7óra7

TAO nélkül is megy tovább a Mentőcsónak

TAO nélkül is megy tovább a Mentőcsónak

2015. 10. 19. | 7óra7

A Szputnyikon belül tavaly született csapat tagjai hisznek abban, hogy lehet az előítéleteinken és ezáltal a társadalmunkon is változtatni a színház eszközeivel.

A Mentőcsónak Egység 2015-2016-ban önállóan folytatja működését. A csapat 2014-ben, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül kelt életre a társulat két tagja, Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A Mentőcsónak eddigi és új programjaiban is olyan aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál, mint az előítéletesség, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés és ami mindezekből következik: a kivándorlás problematikája. Fontosnak tartják, hogy a hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni előítéletességet színházi eszközök segítségével is csökkentsék, s így a toleranciát és a szolidaritást erősítsék nézőikben, különösen a fiatalokban.

szocio.JPGSzociopoly - Jaskó Bálint, Hay Anna, Fábián Gábor (fotó: Dömölky Dániel)

Minden előadás esetében új kortárs magyar drámai szövegek születnek, amelyek a hazai társadalmi feszültségekre reagálnak, hol interaktív, új színházi formákat kutatva, hol pedig klasszikus színházi keretek között. Egyik formai újításuk az interaktív színházi társasjáték. Ennek első példája a Szociopoly, amelyet Fábián Gábor rendezett, témája a mélyszegénység. A játékot a „GYERE” Gyerekesély Egyesülettel közösen, Bass László szociológus szakmai vezetésével hozták létre. A Szociopolyt Budapesten továbbra is a Jurányi Közösségi és Inkubátorházban láthatja a közönség, ezen kívül iskolák és egyéb közösségek meghívásainak is eleget tesznek.

A Szociopoly köré szerveződött a Színházzal az előítéletmentes fiatalokért című program a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, a ”GYERE” és a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) közreműködésével. Ennek keretében egy négy alkalmas érzékenyítő csomagot dolgoztak ki 16-18 éves fiatalok számára, melyet 5 budapesti és 5 vidéki osztályba visznek el az évad első felében. A programért felelős szakmai vezetők: Fábián Gábor, Bass László és Hajós Zsuzsa. Szintén a program keretében szeptember 15-én létrejött a Nyíregyházi Regionális Színházi Nevelési Központ, melyet a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Móricz Zsigmond Színház alapított meg.

mento_logo_kis.JPGAz idei évadban is lesz színházi társasjáték: Szathmári Sándor: Kazohinia című regényének motívumait felhasználva, Fábián Gábor programvezetésével a migráció témáját járják körül. A február végén bemutatandó előadásban a résztvevőknek Kazohinia szigetére, a hinek és behinek különös világába kell valahogyan eljutniuk, és ott kísérletet tenniük a beilleszkedésre. Cél, hogy mindvégig fiktív keretben maradva kérdezzenek rá a befogadó és elutasító attitűdök működésére, és lehetőséget teremtsenek a velük játszóknak, hogy a menekültek szemszögéből is végiggondoljanak néhány szükségszerűen felmerülő dilemmát. Ezek mentén indítják a nézőkkel a párbeszédet: a fikció segítségével indulatok és jelszavak helyett érvek mentén beszélgetnek a helyzetről, a felmerülő válaszokról, reakciókról és a megoldás lehetőségeiről.

A rasszizmus visszaszorítása érdekében született meg a tavalyi évadban Pass Andrea Mentőcsónak-programvezető tollából és rendezésében az Újvilág című színházi előadás is, amit egy feldolgozó beszélgetés követ diákok számára. A produkciót beválogatták az idei, 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjába, valamint az IETM (International Network for Contemporary Performing Arts) művészeti programjába is.

A Mentőcsónak most induló állandó tevékenységei közé tartoznak az Egység ifjúsági csoportjának tartott foglalkozások is. A diákokkal egy olyan iskolát kívánnak létrehozni, ahol az aktuális társadalmi kérdésekről a résztvevő fiatalokkal hosszú távon is együtt gondolkodhatnak. Októberben Pass Andrea vezetésével indul a program, az egész évadon át tartó foglalkozássorozat fókuszában a tehetséggondozás áll, valamint a kérdés: Mi a tehetség sorsa Magyarországon? A kivándorlásról már több előadás is született, a csapatot azonban az a kérdés érdekli, hogy mit tehet az, aki marad? A diákokkal közösen előadás születik a témából. A projekt célja, hogy az új generációt is megszólítsák egy olyan kérdésben, amelynek tétje az Ő jövőjük is, és hogy aktív társadalmi jelenlétre bátorítva kimozdítsák őket a passzivitásból. Az előadást márciusban mutatják be a Jurányi Inkubátorházban.

A Mentőcsónak repertoárján marad a MU Színházzal közös Pirézek című osztálytermi előadás és A hosszabbik út című komplex színházi nevelési előadás a Kerekasztal Színházi Társulással koprodukcióban.

ujvilag.JPGÚjvilág - Kovács Lehel, Sztarenki Dóra, Porogi Ádám (fotó: Dömölky Dániel)

Az előadások súlyos társadalmi problémákat vizsgálnak, ezért az alkotók folyamatosan együtt dolgoznak az adott téma szakértőivel és a területen dolgozó civil szervezetekkel. Programjaik egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a résztvevőket. Hisznek abban, hogy munkájuk társadalomformáló erővel is bírhat.

Az idei évadnak azonban úgy vágtak neki, hogy tisztában voltak vele, csak akkor tudják azt befejezni, ha év végéig sikerül feltölteni a rendelkezésre álló TAO-támogatási keretet. Ez az összeg a működési költségeik 3/4 részét fedezné. Azt is világosan látják, hogy megváltozott működésükkel (iskolákban tantermi előadásokat játszanak, közösségek meghívásának tesznek eleget, stb.) sokkal kisebb jegybevételt tudnak majd produkálni, ezért az ilyen jellegű bevételük és támogatásuk jövőre elhanyagolható lesz.

Mindent megtesznek azért, hogy a fentebb leírt terveiket még meg tudják valósítani. Ebben a helyzetben szívesen fogadják a támogatásokat.

A Mentőcsónak Egységet a mail@mentocsonak.com címen lehet elérni.

Forrás: Mentőcsónak Egység

Kapcsolódó

Beszámoló az IETM sajtótájékoztatójáról

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667989779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása