7óra7

Peter - Felnőni nehéz

Peter - Felnőni nehéz

2016. 01. 25. | 7óra7

A Hevesi Sándor Színház egy színházi nevelési előadáson keresztül, középiskolásokkal együtt kérdez rá az élet értelmére és a felnőtté válás nehézségeire.

A Peter egy 21. századi Pán Péter-történet. Felnőtt egy generáció (Y), amelynek rettenetesen bizonytalan a jövőképe, és felnövekvőben van egy másik (Z generáció), amelynek fiataljai pár éven belül hasonló helyzetben fogják találni magukat. Ezek az „Én generációk”. Számos Y generációs fiatal ódzkodik a felnőttséggel együtt járó kötelességektől, a munkavállalástól, a felelősségvállalástól. Kerülik az elköteleződést, és a gyermeki örömöket részesítik előnyben. Ők a hunédzserek, akik inkább bennragadnak a mamahotel komfortos fogságában. Ez tipikus európai jelenség 2015-ben. Kapunyitási pánik, Pán Péter-szindróma. Kik tehetnek erről? A fiatalok? A szüleik? A fogyasztó- és élményközpontú jelenre koncentráló és egyben infantilizáló média- és reklámipar? Az alkotók ezekről a kérdésekről szeretnének a diákokkal közösen gondolkodni.

peter_2_ki.JPGPeter - Mihályi Péter (fotó: Pezzetta Umberto)

A huszonöt éves Peter nem találja a helyét a világban. Elköltözik a szüleitől. Jelenleg a bátyja lakásában tartózkodik. Átmenetileg. Amíg a testvére üzleti úton van New Yorkban. Úgy érzi, hogy pontosan erre van szüksége: egyedüllétre és egy kis időre. Kutatja az összefüggéseket, listákat ír arról, hogy mivel rendelkezik, mivel nem rendelkezik, milyen tárgyra van tulajdonképpen szüksége, miért volt annyira oda kiskorában, mik azok a dolgok, amelyek kiborítják. Megpróbál válaszokat keresni arra, hogy mi végre van a világon. Videóüzeneteket készít barátjának. Ezeken az üzeneteken keresztül ismerkedünk meg Peterrel, Peter családjával, „barátaival” és új kapcsolataival.

Peter hasonló kérdéseket feszeget, mint a Semmi Pierre Anthonja. Azonban a norvég egyetemista fiú a nyolcadikos hordószónok párjával ellentétben nem a tagadásba veti az energiáját, hanem keresi, kutatja a válaszokat. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház alkotói erre a kutatásra vállalkoznak azokkal a diákokkal, akik kíváncsiak Peterre.

Az előadás rendezője és a drámafoglalkozások vezetője Madák Zsuzsanna, a címszerepet Mihály Péter alakítja.

ki.JPGPeter - Mihályi Péter (fotó: Pezzetta Umberto)

Programjukkal „házhoz”, azaz osztálytermekbe mennek. Az előadás néző- és játékterét iskolapadokból és székekből alakítják ki. A színházi előadást interaktív játékokkal szakítják meg, hogy az osztályközösséggel közösen gondolkodjanak azokról a kérdésekről, amelyeket a történet szereplője, Peter körüljár.

A programot kifejezetten egy osztály vagy egy iskolai kisközösség számára ajánlják (korosztály: 14-19 év). Egy alkalommal egy osztály vagy egy kisközösség (20-36 fő) tud részt venni az előadáson. 30 iskolatárs még nem feltétlenül jelent közösséget, fontos, hogy a fiatalok ismerjék egymást, hogy egy csoporthoz tartozzanak (pl.: színjátszó csoport, sportcsapat stb.), hiszen elengedhetetlen, hogy a közös játék számukra biztonságos keretek között valósuljon meg. Az előadás a szervezők meglátása szerint jó formája lehet a színházzal való első találkozásnak is!

Az előadás bemutatója január 27-én lesz délután 3 órától a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Próbatermében.

Forrás: Hevesi Sándor Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr488307094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása