7óra7

Zárt tárgyalás TÁP módra

Zárt tárgyalás TÁP módra

2016. 01. 25. | 7óra7

A TÁP Színház Lö Csibészek című előadása továbbra is Sartre drámájával játszik el, ezúttal új helyszínen, a Jurányi Ház TÁP termében.

Mózsik Imre darabját Vajdai Vilmos állította színpadra. A szerző Jean Paul Sartre a pokolban játszódó drámáját, a Zárt tárgyalást dolgozta át.

A színlap szerint: Három, egymás számára ismeretlen embert összezárnak egy különös helyen. Miután bevallják bűneiket, várják a jól megérdemelt büntetést, de nincs ott senki, aki megbüntethetné őket. A végére azért sikerül keményen megbűnhődniük.

lo_2_toldy.jpg           Lö Csibészek - Piti Emőke, Gergely Katalin (fotó: Toldy Miklós)

,,Mózsik Imre (metafizikát és humort ötvöző sajátos világú zseni) és Vajdai Vilmos (ördögien ravasz, örök lázadó) több, mint 4 éves műhelymunkájának eredményeként jött létre a Lö Csibészek, mely sokak szerint Vajdai legesszenciálisabb rendezése lett. Ebben én a Pincér szerepében (kulcsszerep) nyújtok kabinet alakítást, mely alakításról egyébként (némi kétértelműséggel) az írta Koltai Tamás, hogy "kivételesen faarcú, nagyszerű clown" - írja Egger Géza az előadásról és saját szerepéről.

Vajdai Vilmos már sokkal poétikusabban fogalmaz:
,,Mi a Franc? Mi a Fene!? Mi az Isten?
Mi a Pokol?
A Pokol a másik ember.
Négyen a Pokolban.
(Vagy 7,3 milliárd ember a Pokolban?)
Nézz utána - Jan. 30 Táp; Lö Csibészek. - ajánlom!
Jean Paul Sartre Szart tárgyalás műve alapján.
Egy olyan szerelmi háromszög,
aminek az oldalai nem találkoznak.
A pincéreket lelövik, ugye?
”  

lo_1_toldy.jpg           Lö Csibészek - Egger Géza, Végh Zsolt (fotó: Toldy Miklós)

Mindenkinek vannak apró kis poklai, (a pokolhoz nem szükséges meghalni) s legtöbbet magunk okozunk, nem mások nekünk. Újra és újra értek meg és ki a szövegből. Amióta ez a darab beköltözött az életembe, folyton visszacsengnek mondatok- ,,az vagy, amit megeszel,, - hát nem? ,, Annyi az egész, hogy ha elfogadjuk azt, hogy a pozitív energiának frekvencianövelő hatása van, akkor...,, - folytatás az előadáson” – vallja Gergely Katalin, aki Babaluk Inezt játssza.

Az előadás január 30-án, este fél 9 órától és február 5-én, este fél 8 órától látható a Jurányiban.

Végh-szóként pedig: "Ha bizonyos élethelyzetekből nem lépünk ki, mert nem tudunk, nem merünk, vagy nincs használható tapasztalatunk arról, hogy hogyan használjuk a válságot, akkor beleragadunk és megállunk. Ez a szenvedés. Ez az előadás erről a drámáról szól őszinte, kíméletlen humorral. Azt gondolom, hogy ahhoz, hogy igazán emberek legyünk, sokat kell tudnunk a szenvedésről. (…) A próbafolyamat különlegesen nehéz, de nagyon izgalmas közös munka volt, amiben mindenki komolyan, teljes értékű alkotóként vett részt. Ezért aki megnézi ezt az előadást, az egy kicsit megismerhet minket is.” (Végh Zsolt, aki Dobrágó Joszefet alakítja)

Forrás: Jurányi Ház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr668311310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása