7óra7

Jelinek-ősbemutatóval nyit a Tesla Teátrum

Jelinek-ősbemutatóval nyit a Tesla Teátrum

2016. 04. 20. | 7óra7

A Rohonc, avagy az öldöklő angyal 200 magyar munkaszolgálatos tragédiájának állít emléket.     

A Nobel-díjas író, Elfriede Jelinek nemzeti lelkiismeretről szóló tragikomédiája a magyar határ szomszédságában lévő Rohoncon játszódik. Az ottani kastélyban 1945 márciusában, húsvét előtt, virágvasárnap előestéjén Batthyány-Thyssen-Bornemisza Margit grófnő bált rendezett a körzet náci előkelőségeinek a tiszteletére. Valamikor éjjel a közeli pajtából elővezettek és lemészároltak 180 csontsovány, összefagyott, éhező, munkaszolgálatos zsidót, akiket a Hitler által kigondolt védvonal építésére hurcoltak oda Magyarországról. A kastély pincéjéből kivezényeltek 20 másik munkaszolgálatost, velük elföldeltették a holttesteket, majd őket is legyilkolták, aztán felgyújtották a kastélyt, és külföldre menekültek.

dsc_5783_masolat.jpgRohonc, avagy az öldöklő angyal (fotó: Regős-Simon Betti)

Batthyány Margitot soha nem vonták felelősségre, jó módban élt Svájcban, és közben hosszabb-rövidebb időt töltött Rohoncon is. A Batthyányiak a történtek miatt nem akartak tudni róla.1989-ben bekövetkezett halálakor a családi kriptába se engedték eltemetni.

A Rohoncot Európa számos országában bemutatták már (Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban). Az előadások nagy érdeklődést, szenvedélyes vitákat váltottak ki. A Münchener Kammerspiele előadása (Elfriede Jelinek e színház felkérésére írta a darabot) 2009-ben, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében vendégszerepelt Budapesten is.

Annak ellenére, hogy az áldozatok kivétel nélkül magyar állampolgárok voltak, nálunk eddig csak felolvasószínházi formában mutatták be a Rohoncot, 2010-ben a Trafóban, a HOPPart előadásában és Polgár Csaba rendezésében.

Most a Rátkai Márton Színházi Műhely állítja színpadra, Vas-Zoltán Iván rendezésében. A grófnőt Szalay Kriszta játssza, a többi szerepben Cserna Antalt, Juhász Györgyöt, Angyal Anitát, Farkas Petrát, Lakatos Gabriellát, Kozma Andreát, Bakó Krisztiánt, Boronyák Gergelyt és Ponty Tamást láthatja a közönség. A darabot Halasi Zoltán József Attila-díjas költő fordította magyarra.

Az előadást a Tesla Budapest Kulturális Központ Teátrumában (1075 Bp. Kazinczy u. 21.) az április 29-i ősbemutató után április 30-án, május 17-én, 27-én, és június 13-án, 14-én 19 órakor is meg lehet tekinteni, valamint ősszel ismét műsorra tűzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr408604142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása