7óra7

Mi lesz veled, POSzT?

Mi lesz veled, POSzT?

2015. 09. 22. | 7óra7

Csizmadia Tibor, Jászai Mari-díjas színházi rendező és az MSZT elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy bár minden évben felmerült egy hasonló beszélgetés összehívása a POSzT apropóján, a legutóbbi fesztivált övező botrány radikális sürgetést adott ennek az igénynek.

A találkozó körül idén azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhének jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Minderre válaszul a céh és az Örkény István Színház kilépett a Magyar Színházi Társaságból, valamint több társulat is bejelentette hogy nem vesznek részt beválogatott előadásaikkal a POSzT versenyprogramjában.

Csizmadia Tibor

Csizmadia Tibor hozzátette: véleménye szerint a legfontosabb kérdés az, hogy miként lehet a politikai befolyásoltságtól megmenteni az idén fennállásának 15. évét ünneplő pécsi rendezvényt.

Az eseményen felolvasták Bérczes László színházi rendező levelét, aki azt javasolta, hogy a POSzT jövőjének érdekében a fesztivál tulajdonosi jogait a MSZT és a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) ruházza át a rendezvényt befogadó városra, így biztosítva a fesztivál politikai pártatlanságát.

Bár Pécs mindent megtesz azért, hogy a fesztiválnak továbbra is a város adhasson otthont, a POSzT szakmai részébe az önkormányzat továbbra sem kíván beleszólni - válaszolta a felvetésre Nagy Anna, aki a pécsi önkormányzatot képviselte a beszélgetésen.

Több hozzászólásban is felmerült, hogy a POSzT szervezését a jövőben pályázati úton kiválasztott művészeti igazgatóra kellene bízni, aki egy személyben felelhetne a saját maga által kialakított szakmai koncepcióért.

Szabó Ágnes

Mind Csizmadia Tibor, mind Szabó Ágnes, az MTT alelnöke megerősítette, hogy szervezeteik fontolgatják egy hasonló javaslat felvetését. Szabó Ágnes ugyanakkor hozzátette azt is, hogy véleménye szerint "naivitás" a politikától való szabadulás igénye, hiszen "ha áttételesen is", de a politika szolgáltatja a POSzT anyagi forrását.

Sándor L. István színházi kritikus az eseményen arról beszélt, hogy bár sokak szerint a POSzT-nak nincs jövője, ő ezzel szemben úgy gondolja, hogy a POSzT működik. A nézőterek megtelnek, és a válogatással kapcsolatban a legutóbbi színházi találkozót sem érhette több kritika, mint például az egy évvel korábbit, amelyen válogatóként végig jelen volt. Véleménye szerint a szakmai hangulat az, ami elromlott, és emögött az áll, hogy sokan úgy érzik, kimaradtak a válogatásból. Ennek talán azzal lehetett volna elejét venni, ha a szervezők már évekkel korábban is gondoltak volna arra, hogy lehetnek és voltak olyanok, akik méltánytalannak érezték a válogatást - fejtette ki álláspontját a szerkesztő, kritikus.

Szakmai beszélgetés a POSzT-on - Sándor L. István, Császár Angela

Arról is beszélt, hogy a szakma nyilvánvaló megosztottsága kapcsán azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy ezek mögött vajon esztétikai, ízlésbeli különbözőségek állnak, vagy egyszerű politikai nézetkülönbségek és hatalmi játszmák. A kritikusokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a szakírók a szakmai kérdések és tematikák felvetésével szemben szinte kivétel nélkül a kultúrpolitika felől közelítik a POSzT-on látható előadásokat, jelenségeket.

"Le kell mondani arról, hogy a POSZT a legjobb előadások fesztiválja" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a találkozó számára nagyon nehéz feladat, hogy egyszerre kell megfeleljen a szakmai minőség és a színház népszerűsítése kettős követelményének. Sándor L. István a szakmaiság erősítésének igénye mellett, lehetséges javaslatként egy olyan jövőbeli elképzelést fejtett ki, amely szerint a szervezők évről évre egy-egy színházszakmai kérdés köré válogatnának előadásokat.

A beszélgetés első két órájában más témák mellett szó esett arról is, hogy milyen rendszerben lehetne elvégezni a versenyprogramba meghívott előadások kiválogatását, szükség van-e a rendezvényen odaítélt szakmai díjakra, valóban Pécs-e az egyetlen és legalkalmasabb helyszín a fesztivál lebonyolítására, és hogy van-e lehetőség a POSZT nemzetközi színházi találkozóvá fejlesztésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr757992353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása