7óra7

Közönségtalálkozó a Katonában a Faust I-II. után

Közönségtalálkozó a Katonában a Faust I-II. után

2015. 10. 28. | 7óra7

A nézőket és a szakmát egyaránt megosztotta a két előadás. Október 29-én és 30-án ezt az alkotókkal is meg lehet beszélni.

A budapesti Katona József Színház október 29-én és 30-án közönségtalálkozót tart a Faust I-II. után - Schilling Árpád rendezővel és az előadásban szereplő színészekkel.

A közönségtalálkozón nem csak az aznap esti jeggyel rendelkező nézők vehetnek részt, hanem minden érdeklődő.

faust_1_dudas.jpg            Faust I. - Mészáros Blanka, Máté Gábor (fotó: Dudás Ernő)

Az előadás színlapja szerint: a Faust első része egy középkorú tanárember szellemi megfáradásáról, kiábrándulásáról szól. A magányos férfi belefárad az univerzális tudás megszerzéséért folytatott küzdelembe, és inkább megrontja a fiatalkorú Margarétát, akibe a maga módján azért beleszeret. Faust egy erkölcstelen gazember.

A második rész egy öregedő értelmiségi zavaros álomvilágába kalauzol minket, amelyben az antik kultúra összes nimfája és kentaurja megfordul. Vidám, hedonista körtánc kavarog, majd feltűnik Szép Heléna, Faust múzsája, akivel összeköltöznek, gyereket nemzenek, a gyerek később meghal, és ők szétválnak. Végül Faust is meghal, nem marad utána más, csak néhány szellemes idézet - olvasható ugyanitt a Faust II-ről.

faust_2_toldy.jpg            Faust II. (fotó: Toldy Miklós)

„Schilling alapvetően eltávolította Goethe szövegét, és az előadásból nem derül ki, hogy miért is érdekes számunkra egy vénülő tudós afférja egy fiatal lánnyal, ha ebből alig következik bármi is. Talán majd a második részből…” – írtuk a Faust I-ről.

„Ha csak annyi volt Schilling célja a Fausttal, hogy a legellentétesebb reakciókat váltsa ki – és néha az az ember érzése, hogy tényleg csak ennyi – akkor máris elérte ezt a célt. Arra azonban még várnunk kell, hogy megtudjuk, Goethe műve miért is érdekes ma számunkra” – olvasható a Faust II-ről írt nézőpontunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr338029200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása