7óra7

Kéksziget - Játék a színházzal

Kéksziget - Játék a színházzal

2015. 11. 27. | 7óra7

Kéksziget címmel mutatta be legújabb darabját a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. Ezúttal egy nyolcadik kerületi osztállyal játszottak együtt.

A 8-9. osztályosoknak szóló komplex színházi nevelési előadás a 13 éves Julcsinak és családjának történetét meséli el. A térbe belépve egy lakást látunk jelzésszerűen berendezve. Egy asztal, egy kanapé, egy szék, egy stoki és egy szőnyeg. A család tagjai a térből kiindulva kezdenek el mesélni a résztvevőknek és Jankának, aki Julcsi bátyjának a barátnője, ezzel megteremtve a lakásukat, múltjukat és jelenüket.

kek_1_ki.JPGÉletkép a haifai táborból (fotó: Ambrus Bori)

Mesélnek egymásról, egymásból és a család olyan tagjairól is, akik nincsenek jelen. A történetmesélés egy pontján Janka felteszi a kérdést: "És akkor elmesélitek a Julcsit is?" Nem kap választ. Petra, Julcsi nővére inkább régi családi fotókat kezd mutogatni Jankának, hogy elterelje a szót. A fényképnézegetés közben hirtelen megszólal egy telefon, Gabit, az anyát hívja Julcsi osztályfőnöke. Hamarosan kiderül, hogy Julcsi nyert egy iskolai pályázaton, amelyre egy mesét kellett írni és illusztrációkat kellett készíteni hozzá. A nyereménye, hogy elutazhat két hétre Haifára egy nemzetközi táborba.

Csak egy bökkenő van, hogy Julcsi három éve nem beszél, meg sem szólal. De kiderül, van más baj is: a rajzokat nem is ő, hanem Petra készítette. Aztán a távolból, valahonnan Vlagyivosztokból bejelentkezik skype-on apa is, még bonyolultabbá téve a családi képletet.

…És hogy mi történik ezután? Az már a résztvevő 8. osztályosokon múlik….

kek_3_ki.JPGPalackposta (fotó: Ambrus Bori)

Az előadás második fele a haifai táborban játszódik. A résztvevő 8. osztályosok ezen a ponton a tábor lakóinak szerepébe lépnek. Julcsi mindenki meglepetésére beszélni kezd a táborban. A gyerekekkel együtt alakítják a tábor történéseit. Elkövetnek néhány csínyt: műanyagpalackokat tesznek üzenetekkel egy haifai szökőkútba és üzeneteket hagynak a falakon. Amikor arról beszélgetnek, hogy mi is legyen az utolsó nap programja, Julcsit keresi a családja skype-on. Julcsi nem akar beszélni a családdal és elrejtőzik, megkéri a többieket, hogy falazzanak neki. A résztvevőkön áll, hogy beárulják-e, vagy titokban tartják, hogy ott van. A skype-beszélgetés után játékokkal folytatódik tovább a tábor, amíg el nem érkezünk az utolsó naphoz, amikor Julcsi újból elhallgat.

Az előadás Julcsi hazatérésével zárul. Ebben az improvizatív jelenetben a gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy Julcsi szerepébe lépjenek, kipróbálják, hogy mi történik, amikor hazaér. Vajon otthon is beszél, mint Haifán? Vagy újból elhallgat? Talán csak a család egyes tagjainak nyílik meg? Ezt a résztvevő gyerekek döntik el.

kep_2_ki.JPGEgy diák és a színész-drámatanárok az utolsó jelenetben - amelyben Julcsi beszél (fotó: Ambrus Bori)

A Kerekasztal interaktív módon, a drámapedagógia eszköztárát is használva vet fel olyan társadalmi és erkölcsi kérdéseket, melyek életkortól függetlenül mindenki számára érdekesek. Előadásaik során a fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői a színházi eseménynek. Kimondott céljuk, hogy gondolkodásra ösztönözzenek, és kérdéseket vessenek fel. Előadásaik alatt minden résztvevő véleménye, ötlete, személyes megjegyzése meghallgatásra talál és hozzáadódik a közös játékhoz.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ számára elmondásuk szerint kiemelten fontos, hogy a színházi élményből senki ne maradjon ki. Éppen ezért támogatóikkal, és partnereikkel együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közép- és általános iskolai osztályok előadásaikat díjtalanul látogathassák. Így történt ez a Németh László Általános Iskola diákjaival is, akik a bemutató alkalmával vettek részt az előadáson.

Forrás: Kerekasztal Színházi Nevelési Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr918118452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása