7óra7

Megvannak az év legjobb látványtervezői

Megvannak az év legjobb látványtervezői

2016. 01. 11. | 7óra7

A Látványtér 2015 című kiállítás hivatalos megnyitóján Orosz Klaudiát és Khell Zsoltot díjazták.

Az Év Jelmeztervezője 2015 díjat Orosz Klaudia látvány- és bábtervezőművész nyerte el, elsősorban a budapesti Kolibri Színház Selma Lagerlöf írásaiból készült két bemutatójáért, A karácsonyi rózsa legendája és A trollgyerek vizuális terveiért.

troll_szlavik_judit.jpg            A trollgyerek (fotó: Szlávik Judit)

Az Év Díszlettervezője 2015 díjat Khell Zsolt kapta, elsősorban az Oresztész (Radnóti Színház) és az E föld befogad, avagy számodra hely (Örkény Színház) című színházi előadásokhoz készített látványterveiért. (Az előbbi Euripidész drámájából  készült, az utóbbi a Mohácsi testvérek műve.)

e_fold_toldy.jpg           E föld befogad avagy számodra hely (fotó: Toldy Miklós)

Az elmúlt évek díjazottai: Bujdosó Nóra, Füzér Anni, Rátkai Erzsébet, Szűcs Edit, Balla Ildikó jelmeztervezők, valamint Czigler Balázs, Erkel László Kentaur, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Polgár Péter díszlettervezők.

A Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) Látványtér 2015 című kiállítása még egy hétig látható a Petőfi Sándor utcai FUGA Építészeti Központban. A tárlat kurátora, Balla Ildikó és társszervezője, Papp Ervin a hét végéig, január 17-én vasárnap délig várják a látogatókat, akik leadhatják szavazataikat Az Év Jelmez- és Díszlettervezője közönségdíjára.

Ahogy a kiállítás egyik fontos értékét dr. Sirató Ildikó egyetemi docens, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője megfogalmazta: „fizikai terek és tárgyak alkotásában önmagukat és világértelmezésüket kifejező alkotók szervesen kapcsolódnak a színházcsináláshoz, s látvány-alkotásuk annyira elválaszthatatlan részévé válik minden produkciónak, hogy szinte észre sem vesszük a műveik önálló értékét és kreatív hozzájárulását a műegész hatásához. Ezért kell nekünk a Látványtér, hogy a színjáték ezen aspektusának fontosságát emlékezetünkbe idézze.(…) Hogy végre lássuk azt, amit látunk.”

kiallitas.JPGLőrinczy György művészeti menedzser, dr. Sirató Ildikó egyetemi docens és Kentaur látványtervező a kiállításmegnyitón (fotó: Varga Ádám)

A Látványtér a városligeti Olof Palme Ház és az elmúlt évek POSzT helyszínei után 6. alkalommal a budapesti FUGA-ban kapott helyet, a megszokottnál lényegesen kisebb területen. Ettől függetlenül ez az egyik legjelentősebb országos megjelenési fóruma a színházi díszlet- és jelmeztervező művészeknek. 18 alkotó – 14 jelmez – 7 makett – 150 jelmez- és díszletterv – 1 000 előadásfotó (javarészt digitálisan). Kiállító művészek: Balla Ildikó, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Czigler Balázs, Fógel Adrienn, Füzér Anni, Horányi Júlia, Horváth Kata, Kentaur (Erkel László), Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kovács Nóra Patrícia, Nagy Fruzsina, Orosz Klaudia, Romhányi Nóra, Rózsa István, Sárdi Zoltán, Tihanyi Ildi.

Az idei kiállítás támogatói voltak: MALÁT, MMA, Budapesti Operettszínház, FUGA. Külön köszönet illeti a kiállítás létrejöttét támogató színházakat. Előreláthatólag ez év decemberében ismét a FUGA (egy lényegesen nagyobb területen) ad helyet a Látványtér 2016 anyagának. A Szervezők és a MALÁT szeretné, ha (a Budapesti Operettszínházhoz hasonlóan) a jövőben minél több színház részt vállalna ebben az eseményben.

Forrás: MALÁT, Papp Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr118261852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása