7óra7

Felálltak az NKA új kollégiumai

Felálltak az NKA új kollégiumai

2016. 02. 19. | 7óra7

Az ellenvélemények, tiltakozások és a szakmai szervezeteknek ígért egyeztetések elmaradása ellenére a kulturális támogatások új rendszere működni kezdett.

A tavaly decemberi jogszabály-módosítás eredményeként létrejött új rendszerben 17 állandó és 3 ideiglenes kollégium működik, amelyeknek összesen 128 tagja van.  Az állandó szakmai kollégiumokban korábban a tagok felét az emberi erőforrások minisztere saját hatáskörben, másik felét pedig az érintett szakmai szervezetek javaslata alapján bízta meg. Ez a rendszer változott meg azért, mert a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel a tárcavezető indokoltnak látta, hogy az az NKA-val mint elkülönített állami pénzalappal szorosabban együttműködjön és részt vehessen a művészeti területet érintő döntéshozatalban.

csizmadia_trokan_nora.jpg           Csizmadia Tibor rendező, a Színházművészet Kollégiumának új vezetője (fotó: Trokán Nóra)

Ennek megfelelően az új, hat- vagy kilenctagú kollégiumokba a tagok egyharmadát a miniszter saját hatáskörben kérte fel az érintett szakmai szervezetek véleményének meghallgatása után, egyharmadát a Magyar Művészeti Akadémia, további egyharmadát pedig a szakmai szervezetek delegálták.

Éppen az MMA kulturális közéletben elfoglalt helye, és vele a törvénymódosítás elvi alapja az, ami több művészeti szakmai szervezet számára is vitatott. Már a módosítási javaslat ellen is tiltakozott tizennyolc szakmai szervezet, és ezek között olyanok is vannak, amelyek később a delegálási eljárásban sem vettek részt. Akadnak, akik a kialakult helyzet miatt még azon is elgondolkoznak, hogy egyáltalán pályázzanak-e ezek után az NKA-hoz.

Az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közös nyilatkozatot adott ki, amelyben amellett, hogy kifejtik az érveiket, hogy miért nem vesznek részt a delegálásban, javaslatokat tesznek az NKA szakmai alapon történő működésére.

A kormány 2015 végén egy olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amely radikálisan csökkentette a szakmai szervezetek beleszólását az NKA pályázatok elbírálásába. (…) Ez a módosítás az NKA szakmai autonómiáját, ideológiai semlegességét, demokratikus működését radikálisan korlátozza”- írják különvéleményük alapjaként. Arra is kitérnek a nyilatkozatukban, hogy a törvénytervezet napvilágra kerülése utáni tiltakozások idején Hoppál Péter államtitkár ígéretet tett arra, hogy egyeztet a civil szakmai szervezetekkel, azonban ezt az ígéretét nem tartotta be. Véleményük szerint szintén az autonómia ellen szól az is, hogy az NKA Igazgatóságát beolvasztják az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

hoppal.jpgHoppál Péter államtitkár

A helyzet megoldására több javaslatot fogalmaztak meg:
az NKA kollégiumaiban a szakmai szervezetek aránya a mostani egyharmad helyett legyen kétharmad,
az MMA ezek egyikeként vegyen részt a folyamatban, mindenféle privilégiumok nélkül,
ezzel együtt a támogatási arányokba és a források felosztásába ne legyen beleszólása az MMA elnökének,
az NKA Igazgatósága maradjon önálló intézmény.

A Független Előadó-művészeti Szövetség emellett önálló közleményt is kiadott, amelyben többek között a függetlenek sajátos helyzetére vonatkozó gondolatok is szerepelnek: „A FESZ 2011-es újjáalakulása óta következetesen képviseli azt az elvi álláspontot, hogy nem vesz részt az olyan kompromisszumokban, melyek a szakmaiságot másodlagosnak tekintő, egyéb - politikai vagy ideológiai - szempontokat előtérbe állító támogatási rendszer kiépülését, illetve megszilárdulását segítik. S bár a mostani döntés része annak a folyamatnak, mely sok esetben az ellehetetlenedés határára sodorja a függetleneket, a közgyűlés a fenti okokból úgy döntött, hogy nem állít jelöltet az NKA ilyen alapon szerveződő kuratóriumába.”

Lengyel Anna, a FESZ elnökségi tagja lapunknak írt levelében részletezi is a helyzetet: „Az utóbbi két évben a kollégiumok önkényes döntései egyes pályázókat következetesen feketelistára tettek, olykor az ellehetetlenülés szélére sodorva őket, főleg a nyertes EU-s pályázatok önrészének lenullázásával. A bizottsági tagok sok esetben egyáltalán nem ismerik a független szcénát, nem is törekszenek erre.”

lengyel_anna.jpg                  Lengyel Anna, a FESZ elnökségi tagja

Levelében a színház- és tánckollégiumban tapasztalható korrupcióról is beszélt: "Az összeférhetetlenség kérdése mindig is problémás volt, de az elmúlt év végi, 80%-ban kuratóriumi tagok által vezetett vagy képviselt intézmények számára kiírt, majd általuk saját maguknak megítélt, páratlan összegű meghívásos pályázatok (melyek esetében egyébként még a nevezési díjat is a minimálisra csökkentették) végképp megmutatták, milyen súlyos a korrupció ezen a területen is.

Ez volt tehát az eddigi, súlyos helyzet. Egy-egy ilyen kollégiumnál nem nehéz jobbat felállítani, s a jelen átszervezés folyamán akár még születhet is ilyen eredmény. Csakhogy itt elvi kérdésről van szó. A FESZ pedig úgy döntött, hogy ezúttal sem asszisztál ahhoz a folyamathoz, mely - a film területét kivéve - a művészetre szánt adófizetői pénzek elosztásában lényegében egyeduralkodóvá teszi azt az illegitim módon létrejött MMA nevű intézményt, mely már e nélkül is csaknem hétmilliárd forinttal gazdálkodik, melynek jelentős része egy teljesen átláthatatlan döntési folyamat során kerül egyes szervezetekhez (a kurátorok személye ismeretlen, publikus szempontok nincsenek, indoklást nem adnak), s melynek elnöke a nemzeti lojalitást fontosabbnak tartja a művészi minőségnél” – fejezi be Lengyel Anna a gondolatmenetét.

A kollégiumok mindezek ellenére felálltak. Az eddig egy kollégium alá tartozó színház- és táncművészet most két különálló kollégiumhoz került.

A színházi kollégium vezetője Csizmadia Tibor rendező, őt és Szabó Lászlót, a Magyar Teátrumi Társaság titkárát a szakmai szervezetek delegálták; az MMA Császár Angela színművészt és Cseke Péter színművészt jelölte, illetve Láposi Terka színházpedagógust és Lőrinczy György művészeti menedzser a minisztérium delegáltjaként vesznek részt a pályázatok elbírálásában. 

A tánckollégiumot Bozsik Yvette koreográfus vezeti, a szakmai szervezetek delegáltjaként, ahogy Pataki Andrást, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját szintén a szakmai szervezetek jelölték, az MMA Pártay Lilla táncművész-koreográfust és Zsuráfszky Zoltán koreográfust, a minisztérium Solymosi Tamás balettigazgatót és Vincze Balázs balettművész-koreográfust delegálta.

 Az új kollégiumi struktúra és a tagok névsora az NKA honlapján, az állandó kollégiumok menüpontban található.

Forrás: MTI, NKA, 7óra7

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr748403188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása