7óra7

Pályázat függetleneknek - Jurányi Latte

Pályázat függetleneknek - Jurányi Latte

2015. 11. 28. | 7óra7

„A független szféra mindig kötéltáncot jár a saját finanszírozásával.”

Budapest Főváros Önkormányzata 2015 őszén meghívásos pályázatot tett közzé a FÜGE Egyesület lebonyolításában, a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében. A pályázatra meghívottak: Dányi Viktória, Fülöp László, Hegymegi Máté, Kálmán Eszter, Molnár Csaba, Pass Andrea, Rózsavölgyi Zsuzsa, Soós Attila, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre, a Dollár Papa Gyermekei, k2 Színház, a 011 Alkotócsoport és a Stereo Akt.

A meghívottak a jövő év február 1. és december 1. között megvalósuló bemutatókra pályázhatnak, és pályázónként maximum 3 millió forintos támogatást nyerhetnek el. A pályázaton 20 millió forintot osztanak szét.

index.jpgSzalay-Dobrovniczky Alexandra (fotó: Huszti István / index.hu)

Szalay-Dobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, a pályázatok elbírálására felkért kuratórium egyik tagja mesél a függetlenek helyzetéről és a pályázat hátteréről.

Gyakran jár színházba?

Amilyen gyakran csak tehetem! Szerencsém van, hogy a színház iránti szenvedélyem találkozik a munkahelyi kötelességekkel.

Milyennek találta a Jurányit, amikor először járt itt?

Egyedi megoldásaival meglepő volt a szokatlan környezet, de nagyon hamar megnyert magának. A közös építkezés, az újító kreativitás nagyon természetes eleme ennek a közegnek. A közös jelmeztár, a színházi díszletek az irodákban, a földre ragasztott, színes, tájékozódást segítő itinerek, a kiállítótér, a kantin mind azt mondták el, hogy a többfunkciós közösségi kezdeményezéseknek mekkora ereje lehet, főleg, ha a Fővárosnak van szerencséje szerepet vállalni a támogatásukban.

A Jurányi számára az idei év egyik kiemelt eredménye, hogy a FÜGÉnek sikerült három évre meghosszabbítania a Fővárossal a közszolgáltatási szerződést. Egyértelmű volt a döntés a Főváros részéről? Hogyan tekint a Főváros kulturális vezetősége a Jurányira?

Természetesen egyértelmű volt. A Jurányi progresszív működése a Főváros egyik sikertörténete, amelyet tovább szeretnénk építeni. A FÜGE hiánypótló tevékenységével olyan feladatot lát el, amely Budapest kulturális életében meghatározó tud lenni. A független előadóművészek frekventáltabb bevonásával, a kölcsönösen előnyös együttműködések erősítésével tud Budapest a kortárs kultúrában is sikeres, szerethető nagyváros lenni, amit mindenki a magáénak tud érezni valamiért.

A 2015/16-os színházi évadban a Főváros elindít – a FÜGE közreműködésével – egy tehetséggondozó programot a független előadó-művészeti területen. Honnan jött a STAFÉTA ötlete?

A független szféra mindig kötéltáncot jár a saját finanszírozásával. A 2015-ös évben láthatóan erősödött ez a jelleg. Pont ekkor volt szerencsém olyan produkciókat látni, például A heilbronni Katica vagy a Titkaink, amelyek megmutatták, hogy a legizgalmasabb dolgok a kultúrában a színházi területen történtek az elmúlt évben. A kőszínházak domináns szerepe mellett, akik sok esetben befogadnak ilyen darabokat, fontos, hogy a kisebb produkciók, a pályakezdő fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséghez jussanak a maguk friss szemléletükkel. A STAFÉTA pályázatot a FÜGE hathatós szakmai partnerségével és a fenti két cél összekapcsolásának igényével, idén első alkalommal hirdette meg a Főváros.

A Staféta meghívásos pályázat: mi alapján választották ki a meghívottak körét?

A meghívottak körének kialakításánál olyan forgalmazók, játszóhelyek, produkciós házak véleményét, ajánlását kértük, akik az elmúlt 5 évben lehetőséget biztosítottak a fiataloknak a megmutatkozásra, infrastruktúrával, menedzsmenttel vagy éppen anyagi támogatással segítették őket. Akik vállaltan és látványosan foglalkoznak tehetséggondozással és utánpótlás-neveléssel: Trafó, MU Színház, Műhely Alapítvány, Sín, Szkéné, Jurányi.

A pályázatokat elbíráló kuratórium tagjaként mit gondol, milyen szempontok lesznek meghatározóak a döntésben?

A STAFÉTA kapcsán a Főváros számára fontos, hogy a budapesti színházi élet részeként, abba beépülve, innovatívan, új technológiák használatával, egyedi formanyelv kialakításával, a kortárs művészet progresszív értékeit beemelve kerüljenek színpadra produkciók. Ugyanakkor a fenntartó szemszögét is értve fontos üzenet lehet a fiatalok számára is a tudatos tervezés prioritása, a költségvetés realitása. Bízom benne, hogy 2016-ban a STAFÉTÁnak köszönhetően is még több sikeres produkciót tudhat majd magáénak Budapest.

Jurányi Latte - Antal Klaudia

A pályázat részletei itt olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr698120726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása