekre Szegeden. A THEALTER öt éve új fejezetet nyitott a fesztivál történetében a tehetséges és markáns hangon megszólaló új generáció szisztematikus felkarolásával, bemutatkozásuk elősegítésével. A 2015-ös jubileumra ez a munka beérett: nem csak a színpadon, de a nézőtéren is helyet követel magának az új generáció – áll a fesztivál közleményében.

Kapcsolódó

Július közepén kezdődik a 25. THEALTER

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr27992491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása