7óra7

Ahol díjazzák a humort – Ketten is dupláztak

Ahol díjazzák a humort – Ketten is dupláztak

2016. 03. 01. | 7óra7

A Tháliában negyedik alkalommal megrendezett Humorfesztiválon tíz előadás mérettetett meg. A legjobb előadás, a legjobb női- és férfiszínész mellett négy különdíj is gazdára lelt.

A produkciókat öttagú zsűri értékelte: Nagy Katalin, a Vasárnapi Újság felelős szerkesztője, Farkas Anita, a Magyar Demokrata kulturális újságírója, Fekete Péter miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) ügyvezető igazgatója, Stumpf András újságíró, publicista, a Mandiner főmunkatársa és Czagány Judit német szakos tanár, aki a közönséget képviselte.

A legjobb produkció

Tasnádi István: Finito / Pinceszínház, Budapest / rendező: Tasnádi Csaba

Farkas Anita a zsűri döntésével kapcsolatban elmondta, hogy a Finito nem csupán egy árnyalt humorú előadás, de emellett egyenletes színészi teljesítmények is jellemzik, és mindezek együtt tették méltóvá a díj elnyerésére. 

fin_6_k.JPGFinito (fotó: Somfai Sándor)

De bármennyire is egysíkúnak tűnnek sokszor ezek a „karakterszereplők”, segítségükkel a rendezés a verses szöveg dinamikájának megfelelő, annak humorára rájátszó, mozgalmas, pörgő előadást tudott létrehozni. Ezen kívül sikerült kijátszania a legszélsőségesebben abszurd részeket, mint például a Blondin jelenlétében zajló halotti tor és temetési jelenet” – írta az előadásról kritikájában (7 pont) Szabó Zsuzsa.

A legjobb színésznő

Vándor Éva / Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora / Váci Dunakanyar Színház

Nagy Katalin arról beszélt a díj átadásakor, hogy Vándor Éva teljesítményével kapcsolatban nem volt vita a zsűriben, kiváló színésznő és hiteles alakítást nyújtott.

vandor_all_kis.JPG                                  Minden kezdet nehéz ... - Vándor Éva (fotó: Váci Dunakanyar Színház)

"Író, kutya, szerelem – ezekkel a hívószavakkal írt romantikus komédiát Olt Tamás, aki egyben az előadás rendezője is. Az író (Mohai Tamás) egyelőre inkább csak szóban ír, de ott annál nagyobb energiákkal, a kutyája (Schlanger András) viszont már születése óta basset hound, amúgy egy hároméves, szőrös gyerek (ahogy Csányi Vilmos a kutyákat meghatározza) és egy morgó vénember keveréke. A szerelem pedig egy buszmegállóba érkezik, és ahogy az lenni szokott, menetrenden kívül.

Az előadás keretét egy nyomozás adja, a Vándor Éva által megformált, karót nyelt hivatalnokból lassacskán rajongó nagynénibe váltó rendőrnő vezetésével. Van buta és kikapós barátnő (Sárközi-Nagy Ilona formálja meg), az a bizonyos kedves, barna, a múltból feltűnő osztálytárs (Legerszki Krisztina alakítja) és egy erősen karikírozott, piperkőc, modernkori kapcabetyár, akit Bakos-Kiss Gábor játszik. Nevetős, könnyű este ígérkezik a filmes romantikus komédiák kedvelőinek" - írtuk a produkcióról egyik előadásajánlónkban.

A legjobb színész

Járai Máté / Primadonnák / Győri Nemzeti Színház

Czagány Judit adta át az elismerést, Járai Máté pedig elmondta, hogy nagyon büszke rá, hogy már másodjára díjazták a Humorfesztiválon, és megköszönte a díjat előadásbeli partnerének, Nagy Balázsnak.

prima_kis.JPGPrimadonnák - Nagy Balázs, Járai Máté

A zsűri különdíjai

Olt Tamás / Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora – író, rendező

Stumpf András a díjátadón elmondta, hogy a produkció versenyben volt a legjobb előadás díjáért is, és a zsűri véleménye szerint meg kell ismerni Olt Tamás munkáját.

minden_kez_kis.JPGMinden kezdet nehéz ... (fotó: Váci Dunakanyar Színház)

Elhanyagolt férfiszépségek / FÜGE Produkció, Dumaszínház

Fekete Péter a különdíj indokaként arról beszélt, hogy az előadóművészet minden területének alkotóeleme lehet a humor, és ez az a produkció, amely mindegyiket tudta ötvözni.

elhanyag_juranyi_haz.jpgElhanyagolt férfiszépségek - Újvári Milán, Andrássy Máté (fotó: Jurányi Ház)

Erről az előadásról is írtunk egyik előadásajánlónkban: „Felvállalni, megmutatni és megmosolyogni a saját gátlásainkat, helyén kezelni ezeket a különbözőségeket, ahogy ezt itt teszik, felszabadító is lehet. Így azon túl, hogy jókat nevetünk, akár egy kis önbizalmat is kaphat mindenki, aki nem találja saját magát a magazinok photoshoppolt világában. Jó, a végén nincs összeborulás, valakinek a fejét beleverik a papírparavánba, az Elhanyagolt férfiszépségek összességében mégis jó játék: megnevettet, nem veszi magát túl komolyan, és végig betartja a saját játékszabályait.

A Magyar Teátrumi Társaság Különdíja

Momentán Társulat, Budapest

A társulat bemutatkozása a honlapjukon: A Momentán egy 9 fiatalból álló kreatív csapat, az interaktív improvizációs színház magyarországi meghonosítója. Hogy az mi? Minden este úgy megyünk fel a színpadra, hogy fogalmunk sincs, mit teszünk a következő pillanatban. Aztán valamit teszünk. És ez sokszor vicces.

momentan_kis.JPGA Momentán Társulat

A Fővárosi Nagycirkusz különdíja

Elhanyagolt férfiszépségek / FÜGE Produkció, Dumaszínház

elhany_kis.JPGElhanyagolt férfiszépségek - Újvári Milán (lent), Andrássy Máté (fent) - Fotó: Jurányi Ház

Kapcsolódó

A humor fesztiválja a Tháliában
Józsa Imre:"Egy komikus szerep mögött is be lehet mutatni a drámát."
Beszélgetés Lantos Anikóval, a Humorfesztivál igazgatójával
Interjú Bajomi Nagy Györggyel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr228431520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása