7óra7

7 plusz 7

7 plusz 7

2016. február 8 - 15.

2016. 02. 04. | 7óra7

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a budapestiek mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Február 8. (hétfő)

Woyzeck / A Soltis Lajos Színház vendégjátéka a Nemzeti Színházban (19 óra)

Ritka alkalom, hogy az egyik legszínvonalasabb vidéki alternatív társulat, a celldömölki Soltis Lajos Színház Budapesten látható. Ezúttal Büchner gyakran játszott drámáját, a Woyzecket hozzák a Nemzeti Színházba. A darab egy megtörtént bűnesetből indult el a színpad felé. Az író visszaemlékezése szerint a Két leány, egy legény című újsághír adta az apropót. Ehhez a celldömölki változathoz inkább az Egy leány, két legény című jelenthetett volna kiindulópontot.

woyzeck.jpg           Woyzeck (fotó: Molnár László)

Nagy Péter István rendezői olvasatában ez a történet elsősorban és meghatározóan az ösztönöknek, szenvedélyeknek, szexusnak való kiszolgáltatottság, az érzelmi függés drámája. Bár folyamatosan jelen van a Woyzeck-interpretációk másik fő súlypontja, a külső hatalomnak, a pénzt, kenyeret, munkát adónak, vagy a hatóságnak való kisemberi kiszolgáltatottság, mégis, a magánéleti dráma a meghatározó. Ehhez pedig a két főszereplő, Bruckner Roland és Pilnay Sára alakítása is nagyban hozzájárul.

Ugyanezen a napon jó szívvel ajánljuk a RÉV Színházi Nevelési Társulat Kovács János felnövekedése és bukása 14 stációban elmesélve című előadását a győri Rómer Házban, este 6 órai kezdettel.

Február 9. (kedd)

Rosencrantz és Guildenstern halott / Szkéné Színház (19 óra)

„Két férfi a mértani középen pénzt dobál: fej, fej és újra csak fej. Aztán fej és megint. Középkorúak, akiken egyszerre látszik majdani aggságuk és egykori fiatalságuk. Fej. Egyetlen dolgot tudnak, hogy a királyuk hívatja őket Helsingörbe. Nem látom jól… ja igen: fej. (…) A két (öreg)diák alakját a szerepre való finoman és folyamatosan reflektáló színészi játék teszi komikussá: mint akik mindent tudnak erről a két figuráról, akik nem tudnak semmit semmiről. Kaszás Gergő az értelem határait az értelemmel hasztalan kutató, kétségbeesésre hajlamos clownja és Nagypál Gábor korlátolt elméjű, ám annál pozitívabb hozzáállású alakja a köznapi embert és az örök érvényűt egyszerre célozza. Rövid időn belül mindkettőt el is találják: az időtlent talán kicsit jobban” – írta Szikszai Rémusz rendezéséről Török Ákos.

rosencrantz.jpg           Rosencrantz és Guildenstern halott (fotó: Mészáros Csaba)

Este 7 órakor kezdődik a kecskeméti Katona József Színházban a Kecskeméti City Balett Carmenje, amelyet a kortárs tánc kedvelőinek a figyelmébe ajánlunk.

Február 10. (szerda)

Kvartett / Pesti Színház (19 óra)

Spiró György darabja éppen húszéves. Van, akinek ismeretlen, távoli múlt, és van, akinek az éppen csak most múló jelen. A rendszerváltás után vagyunk, egy lakótelepen. Az idősödő házaspárhoz vendég érkezik Amerikából, meghálálni egy negyven évvel ezelőtti jótettet. De mi van, ha ők egyáltalán nem várnak jót a jótett helyébe?      

kvartett.jpg              Kvartett (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

„Eltelt-e azóta az idő? Úgy értve, hogy változott-e valami? Hány panellakást újítottak fel, hányban vannak még mindig ugyanezek a bútorok, ugyanezek az emberek? Egy kicsit kopottabban, kicsit lehasználtabban. Hány lakásban öregedtek ilyenné a benne élők? Kezdtek el maguk is mákos tésztát csomagolni, és nem bízni senkiben? Ezekre a kérdésekre az előadás nem ad választ, nem gondolja tovább a jelen irányába, ezt nekünk, nézőknek kell megtennünk” – írta az előadásról Hodászi Ádám. A kvartett tagjai a Pesti Színházban: Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza, Kern András és Péter Kata.

A miskolciak számára, illetve azoknak, akik Miskolcon járnak ezen a napon, érdemes elmenni a Miskolci Nemzeti Színházba, és megnézni a Zorba, a görög című előadást, ami este 6 órakor kezdődik.

Február 11. (csütörtök)

Makrancos Kata / Vígszínház (19 óra)

Sokat játsszák mostanában a Makrancos Katát, nem véletlenül: hozzá lehet vele szólni a női életlehetőségekről, szerepekről szóló, sokszor idegborzoló hazai közbeszédhez. Persze, van, aki úgy szól hozzá, hogy történelmi panoptikumot rendez, mintha semmi sem változott volna Shakespeare kora óta. És van, aki egy férfiközpontú társadalom keserű látleletét adja, mint Alföldi Róbert szombathelyi rendezése.

makrancos_kata.jpg        Makrancos Kata (fotó: Dudás Ernő)

Gothár Péter Makrancos Katája kicsit régebbi, 2012-es előadás. Ő úgy hozta közelebb a darabot a mához, hogy keretjátékba helyezte, amelyben színészek keresnek maguknak játszóhelyet. De Varró Dániel fordítása is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kortárs élménnyé válik az előadás: „ahogy Varró soronként talál újabb és újabb ötleteket a szövegben, úgy tölti fel a rendező is az előadást, amelynek egyik legerőteljesebb és leginkább magával ragadó eleme a látvány” – írta róla Nyulassy Attila, majd így folytatta: „az pedig a produkció külön erénye, hogy szinte végig képes megtartani humorát (…) és egy pillanatra sem ad alább vágtató tempójából, amin sokat dob Tallér Zsófia izgalmas, akciódús vonós-zenéje.” A főszerepekben Börcsök Enikőt és Nagy Ervint láthatják.

A debreceniek számára pedig ajánljuk Az ajtó című előadást a Csokonai Nemzeti Színházban, este 7 órától.

Február 12. (péntek)

Cseppkánon / Az Artus előadása a Művészetek Palotájában (19 óra)

 A 30. születésnapját ünneplő Artus Cseppkánonja költészet, filozófia, zene és mozgás különleges egysége, szemnek és léleknek egyaránt emlékezetes előadás. Goda Gábor pályafutását – saját bevallása szerint - végigkíséri a Hérakleitosszal folytatott belső párbeszéd, és ez a Cseppkánon egyik meghatározó eleme is. A gondolatok mellett azonban legalább olyan fontos a látvány is: a színpadot vízzel árasztják el, ebben tükröződnek a kórus színes esőköpenyei, az előadást pedig egyetlen, kinagyított – valószínűleg jégből formált – vízcsepp képe nyitja és zárja. És akkor még nem is beszéltünk az esőről, ami szinte végig szitál, hull, csorog, hogy a végén, amikor eláll, a portalan, tiszta levegőben szivárványszínben ragyogjanak fel a színes esőkabátok. De ezt tényleg látni kell.  

csepp011.jpgCseppkánon (fotó: Dusa Gábor) 

Ugyanezen a napon, este 7 órakor kezdődik a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a Play Strindberg! című előadás, amit szintén megnézésre érdemesnek tartunk.

 Február 13. (szombat)

Kabaré / Budapest Bábszínház (19 óra)

Számos érvet fel tudnánk hozni e mellett a Kabaré mellett, de legyen elég most csak kettő. Egyrészt a színészi játék: Bercsényi Péter a konferanszié, Pallai Mara és Ács Norbert pedig Schneider kisasszony és Schultz úr szerepében. Kettősük nagyon szép példája báb és színész tökéletes harmóniájának. A másik érvünk pedig a karakteres rendezői koncepció: „Alföldi Róbert rendezése olyan, amilyenek a festmények ennek a sajátos, berlini-budapesti kabarénak a falán. Határozott kontúrokkal felfestett, harsány színekkel nyomatékosított, zömében absztrakt, de néhány különösen fontos részletében aprólékosan kidolgozott összképet kapunk, ha sokáig nézzük. Vöröset és feketét” – írta az előadásról Turbuly Lilla.

kabare.jpg         Kabaré (fotó: Toldy Miklós)

A Túl zajos magány című előadást is jó szívvel ajánljuk ugyanezen a napon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, este 7 órától.

 Február 14. (vasárnap)

Bagoly és Cica / Belvárosi Színház (17 óra)

Szívből megértjük a Valentin nap esküdt ellenségeit is, de ma mégis inkább a híveknek kedvezünk. A Bagoly és Cica éppen nekik való: „Félix (Szabó-Kimmel Tamás) egyre kisebb reményű, fiatal író, aki könyvesbolti eladóként dolgozik. A férfi életébe ellenállhatatlan és szemrehányó lendülettel kopogtat be egy fiatal nő (Jordán Adél), aki kérdésre modellként határozza meg magát, és a szemben lévő házban lakott mindaddig, amíg – Félix árulkodása után – üzletszerű örömszerzésért ki nem tették onnan. A szerény szókinccsel folyamatosan szókimondó lány és a bölcsészettudománnyal polírozott nyelvi képessége ellenére szótlan férfi között kezdetét veszi egy hamisítatlan angolszász happyending küzdelem" – összegezte az alapszituációt Török Ákos, akinek azonban hiányérzete is maradt a bemutató után. Megnéztük később is az előadást, akkor már jól működött Jordán Adél és Szabó-Kimmel Tamás kettőse. Könnyed, romantikus Valentin napi programnak pedig kifejezetten ajánlható.

bagoly_es_cica.jpg            Bagoly és Cica (fotó: Tiszeker Dániel)

Az Orlai Produkció Amadeus című előadását is érdemes megnézni, amely ezúttal Szolnokon látható az Aba-Novák Kulturális Központban, este 7 órai kezdettel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr18345846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása