7óra7

Egy héten keresztül a néző is játszik a MU-ban

Egy héten keresztül a néző is játszik a MU-ban

OPEN 2015 - Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál

2015. 10. 19. | 7óra7

November 16. és 21. között a részvételi színházé lesz a főszerep a MU Színházban.

Az Open Latitudes 3 – az Európai Unió Kultúra Programja és a SÍN Kulturális Központ támogatásával három külföldi, és a MU Színház jóvoltából három magyar előadást láthat a közönség. Az előadások mellett aukció, prezentáció, közönségtalálkozó, nézői viselkedés-kutatás és workshop is szerepel a programban.

Az interaktív színházi forma folyamatosan terjed Magyarországon is. Egyre több példát látunk a nézők aktív bevonására kőszínházakban és független társulatoknál egyaránt. A részvételi színház azonban ennél több. A néző itt résztvevővé válik, átlépheti nézői határait, tehát felelősséggel lesz a produkció és az adott téma iránt, amiben meg lett szólítva. A néző kifejezheti érzelmeit, döntéseket hozhat, amelyek cselekvésre ösztönzik. Az alkotók bizalmi pozícióba helyezik őt, partnerré, alkotótárssá válik. A közönség így aktív résztvevője lesz az előadásnak. Külföldi és magyar példák is azt mutatják, hogy az ilyen produkciók általában olyan kutatásokon alapulnak, amelyek valamilyen társadalmi kérdést feszegetnek, érdekérvényesítésre, érvényesülésre biztatva a nézőket.

open_1_kis.JPGTonight, lights out! (fotó: Marie Urban)

Az OPEN Fesztivál olyan külföldi előadásokat hívott meg, amelyek a néző és alkotó közötti igazi, működő kapcsolatot keresik. Egy-egy produkción keresztül többféle kérdéssel is találkozhatunk: a Tonight, lights out!-ban a fény és a sötétség metaforája – szó szerint – a demokrácia eszméjének lakmuszpapírjává válik. A belga művész-kutató, David Weber-Krebs egy egyszerű installációt használ a közösségi energia felpezsdítésére. Azt vizsgálja, hogy az emberek mennyire hajlandóak a konformitásra, a részvételre, illetve saját komfortzónájuk elhagyására a közös élmény érdekében.

A CMMN SNS PRJCT a közösségi kapcsolatokkal foglalkozik és azokkal a hézagokkal, amelyek a gazdasági profit logikáján túli működésben keletkeznek. Olyan új kereskedelmi lehetőségeket és üzleti formákat javasol a színházi kontextuson belül, amelyek a fikció határait súrolják. Martin Schick koreográfus-előadó munkáinak központjában a kultúrpolitika és a gazdaság paradoxonjai állnak. A CMMN SNS PRJCT-et 2011-ben hozta létre az argentin Laura Kalauzzal. A darab koppenhágai előadásán, 2012-ben Nullo Faccini producer megvásárolta a jogokat, és két helyi művészt kért fel néhány előadás megtartására Dániában. Ez az előadópáros játszik most Budapesten.

tojas.JPGTojáshéj

A Tojáshéj című portugál előadás különlegessége, hogy egy táncos produkció keretében aktivizálja a nézőket. A Tojáshéjat, amely először a THEALTER fesztiválon volt látható Magyarországon, tavaly beválogatták a legizgalmasabb, friss európai táncelőadásokat felvonultató Aerowaves Spring Forward fesztivál programjába.

A magyar előadások között is lesz tánc, képzőművészettel összefonódva. Gergye Krisztián Társulata a színpadon ott és akkor létrehozott mű és a közönség viszonyát alakítja ki Aukció című produkciójában. Az előadás során létrejövő képzőművészeti alkotást egy aukció keretében azonnal "kiállítják“ és „eladják“.

A 3050 gramm, a Káva Kulturális Műhely és a MU kifejezetten felnőtteknek készült résztvevő színházi előadása arra tesz kísérletet, hogy saját emberségünk fényében vizsgálhassuk azt a krízist, amit a szülővé válás jelensége okoz bennünk. Egy csecsemő átlagsúlya 3050 gramm. Ez a „kis csomag” változtatja meg egész életünket.

3050_kis.JPGA Mentőcsónak a Szociopolyval a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg. Egy szociológus tanulmányaiból és tapasztalataiból nem könyvet írt, hanem társasjátékot készített. Egy színész ezt látta, színházi formában értelmezte és „áthangszerelte”. Az élő társasjáték színházi jelenetekkel értelmezi a valóságon alapuló helyzeteket. A nézők csapatokat alkotnak, a csapatok családot képviselnek két szülővel és két gyermekkel. A játék célja: egy hónapig megélni az adott forrásokból.

Az előadásokat bemutatkozások, párbeszédek kísérik. A témában, valamint egy hálózati együttműködésben érintettek a fesztivál második napján, egy-egy 20 perces prezentáció keretében elmondják tapasztalataikat a részvételi színházról. A Mentőcsónak, a KOMA, a Káva Kulturális Műhely, a SÍN Kulturális Központ, a MU Színház, valamint a Jurányi Közösségi és Produkciós Inkubátorház prezentációit láthatják az érdeklődők. Az alkotók ide nem csak a szakmát, de a közönséget, a szponzorokat és a sajtó képviselőit is várják.

Csütörtökön közönségtalálkozó lesz, ahol számítanak a közönség aktív részvételére is. Ehhez a programhoz kapcsolódik, hogy a szervezők a fesztivál előtt egy online kérdőív formájában kutatómunkát végeznek, amely arra vonatkozik, vajon mennyire szeret a közönség aktívan részt venni egy-egy színházi előadásban.

A hetet a Tojáshéj című táncprodukcióhoz kapcsolódó workshop kíséri és zárja.

Kapcsolódó

TAO nélkül is megy tovább a Mentőcsónak

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767990487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása