7óra7

Átadták a gyermekszínházi szemle díjait

Átadták a gyermekszínházi szemle díjait

2015. 11. 19. | 7óra7

Három előadás kapott megosztott fődíjat: a Vitéz László és Vas Juliska, az Újvilág és a Tíz emelet boldogság.

A szakmai zsűri döntése és ajánlása alapján a támogató minisztériumok összesen 1.500.000 Ft értékben díjazták a szemle előadásait.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyenként 300 ezer forintos fődíját hárman kapták meg:

Fabók Mancsi Bábszínháza a Vitéz László és Vas Juliska című előadásért. Fabók Mariannak színház- és vásáribábjáték-történeti tettéért: személyében színésznő először játszik Vitéz Lászlót, hozzá megteremtette a klasszikus figura szeretnivaló párját, Vas Juliskát, s ezt az autentikus párost csodálatos kedéllyel és rendkívüli kommunikációs képességgel prezentálja a gyerekközönségnek – áll a döntés indoklásában.fabok.JPG             Vitéz László és Vas Juliska (fotó: Makofka Sándor)

A Mentőcsónak és FÜGE közös előadása Újvilág címmel. Az alkotók érzékeny problémafelvetéséért; az alaposan átgondolt, precíz és didaxist kerülő írói-dramaturgi munkáért; a könnyed térkezelésért; az ökonomikus, színész-centrikus rendezésért és az öt szereplő lenyűgöző játékáért – szól a méltatás.

A Budapest Bábszínház és a Mesebolt Bábszínház a Tíz emelet boldogság című előadása. A döntés indoklása szerint: az előadás komplett gyönyörűségéért; a mese leleményes színpadi feldolgozásáért, a képi világ és a bábok ihletett, minuciózus megjelenítéséért; az egyszemélyes előadó, Hannus Zoltán szívmelegséget keltő alakításáért és az egész produkció koherens mivoltáért.

200 ezer forint értékben különdíjat kapott:

A Mesebolt Bábszínház A haza című előadása a következő indoklással: az alkotók azon ambíciójáért, hogy fontos, elvont tartalmakat juttatnak el a gyerekközönséghez játékosan, invenciózus és asszociatív módon; a rendező egyszerűségében elegáns, nagyvonalú elképzeléséért és a megvalósításban megnyilvánuló kreativitásért.

haza.JPG             A haza (fotó: Makofka Sándor)

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház és a K.V. Társulat Függésben című közös munkája. Erről a következőket mondta a zsűri: az alkotók azon törekvéséért, ahogyan társadalmi problémát mutatnak meg kortársi módon, szórakoztatóan és elgondolkodtatóan; megtalálva az optimális hangnemet, stílust és színházi formát a megszólalás érvényességéhez és élményszerűségéhez.

A Harlekin Bábszínház a Hamlet című előadásért, amelynek indoklásában ez áll: a rendezés, a színpadra állítás művészi ambíciójáért, amellyel egyéni megközelítési módot és sajátos formanyelvet talált a legnagyobb és leggazdagabb Shakespeare-drámához, és így a produkciót nemcsak a tizenévesek, hanem az idősebb nézők számára is sikerült izgalmas kalanddá tennie.

Valamint a 8. Gyermek és Ifjúsági Színházi Szemlére meghívott valamennyi társulat megkapta a Szemle Diplomát a magas szakmai színvonalon bemutatott előadásokért.

Kapcsolódó

Turbuly Lilla beszámolója a szemléről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr58091792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása