7óra7

Szélmalmok - Közösségi színház a tanyavilágban

Szélmalmok - Közösségi színház a tanyavilágban

2015. 11. 03. | 7óra7

A Káva Kulturális Műhely közösségi színházi projektet indított három kistelepülésen.

Beindult a Szélmalmok, a Káva Kulturális Műhely nagyszabású, másfél éven át ívelő közösségi színházi projektje. A tavalyi évad végén, egy kétnapos workshoppal útnak indított projekttel a KÁVA alkotói egy olyan összetett, dráma-alapú társadalmi beavatkozás megvalósítására vállalkoztak, melyben Mindszent, Székkutas és Hódmezővásárhely egy-egy általános iskolájának diákjaival, pedagógusaival és helyi civil szervezeteivel a tanyavilág  társadalmi jelentésének újrafogalmazására tesznek kísérletet, azt a kérdést is kutatva, hogy miképpen tudnak részt venni a fiatalok a helyi közösségek önazonosságának meghatározásában.

szelmalom.jpg

Idén szeptembertől a KÁVA színészei és stúdiósai havi két alkalommal komplex drámaórákat és színjátszó foglalkozásokat tartanak az említett települések három általános iskolájában, melyek mindegyikébe nagy számban járnak diákok a környék tanyavilágából. A KÁVA munkatársai az állandó színjátszó csoportok tagjaival jövő áprilisban létrehoznak egy-egy előadást is, melyek a helyi fiatalok megpróbáltatásait, vágyait és céljait fogják elmesélni. Az elkészült előadások mindhárom településen, illetve 2016 áprilisában Budapesten a MU Színházban is bemutatásra kerülnek az úgynevezett Közösségi Színházi Héten.

A KÁVA alkotói fontosnak tartják, hogy a projekt mindenki számára elérhető, követhető és akár lemodellezhető legyen, ezért létrehoztak egy olyan multifunkcionális honlapot, melyen a projekt szakmai anyagai és szubjektív beszámolói egyaránt megtalálhatóak. A Szélmalmok weboldal a projekt leírásán, az eseményeken és a közreműködők bemutatásán (interjúk, portrén) túl a különböző megvalósítási helyszínek blogjait is tartalmazza. Mivel a blogbejegyzéseket nem csak a foglalkozásokat vezető színész-drámatanárok, hanem a programban résztvevő diákok és tanárok is írják, az érdeklődő átfogó képet kap a projektről.

kava_1_ki.JPGKÁVA foglalkozás (fotó: Somorjai Márton)

A Szélmalmok többek között a tanyavilág, a tanyasi lét kérdésköreivel kíván foglalkozni színházi, fikciós és művészetpedagógiai eszközökkel, hierarchiamentesen és a helyiek részvételével. A program különlegessége, hogy felnőttek és gyerekek együtt játszanak olyan témák mentén, melyeket nagyrészt ők, a helyiek fogalmaznak meg. A közösségi színházi előadások fókuszában tehát nem a KÁVA alkotói által kijelölt, hanem a diákok és a helyi civil szervezetek tapasztalataira rezonáló témák állnak. A módszer demokratikus jellegéből következően kihangosítja a résztvevők hangját, illetve fejleszti a diákok számos kompetenciáját, mint például az érdekérvényesítő, érvelő készséget, empátiát és a kritikus gondolkodást. A program nem utolsó sorban elősegíti, hogy új kapcsolatok jöhessenek létre a tanyavilágban élő, különböző településeket tanuló diákok között, hogy egy aktív diákközösség alakulhasson ki, hogy a közéletben képviselhetővé, a település döntéshozói körében pedig témává váljanak a fiatalok tapasztalatai és vágyai.

kava_2_ki.JPGFotó: Somorjai Márton

Mindhárom településen a helyi általános iskolák felső tagozatos diákjaiból alakult csoportokkal folyik a munka. A Szélmalmok bizonyos értelemben a KÁVA Új Néző projektjének továbbfejlesztése, amikor szintén vidéki településeken jöttek létre közösségi színházi előadások a helyiek saját problémafelvetéseiből. A Szélmalmok újdonsága ehhez képest, hogy kifejezetten a tanyaléthez kapcsolható kihívások mentén választott településekről van szó, illetve gyerekek és felnőttek közösen dolgoznak. A csoportok ezúttal találkoznak a helyi civil szervezetek képviselőivel is, akiknek gondolatai szintén beépülnek a közösségi színházi előadásokba. A projekt legfőbb újítása együttműködő partnerének, az Anblokk Egyesületnek köszönhetően, hogy a fiatal, a drámapedagógus szakmával most ismerkedő szakemberek a társadalmi kutatás egy speciális formáját is elsajátítják: a színészek és a résztvevők a projekt egyes fázisaiban maguk is kutatókká válnak. A KÁVA tanárai mindezeken felül a partnerintézmények minden felső tagozatos osztályában tartanak drámaórát, így az állandó résztvevőkön kívül az iskolák még több diákja találkozik a KÁVA programjával. A projektet a közösségi színházi előadásokon kívül négy egyetemi városban prezentációk zárják majd, melyeken a KÁVA munkatársai beszámolnak a program eredményeiről.

Forrás: Káva Kulturális Műhely

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr58047996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása