7óra7

E heti hetesünk (ami most négyes)

E heti hetesünk (ami most négyes)

2015. 08. 03. | 7óra7

*Keddi ajánlat* (augusztus 4.): Azt meséld el, Pista! // Örkény Színház - Ördögkatlan, Nagyharsány // 15 óra

Néha mintha viccet mondana, félvállról veszi Örkény (a saját) életét, valamikor kesernyés hangon meséli az orosz munkatábor kegyetlenségeiről, sokszor öniróniával tekint magára, vagy épp az értetlent adja, pedig nagyon is jól tudja mi folyik körülötte. Ha végigcsodálkozzuk az előadást, a végén azt vehetjük észre: megöregedett. Tiszta tekintetű, naiv ifjúként kezdi a szöveget, és az elmesélt élet után már egy megfáradt, halálához készülődő öregember távozik. Ez az egyik legcsodálatosabb játéka Mácsainak, akárhogyan próbálunk fókuszálni, a kép nem változik, nem szemfényvesztés: ez az ember tényleg öreg lett – pedig csak játék az egész, komoly játék - írtuk az előadásról.

A teljes, 10 pontos kritika itt olvasható

Azt meséld el, Pista!

*Szerdai ajánlat* (augusztus 5.): Szélben szállók // Stúdió K, Kerekasztal - Ördögkatlan, Kisharsány // 18 óra

Ahogy az alkotók a kereséstörténet végét elharapják, úgy a Szélben szállók a cigányság témáját sem sulykolással elemzi: világos képeket, tiszta történéseket láthatunk egy mesterségesen szétszakított családról, egy nevelőintézetről és egy cigány testvérpárról. Nem mondja, hogy a cigány ember is olyan, mint bárki más, sem azt, hogy helytelen elválasztani egymástól egy szülőt és a gyerekeit, ahogy azt sem, hogy helyes. Miként, hogy ezekről beszélni kell és lehet, azt sem mondja, hanem mutatja. De a legfőbb, amit mutat, egy olyan hely, ahol bármiről lehet beszélni, és ahol mindenki maga írhatja a történeteit – de legalábbis hozzászólhat azokhoz. (Török Ákos)

A 7 pontos írás itt olvasható

Szélben szállók

*Csütörtöki ajánlat* (augusztus 6.): A Nagyvárosok Máriája // Kultjkikötő, Balatonföldvár // 20:30

A Rába Roland rendezte előadás ezt az egyszemélyes operát a vallásos jelenések világa felől olvastatja velünk. Láng Annamária Máriája beviharzik a zenészek által elfoglalt színpadra, és belekezd a mesébe. Mesébe egy Mária-jelenésről, amit a taxisok láttak a városban. Szertelenül, bohémen, kutyafuttában mesél, loholva, mint akinek épp úgy szokatlan, amennyire magától értetődő ez az egész történet. Kicsit olyan ez a tangóopera „librettó”, mint Márquez mágikus realizmusa. Ahol hömpölyög a történet sodra, magával húz, magával cipel, hogy aztán egy soron következő melankolikus tangóban ismét partra tegyen. (Csatádi Gábor)

A 7 pontos kritika itt olvasható

A Nagyvárosok Máriája - Láng Annamária

*Szombati premierajánlat* (augusztus 8.): *Médeia* // Regionális Kreatív Műhely - Művészetek Háza, kisszínpad, Magyarkanizsa // 20 óra

Cseh Dávid dramaturg és műfordító első színházi rendezése, amelyben az antik görög történetet a japán nó dráma és színház formáján keresztül, és kizárólag női szereplőkkel mutatja meg. Az előadásban Tóth Laura, Léphaft Ágnes és Kiss Anikó formálja meg a figurákat, és Nagy Szilvia hozza létre a látványvilágot. A produkció zenéje Márkos Albert szerzeménye.

Médeia (próbafotó) Médeia megbocsáthatatlan bűnöket követ el: legyőzi magában az anyát, és gyermekei meggyilkolásával elvágja a közte és Iászón közt lévő családi köteléket. Miután elrepül a sárkányfogaton, felmerül a kérdés: ha újjáéled benne az anya, Médeia miképpen számol el önmagának? Az antik feldolgozások, bár ábrázolják Médeia vívódását, a tett utáni eszméléssel már nem foglalkoznak - olvasható az ősbemutató Facebook oldalán.

A középkori japán nó-játékokban viszont tipikusnak mondható, hogy egy ilyen súlyos tett után a szereplők emlékezésen, értékelésen és vezeklésen keresztül szembesülnek saját döntéseikkel. A készülő előadásban az érdekelt minket, mi történik a végzetes gyilkosságok után? Mi lesz Médeiával, ha elmúlik a démoni bosszúvágy, a szerelmi bánatból fakadó gyilkos láz? - folytatódik az előadás felvezetése.

A Médeia egy kísérleti darab, mivel nó színházzal foglalkozom már évek óta, ezért egy nó drámát írtam a Médeiából. Miközben az anyaggal foglalkoztam, hasonlóságot véltem felfedezni az antik görög és a középkori nó színház között. Mindkettő tulajdonképpen a színház ősi, rituális gyökereihez nyúlik vissza, és mind formájában, mind tematikájában nagyon-nagyon izgalmas összecsengésekre bukkantam. Például a nó játékok között van több is, amely mintha a Médeia alapmotívumaiból építkezne, vagy azokat szedné szét - mondja a rendező a Magyar Szó Online-on készült riportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr917992477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása