7óra7

Ázsiában turnézott az Operettszínház társulata

Ázsiában turnézott az Operettszínház társulata

2015. 11. 06. | 7óra7

Az Operettszínház művészei voltak a Toyota Classics rendezvénysorozatának sztárvendégei Délkelet-Ázsiában.

A rendezvénysorozat idén huszonhat éves. Mivel az Operettszínház művészei tíz évvel ezelőtt már felléptek ugyanezen a turnén, így ők az eddigi egyetlen olyan európai társulat, akiket már második alkalommal kért fel a Toyota a koncertsorozaton való részvételre.

A Toyota Classics kettős céllal jött létre. Az elismert zenészek és gondosan összeállított műsor a klasszikus zenét hivatott népszerűsíteni Délkelet-Ázsiában. Ugyanakkor a koncertsorozat jótékonysági eseményként is működik, hiszen mind a jegybevételek, mind a szponzorcégek donációi a vendéglátó ország valamely intézményének birtokába jutnak. Az adományokat megkapó szervezetek között található többek között a maláj Borneo Conservation Trust, mely a szigetek természetes élővilágának megőrzéséért harcol, a vietnami Toyota Scholarship for Young Music Talents’, mely fiatal zenészek képzését biztosítja, valamint egy svájci alapítvány által üzemeltetett kambodzsai gyermekkórház is.

oper2_kis.JPGFotó: Budapesti Operettszínház

Az Operettszínház művészei olyan műsort állítottak össze, amely reprezentálja a magyar operettkultúrát és a színház egyéni karakterét, ugyanakkor a tágabb értelemben vett európai zenés színházi kultúrába való bevezetést is kínálja a közönségnek. Így a klasszikus Lehár- és Kálmán-dalok mellett Strauss- és Brahms-darabok is előadásra kerültek, valamint a zenés színház újabb alműfaja, a musical is megjelent, Bernstein és Webber művein keresztül. Lőrinczy György, a színház főigazgatója kiemelte, hogy olyan változatos programot igyekeztek összeállítani, amely egyrészt könnyen fogyasztható, másrészt pedig az európai zenés színházi világot kevésbé ismerő ázsiai érdeklődőknek egyfajta bevezetőként is tud szolgálni az operett (és a musical) világába.

Lőrinczy György elmondta, hogy a turné hét koncertjét átlagosan 1500 néző láthatta, ám ebbe nem számítanak bele azok a zeneiskolás tanulók és szegényebb sorú érdeklődők, akik a délelőtti főpróbákat ingyenesen tekinthették meg. Valamint a vietnami és malajziai koncerteket a helyi közszolgálati televíziók is felvették és felvételről leadják majd, tehát ennek köszönhetően még sokkal több emberhez jut majd el a produkció.

op_1_kis.JPGFotó: Budapesti Operettszínház

A koncerteket az operett és a musical műfaj bemutatásában is sok évtizedes tapasztalattal rendelkező Makláry László vezényelte. A számokat az Operettszínház legnagyobb kedvencei énekelték. A turné öt városában Fischl Mónika volt a primadonna Boncsér Gergely bonvivánja mellett, míg két fellépésen Lukács Anita és Vadász Zsolt töltötte be ezt a szerepet. Szendy Szilvi és Szabó Dávid mind a hét országban felléptek, bemutatva az operett-szubrett és táncos komikus akrobatikus energiáját. A színpadon négy táncos tette fellépésüket még látványosabbá.

Ez a turné nem csak kulturális, de kultúrdiplomáciai kapcsolatok megteremtését is lehetővé tette. A turné október 10-én, Bruneiben kezdődött, ahol a kulturális miniszter fogadta az előadókat. A következő állomás Manila, majd Kuala Lumpur volt. Itt a tartományi szultánon kívül a Petronas olajcég elnöke is megtekintette az előadást, és gratulált létrehozójának, Lőrinczy György főigazgatónak. 22-én az előadók megtartották koncertjüket Hanoiban, majd továbbutaztak Bangkokba, ahol Sirindhorn királyi hercegnőé volt a díszvendég helye. Laoszban Sayasone asszony, a laoszi államelnök felesége rázta meg az előadók kezét, míg a legutolsó fellépésen, Kambodzsában, maga Norodom Monineath anyakirálynő tisztelte meg őket jelenlétével.

Forrás: Budapesti Operettszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr298054964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása