7óra7

„Ami 1972-ben abszurdnak tűnt, az ma a valóság” - Alföldi Makbettje az Átriumban

„Ami 1972-ben abszurdnak tűnt, az ma a valóság” - Alföldi Makbettje az Átriumban

2015. 09. 23. | 7óra7

A hatalom megszerzésére irányuló szüntelen háborúskodásról szóló történet ugyan komédia, ám a tragikus befejezés irányába halad – olvasható a színház közleményében. Az előadás valósággal való egyezése nem a véletlen műve, hiszen ahogy a rendező az olvasópróbán fogalmazott: ami a darab keletkezésekor, 1972-ben abszurdnak tűnt, az ma a valóság.

Makbett - Fehér Balázs Benő, Fábián Szabolcs, Szatory Dávid, Orosz Ákos, Gelányi Bence

Alföldi Róbert e rendezésében olyan megoldásokkal dolgozik, amelyekkel korábban nem. „Nagyon nagyszerű munka volt. Egészen különleges élmény, hogy az ember olyan anyaggal és olyan emberekkel dolgozik, ami és akik megújhodásra késztetik. Örülök, hogy a régi munkatársaimnak is tudtam meglepetést okozni a próbafolyamatban, nota bene saját magamnak is. Remélem, a nézőknek is jó értelemben vett meglepetés lesz” – mondta a rendező a közös munkáról.

A Lady Duncan szerepét megformáló Kerekes Éva úgy érzi, hogy furcsa előadás készül: „Kicsit mesejáték, kicsit rajzfilm, kicsit horror, de erős politikai és társadalomkritikai keretbe téve. Hiába abszurd drámáról van szó, vérkomolyan kell játszani, mert nagyon fontos, hogy hasson is, amit csinálunk, ne csupán mosolyogni lehessen rajta.” Kerekes Éva most dolgozik először a Kultúrbrigáddal. „Lendületes, motivált csapat jött össze, a közös ügy, a közös látásmód, a kíváncsiság, a játékkedv, a gondolat és az érzékenység tartja össze az egészet, ezek pedig, biztos vagyok benne, gyúanyagok” – vallotta erről a találkozásról.

Makbett - Bercsényi Péter A számos szakmai kitüntetéssel és fesztiváldíjjal elismert romániai magyar színész, Bányai Kelemen Barna (Banco) életének első budapesti munkája a Makbett. A tavalyi évad végéig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulatát erősítő művész idén Szombathelyre szerződött, ahol a Makrancos Kata című Shakespeare-darabban dolgozott először Alföldi Róberttel. „A munkaritmusa és a temperamentuma így már nem ismeretlen nekem. Nagyon koncentráltan, nagyon sűrűn dolgoztunk ebben a kevés időben, ami rendelkezésre állt. A csapat pedig annak ellenére, hogy válogatott, mégis valódi társulatként tud együtt dolgozni. Marosvásárhelyiként nem vagyok abban a státuszban, hogy megítéljem, mennyire lesz közéleti az előadás, de hogy az lesz, az nem kérdés. Olyan mint egy szócső, ami felnagyítja a hangokat. Az biztos, hogy a nézők feje dübörögni fog, amikor kijönnek a nézőtérről” – mondta az előadás kapcsán a színművész.

A Makbett címszerepét Orosz Ákos játssza (aki 2013-ban, a Maladype Színház előadásában már Shakespeare Macbethjeként is színre lépett), Duncan királyt Hevér Gábor, a komornát Parti Nóra, Macolt Fehér Balázs Benő, Candort Szatory Dávid, Glamisst Fábián Szabolcs, a kereskedőt Krum Ádám, a katonát Bercsényi Péter, az ordonáncot Gelányi Bence alakítja. A tizenegy színész összesen negyvennél több szerepben lép fel az előadásban. Az előadás Bognár Róbert fordításából készült, a koreográfus Gergye Krisztián, a zenét Kovácsovics Dávid jegyzi, a látvány Tihanyi Ildi és a rendező munkája, a produkció képi világában nagy szerepet játszó sminkeket Vég Attila tervezte.

A produkció bemutatójára szeptember 24-én kerül sor az Átrium Film-Színházban, a hónapban ezen kívül 26-án és 27-én délután lesz műsoron. Októberben 8-án, 9-én, 10-én és 29-én este lesz látható. Jegyek az atriumfilmszinhaz.jegy.hu oldalon kaphatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr877992351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása