7óra7

7 plusz 7

7 plusz 7

2016. április 4 – 10.

2016. 03. 31. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a budapestiek mellé igyekszünk minden napra ajánlani egy vidéki előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Április 4. (hétfő)

Az éjszaka csodái – a Tünet Együttes előadása a Trafóban (19 óra)

Az előadást Weöres Sándor azonos című verse inspirálta. Tánc, tüll, tablet – szól az alcím, és ezek az összetevők tényleg varázslatos világot hoznak létre. A tabletrajzok megjelennek a hatalmas tüllfüggönyön, amelynek két oldalán Szász Dániel és Furulyás Dóra táncol (Szász Dániel sérülése után Bakó Tamás vette át a szerepét), karakterük keresi önmagát és a másikat. „A technikai truváj ebben az esetben álomszerűen burjánzó képi világgal, kedvesen ironizáló mozgásokkal és energikus rockzenével négyesülve egy olyan színpadi játékot hoz létre, ami minimum méltó partnere a Weöres-versnek”- írtuk, amikor Szabó Réka koreográfiáját beválogattuk a 2015-ös év 40 legjobbja közé.     

ejszaka_toldy.jpg            Az éjszaka csodái (fotó: Toldy Miklós)

Április 5. (kedd)

Száll a kakukk fészkére / Orlai Produkció / Belvárosi Színház (19 óra)

A Ken Kesey regényéből vagy a fiatal Jack Nicholsonnal készült filmből jól vagy kevésbé jól ismert elmegyógyintézeti történet Znamenák István rendezésében látható. Mit tud bedarálni egy rendszer és mi az, amit nem? Hol vannak a szabadság határai, és ki dönt ezekről? Az előadást nézve ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tehetünk fel magunknak - miközben még ezek a kérdések sem rontják el a szórakozásunkat. Sőt.

szall_4.JPGSzáll a kakukk fészkére (fotó: Toldy Miklós)

kiss csaba bé kritikájában 7 pontra értékelte a látottakat: „Az előadás jófajta kommerszként definiálja magát, és mint ilyen, kiválóan működik: profin kivitelezett, karakteres, élvezhető, ugyanakkor nem is gyors feledésre ítélt produkciót láthattunk, bizonyítva, hogy a jó értelemben vett közönségdarabból is lehet karakán és színvonalas produkció.”

Április 6. (szerda)

A Bernhardi-ügy / Örkény Színház (19 óra)

Az előadást beválogatták az idei POSZT versenyprogramjába. Arthur Schnitzler drámája cél és eszköz viszonyát, a morális cselekvés lehetőségeit, a megalkuvás elkerülhetőségét vagy szükségszerűségét vizsgálja.” Egy kórház életén keresztül országos méretű küzdelmet akar ábrázolni úgy, hogy a külső eseményekről csak beszámolók révén értesülünk, miközben a klinika igazgatóságában folyó belső harcok kicsiben leképezik azt, ami nagyban történik. (…) Kétségkívül egy profin megrendezett előadást és az Örkény társulatától megszokott magas fokú színészi játékot láthattunk” – írta Ascher Tamás rendezéséről Kiss Csaba Bendegúz. A kiváló társulati összteljesítményből kiemelte Mácsai Pál, Gálffi Lászó és Für Anikó alakítását. 

a_bern_gordon_eszter.jpg            A Bernhardi-ügy (fotó: Gordon Eszter)

Szombathelyen ugyanezen a napon Czukor Balázs rendezésében és Bajomi Nagy György címszereplésével Shakespeare Hamletjét ajánljuk. Az előadás este 7 órától látható a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

Április 7. (csütörtök)

Makbett / Átrium Film-Színház (19 óra 30 perc)

Ionesco Makbettje, bár fő vonalaiban követi a Shakespeare-darab történetét, annak nyers, lecsupaszított, abszurdba fordított változata. Itt mindent és mindenkit a hatalomvágy mozgat, ha pedig megszerezte, nem tud mást, csak visszaélni vele, amíg egy újabb, még mohóbb és erőszakosabb hatalomvágyó nem végez vele.

makbett_2_hasz.JPGMakbett (fotó: Kultúrbrigád / Mészáros Csaba)

Alföldi Róbert rendezésében minden víztiszta, elrajzolt és röhejes, és minden 2015, Magyarország. A méteres vastagságú, mégis üresen kongó várfalak, a mindent elborító narancsszín, ami még a cipők talpán is ott rikít, éppen úgy itt és most, ahogy a kerítésépítésre, a jól teljesítő gazdaságra és a még jobban teljesítő vezérre vonatkozó kiszólások” – írta az előadásról Török Ákos. Mindezt – többek között - Hevér Gábor, Bányai Kelemen Barna, Kerekes Éva, Bercsényi Péter és Orosz Ákos alakításában láthatják.    

Aki Székesfehérváron szeretne ezen a napon kitűnő színészi alakításokat látni, annak jó szívvel ajánljuk A velencei kalmárt Gáspár Sándor, László Zsolt és Radnay Csilla remeklésével. Az előadás este 7 órakor kezdődik a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Ha valaki nem tudja ekkor megnézni, április 8-án és 9-én is van rá lehetősége ugyanitt.

Április 8. (péntek)

Delete / a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása a Kolibri Pincében (17 óra)

Ebben a szülőknek és tizenéveseknek egyaránt ajánlható előadásban egy új osztálytárs bolygatja meg az osztály életét, rendezi át az erőviszonyokat, kuszálja össze az érzelmi kapcsolatokat. Titokzatos, mert szinte semmit sem tudnak róla, legendák övezik, hogy miért kellett eljönnie abból a másik iskolából. A lányok beleszeretnek, a fiúk vagy rajonganak érte, vagy féltékenyek rá. Nincs ebben a történetben semmi különös, lehetne ez az iskola bárhol, elhangozhatnának ezek a mondatok bármelyik osztályteremben – mégis, a drámaszöveg megteremti a maga igazságát, a tipikus karaktereket nem érezzük közhelyeseknek, és a didaktikai lóláb sem lóg ki Győri Katalin drámaszövete alól. Pedig az öngyilkosság mellett a családon belüli erőszaktól kezdve a teljesítménykényszeres szülőkön és gyerekeken át a drogproblémákig sok mindent beleszőtt a szerző.

delete_dudas_erno.jpg           Delete (fotó: Dudás Ernő)

A Kolibri Színház drámapályázatának díjnyertes darabja megtalálta a neki való rendezőt Vidovszky György személyében, aki egy sajátos nyomozáson kalauzol végig bennünket, amelyben a vége felől nézzük vissza a történetet. A rendezés erénye, hogy ennek a tudásnak a birtokában sem vész el a történet vonzása és izgalma. 

Székesfehérvár ugyanerre a napra, A velencei kalmár mellett még egy izgalmas előadást kínál: Dürrenmatt: Play Strindberg! című darabját Hirtling István, Tóth Ildikó és Sághy Tamás szereplésével. Az előadás este 7 órakor kezdődik ezen és az ezt követő napon is a Vörösmarty Színházban.   

Április 9. (szombat)

A hahagáj / A FAQ Társulat előadása a MU Színházban (19 óra)

Gerald Durrell ökomeséje Zenkali szigetéről és annak hóbortos lakóiról minden könnyedsége és humora mellett a lehető legkomolyabb kérdésről szól: kitartó menetelésünkről az ökológiai katasztrófa felé. És a regényből készült előadásban is éppen az a jó, hogy úgy tud könnyed és humoros lenni, hogy nem válik súlytalanná.

ha_1_ki.JPGA hahagáj (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Amit Árvai Péter rendező és a társulat erre a sztorira ráépített, az több, mint figyelemreméltó: a jelentősen megkurtított, sűrített regénycselekményből egy olyan pengeéles és ízes dialógusokra épülő darab született, ami néhol térdcsapkodósan szórakoztató, néhol állvakargatósan elgondolkodtató, néhol meg éppen megmosolyogtatóan bájos produkcióvá fejlődött”- írta róla Soós András. „És ami talán a legfigyelemreméltóbb, az a fajta minimalista kreativitás, amit kisgyerekek kezében életre kelő fadarabok esetében láthatni: egy különleges növényvilágú, egzotikus sziget úgy válik teljesen távolivá, hogy ezt tulajdonképpen csak másfél díszlet szolgálja: a világ legkiábrándítóbb fürdőkádja, valamint egy ormótlan, nyeklő-nyakló állványzat. Ennyi kell a FAQ társulatnak, no meg egy nagy adag nyers tészta, hogy mindent elmeséljen.

Miskolcon ugyanekkor Zsótér Sándor rendezése, a Mindent a kertbe! érdemel ajánlást, amely este 7 órakor kezdődik a Miskolci Nemzeti Színházban.

Április 10. (vasárnap)

Finito / Pinceszínház (19 óra)

Az idei Thália Humorfesztivál fődíjas előadását, az abszurdba hajló, versbe szedett történetet az öngyilkossága árán figyelmet és családjának jobb életet remélő kisemberről két Tasnádi jegyzi: István íróként, testvére, Csaba pedig rendezőként.

fin_6_k.JPGFinito (fotó: Somfai Sándor)

Ennek az előadásnak van még egy remek Blondinja  Bajomi Nagy György és Blondinnéja Györgyi Anna személyében. „Bajomi Nagy György eleinte egyszerű személyiségnek tűnő Blondinjának egyedül felesége és annak jövője fontos. Sokszor nem hallgat senkire, de mindig Blondinné tekintetét lesi, hogy mit szeretne a nő, és az ő kedvéért még abba is belemegy, hogy a Pál Show közvetítse a halálát. A végig nyugodt, másokon is segítő figurán, amikor rájön, hogy halálával kezében tartja mások sikerét, egyszer csak úrrá lesz a hatalom. Feleségéve sokszor csak tekintetükkel kommunikálnak, a visszafogott eszközöknek köszönhetően ezért is lesz megrendítő a történetük”– írta róluk Szabó Zsuzsa.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr368548954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása