7óra7

POSzT – A Színházi Társaság két nem-jének az egyike talán

POSzT – A Színházi Társaság két nem-jének az egyike talán

2016. 01. 06. | 7óra7

A Magyar Színházi Társaság egyik ügyvezetői pályázatot sem támogatta, de lát lehetőséget az együttműködésre. Jordán Tamást kérdeztük.

Amint arról korábban hírt adtunk, a POSzT-ot szervező cég ügyvezetői posztjára érkezett pályázatok közül a cég tulajdonosait képviselő bírálóbizottság két tagja (Őri László, Pécs alpolgármestere és Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója) Magyar Attila pályázatát támogatta. A Magyar Színházi Társaságot, amely sem Magyar Attila, sem Komáromi György pályázatát nem fogadta el, Jordán Tamás színész, színházigazgató, az MSZT vezetőségi tagja képviselte a bizottságban.

poszt1_kis.jpgFotó: pecsma.hu

Jordán Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a Színházi Társaság legfontosabb szempontja az volt, hogy a pályázatok adnak-e megfelelő színházszakmai garanciákat arra, hogy a POSzT-on kiváló előadások legyenek láthatók, és azokat arra érdemes szakmai zsűri bírálja el. Megítélésük szerint ilyen, teljes körű garanciával egyik pályázat sem tudott szolgálni.

Jordán Tamás azt is hozzátette, hogy Magyar Attila pályázatának több jó eleme is van, ám a pályázatot a Színházi Társaság csak abban az esetben tudta volna elfogadni, ha a Magyar Attila melletti, művészeti vezetői pozícióra és ezen keresztül a találkozó művészeti koncepciójára külön pályázatot írnak ki. Az erre tett javaslatát a két másik tulajdonosi képviselő leszavazta.

jordan.jpgJordán Tamás

Azt is elmondta, hogyha a többség által támogatott pályázó megkeresi a Teátrumi Társaságot és a Színházi Társaságot, hogy közösen találjanak olyan konszenzusos megoldást, amely megnyugtató módon garantálja a POSzT művészeti koncepciójának meglétét és színvonalát, abban az esetben Magyar Attila pályázatát tudnák támogatni. Hozzátette, hogy egy ilyen megoldásra ő maga tett is egy konkrét javaslatot: közösen állítsanak föl egy szakmai grémiumot, amely minden, a POSzT művészeti koncepciójával kapcsolatos színházszakmai döntést meghozna. Végül a kuratórium tagjai abban állapodtak meg, hogy Magyar Attilát pályázata kiegészítésére szólítják fel. Felkérték, hogy kezdjen tárgyalásokat a Magyar Színházi Társasággal és a Magyar Teátrumi Társasággal a szakmai tanácsadó testület felállításáról, amely meghatározná a versenyprogram válogatási módját és a zsűrizés mikéntjét. A kiegészítést a január 12-i tulajdonosi taggyűlésig kell Magyar Attilának beterjesztenie. Itt döntenek majd az új ügyvezető személyéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr648244990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása