7óra7

Csaknem négyszáz program a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon

Csaknem négyszáz program a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon

2015. 08. 11. | 7óra7

A "vidámság és derű országos seregszemléjének" kilenc napja alatt összesen 49 helyszínen csaknem négyszáz programot rendeznek, ezek kilencven százaléka - hasonlóan az elmúlt évekhez - ingyenesen látogatható - hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

A hagyományos színházi programban tizenhat, az elmúlt évben bemutatott vígjátékot és egy cirkuszi előadást tekinthet meg a közönség a legismertebb hazai társulatok előadásában.

Abigail bulija - Ónodi Eszter, Jordán Adél és Ötvös András

Schlanger András, a szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója a sajtótájékoztatón a teátrum és a fesztivál megújulásának fontosságát és a hagyománytiszteletet hangsúlyozta. Elmondta, idén három újítással próbálkoznak meg a szervezők, ilyen lesz a Színművészeti Egyetem hallgatóinak városi "közönséggyűjtő" művészeti megmozdulása, a Magyar Képzőművészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervező szakos hallgatóinak kiállítása, illetve a fesztivál történetében először lesz cirkuszi előadás is: a Recirquel Újcirkusz Társulat előadásában a cirkusz, színház és kabaré elemeit vegyíti majd.

A hagyományos alapkoncepció nem változott, a fesztivál gerincét továbbra is a hazai és világzenei koncertek, a színházi, az utcaszínházi és a játékfilmes versenyprogram, valamint a rengeteg kísérőprogram alkotja - közölte Tasnádi Csaba ötletgazda, a nyíregyházi teátrum korábbi igazgatója. A koncertek sorát az augusztus 28-ai megnyitó után fellépő Bassekou Kouyate nyitja, majd augusztus 29-én a Sidestepper, szeptember 4-én a Hanggai, szeptember 5-én a pedig a Bandadriatica következik. A hazai zenei vonalat többek között a Borbély Mihály Balkán Jazz Projekt, az Etnofon, a Kiscsillag, az Ocho Macho, a Cimbali Band, a Romengo Együttes, a Quimby, a Supernem és a Budapest Klezmer Band képviseli Nyíregyházán.

romance.com - Molnár Piroska, Jordán Tamás

A színielőadásokat a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán és kamaraszínpadán rendezik, a versenyprogramban tizenöt előadás szerepel, egy darabot pedig versenyen kívül tekinthet meg a közönség. A program augusztus 28-án este a Trükkök – Best of Recirquel című előadással kezdődik, majd a budapesti Katona József Színház Mike Leigh színművét, az Abigail buliját (9 pontos kritikánk itt olvasható a Dumaszínház és Füge Produkció pedig a 40! Avagy véges élet című darabját mutatja be (6 pontos írásunk itt található Vasárnap a Katona József Színház előadásában Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című színművét (6 pontos kritikánk itt található a Rózsavölgyi Szalon produkciójaként pedig Bernard Slade Válótársak című vígjátékát láthatja a közönség (7 pontos kritkánk itt olvasható

Hétfőn Vinnai András Garzonpánikja következik a 011 Alkotócsoport és a Thália Színház közös produkciójában, majd a Thália Színtársulata Terrence McNally Ketten egyedül című duettjét mutatja be. Kedden Bill Manhoff Bagoly és cicáját hozza el az Orlai Produkciós Iroda (5 pontos írásunk itt olvasható Emmanuel Robert Espalieu A hal nem hal bele című darabját játssza a Nézőművészeti Kft. (5 pontos írásunk itt található szerdán a Kecskeméti Katona József Színház előadásában Szente Vajk, Bolba Tamás és Galambos Attila Csoportterápia című darabját, az Aradi Kamaraszínház, a MASZK Egyesület és a Bakelit Multi Art Center produkciójában pedig a Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll című előadást láthatja a közönség (7 pontos kritikánk itt található

A csemegepultos naplója - Ötvös András

Csütörtökön Kiss Márton Broadway felett az ég című musicaljét a Centrál Színház (6 pontos írásunk itt olvasható Hindi Brooks Romance.com című komédiáját pedig a Rózsavölgyi Szalon mutatja be (8 pontos írásunk itt található pénteken a Madách Színház P. G. Wodehouse-tól az Agyeldobást (3 pontos kritikánk itt olvasható az Orlai Produkciós Iroda pedig A csemegepultos naplója című Gerlóczy Márton-regény színpadi adaptációját adja elő (9 pontos, dupla kritikánk itt található A versenyprogramot szombaton a budapesti Játékszín társulata zárja Noël Coward Vidám kísértet című bohózatával.

Az előadásokat a Makk Károly filmrendező vezette zsűri értékeli, ők döntenek majd a kilenc díj odaítéléséről is - tette hozzá Tasnádi Csaba.

A fesztivál kísérőprogramjait Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye huszonkét kistelepülésén rendezik meg. A kilenc utcaszínházi és öt bábelőadás mellett esténként kilenc magyar játékfilmet vetítenek le a Kossuth téren és a Cinema Cityben. A Jósa András Múzeumban az Antal-Lusztig Gyűjtemény tárlata a magyar aktivizmus rajzművészetét mutatja be, a Váci Mihály Kulturális Központban pedig a Hardon Művészeti Egyesület Szotyizmus című kiállítása látható.

Válótársak - Lengyel Ferenc és Für Anikó

A Pál Gyula Teremben mutatkoznak be az idei képzőművészeti ösztöndíjasok, a színház emeleti előcsarnokában pedig Függöny mögött címmel a látványtervező szakon idén végzett hallgatók munkája lesz kiállítva. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Sipos László SORSfotók, avagy emberek és egyebek című kiállítása tekinthető meg, az Őrült is egy kissé című tárlat Karádi Zsolt és Karádi Nóra színházi fotóin keresztül idézi fel a színház elmúlt évadait.

A VIDOR Fesztiválon idén is rendelnek a bohócdoktorok, lesz Dumaszínház, félmaraton, irodalmi kávéház, civil sátor, szabadtéri könyvtár, gyermekkoncertek, büntetés-végrehajtási intézetekben tartott zenés előadások, esténként pedig a Vidor- és Móricz-kertben szórakoztatják a közönséget a helyi amatőr zenei együttesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr417992459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása