7óra7

7plusz7

7plusz7

2016. május 2 – 8.

2016. 04. 28. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a fővárosiak mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Május 2., hétfő

Beugró / Játékszín (19 óra)

A Beugró című színpadi improvizációs műsor a televízióban kezdte pályafutását, és a közönség lelkes érdeklődése ellenére rejtélyes módon négy csatornát is be kellett járnia, mire aztán sokunk legnagyobb bánatára a képernyőn nem maradt számára hely. Színházban azonban továbbra is fut a helyzetgyakorlatokra épülő impró-show Novák Péter vezetésével, Pokorny Lia, Rudolf Péter, Szabó Győző, Kálloy Molnár Péter és Debreczeny Csaba szereplésével.

beugro_kis.JPGBeugró - Pokorny Lia, Szabó Győző, Kálloy Molnár Péter (fotó: Szalóky Béla)

A műfajból adódóan mindegyik előadás más ás más, miközben a sokak által ismert és a házibulikat is meghódító játéktípusokra épül: Zsebszöveg, Váltóláz, Kétlövetű, Bekérdező, Stoptrükk és még sorolhatnánk. Ha könnyed, de színvonalas színpadi játékot néznénk hétfő este, a Beugró kitűnő választás.

A Grönholm-módszer című előadásban a szereplőknek szintén improvizálniuk kell, csak itt a színészek nem önmagukat, hanem egy multicég jól fizető állására jelentkezőket alakítanak, akiknek a legkülönbözőbb szituációs gyakorlatokon kell átesniük, hogy megkapják az áhított pozíciót. Horgas Ádám rendezése 19 órától látható a Pécsi Nemzeti Színházban.

Május 3., kedd

Etikett, avagy a tökéletes ember / STEREO Akt – Jurányi Inkubátorház (19 óra)

A STEREO Akt izgalmas, új színt hozott a magyar színházba: produkcióik nem hagyományos előadások, hanem improvizatívnak tűnő, de nagyon is átgondolt jelenetsorok, amelyek sokszor csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, mégis egyazon témát járnak körül. Az Etikett, avagy a tökéletes emberben ez a téma a tökéletes ember, pontosabban az, hogy nincs tökéletes ember. Az előadás Jørgen Leth 1967-es groteszk videójára épül. Az alapszituáció egyfajta különleges divatbemutató, ahol a rámpán a „tökéletes” férfi és nő, férj és feleség, apa és anya stb. vonulnak föl, hogy aztán lehulljon a lepel tökéletlenségükről. A kétszereplős, a rendező Boross Martin és a lengyel Julia Jakubowka által prezentált némajátékot Terhes Sándor narrációja kíséri, amelyet fülhallgatóval hallgathatunk. A STEREO Akttől megszokott módon a közönség is szerepet kap a játékban, így egy kissé mi is alakítjuk az előadást.

5.jpgEtikett, avagy a tökéletes ember - Boross Martin, Julia Jakubowska (fotó: Toldy Miklós)

Május 4., szerda

A fajok eredete / Nézőművészeti Kft. – Szkéné Színház (19 óra)

A Mucsi Zoltán–Scherer Péter-párost senkinek nem kell bemutatni; ha máshonnan nem, Jancsó Miklós Kapa- és Pepe-filmjeiből ismerjük őket. Másokkal együtt közös társulatot is alapítottak, a Nézőművészeti Kft.-t, amely több színházban is sikeres előadásokat mutatott be. Ahogy a nagyon népszerű és nagyon régóta futó Mulatságban, párosuk A fajok eredetében is harmadik személlyel egészül ki, ezúttal a Pintér Béla társulatából és számtalan híres filmből és sorozatból ismert Thuróczy Szabolccsal.

fajok_puskel_zsolt.jpg           A fajok eredete - Scherer Péter, Mucsi Zoltán (fotó: Puskel Zsolt)

Vajon színpadra lehet-e vinni Darwin korszakos jelentőségű tudományos művét, az evolúció-elméletet bemutató A fajok eredetét? Tasnádi István író és Dömötör Tamás rendező a színészek improvizációit felhasználva két szálon futó történetet mesél el, amelybe nagyon viccesen és találóan szövődnek bele Darwin művéből a Galambos Péter hangján megszólaló idézetek. A három hajléktalan életét a színészek humorosan, mégis nagy empátiával mutatják be; a csirkéknek készülő kísérleti film forgatásának abszurd jeleneteiben pedig a Scherer játszotta producer és a Mucsi játszotta rendező a Kapa–Pepe-páros legjobb jeleneteit idézik.

Vidéki ajánlatunk erre az estére a Dumaszínház Belül semmi című produkciója Kőhalmi Zoltánnal, Mogács Dániellel, Janklovics Péterrel és a Szomszéd Néni Produkciós Irodával. A stand-up show ezúttal Ajkán, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban látható 19 órai kezdettel.

Május 5., csütörtök

1 link / Proton Színház – Trafó (19 óra)

2000-ben az első online regénypályázatot Garaczi Lászlóval holtversenyben egy bizonyos Jake Smiles nyerte, akiről azóta sem tudunk semmit. Regényét, az 1 linket mindenesetre kiadta a Magvető, Bánki Gergely pedig a Mundruczó Kornél-féle Proton Színház produkciójában, Vajdai Vilmossal mint fő- és egyetlen szereplővel színpadra vitte. A Jake Smiles nicknév alatt élő programozó a saját életét meséli el, aki bár IRL (in real life) családos ember, igazi életét a neten éli kalandjátékokban, chatszobákban és még ki tudja, hol, ahol mindent megtehet, amit a való életben nem.

1link.jpg1 link - Vajdai Vilmos (fotó: Mónus Márton)

Testben való létezésünk a legfőbb oka mind egymástól való különállásunknak, mind személyes jelenlétünknek. A törvény és az erkölcs is falként ismeri el az emberi testet, egyfajta határként, amely létrehozza, és egyszersmind védelmezi is magánéletünket, de ugorjunk csak logikai bakot, röhög Smiles, lenne-e törvény, lenne-e erkölcs, ha nem lenne test?” – hangzik el a regényben és az előadásban, amely nem pusztán egy cybertérbe belebolondult ember életét mutatja be nagyon izgalmasan, hanem nagyon finoman és érzékletesen azt a kérdést is felveti, vajon mi történik, ha a morális nihilizmusban élő cybervilág és az erkölcsi törvények korlátozta valós világ véletlenül találkozik egymással. Vajdai Vilmos kiváló játékát a Karcis Gábor által teremtetett digitális videó-látványvilág festi alá, amelyben többek között Pető Katát és Mucsi Zoltánt is láthatjuk-hallhatjuk.

Ugyanezen az estén a Csíki Játékszín A revizor című előadása Dunaújvárosban, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában vendégeskedik 19 órától.

Május 6., péntek

Nehéz / Szkéné Színház (19 óra)

Háy János kedvelt figurája a faluból a városba kerülő és ott elzüllő értelmiségi. A Nehéz is egy ilyen férfi életét mutatja be: az egyetemi oktatóként ígéretes karrier előtt álló férfi folyamatosan válik az alkohol rabjává, és miközben tanárként, férjként és apaként is kudarcot vall, ezt csak akkor veszi észre, amikor már késő. Bérczes László rendezése a Bárka Színház nagy szakmai és közönségsikert elért előadása volt; a színház megszűnése ellenére szerencsére megmenekült, és előbb a Nemzetiben, végül a Szkéné Színházban kötött ki.

nehez_garamvari_gabor.jpg                     Nehéz - Mucsi Zoltán, Lázár Kati (fotó: Garamvári Gábor)

A főszerepet alakító Mucsi Zoltán alakításáért a 2011-es POSzTon a legjobb férfi főszereplő díját vehette át, játékáról Zsedényi Balázs ezt írta 8 pontos kritikájában:  „Mucsi Zoltán a maga komplexitásában teszi ki a színpadra a kis hazugságokba egyre mélyebbre süllyedő, a mocsárt már minden porcikájában érző, de arról tudomást nem vevő, a hibáskeresésben a szánalmasságot a szívszorítással vegyítő, az élet által lelegelt embert, hogy aztán a flashbackben teljesedjen ki a kép.”

Erre az estére miskolci nézőinknek ajánlunk előadást 19 órás kezdettel: Molnár Ferenc Liliomát Szabó Máté vitte színre a Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Május 7. szombat

A revizor / Vígszínház (19 óra)

A revizor a Vígszínházban a legnézettebb prózai előadássá vált, nem függetlenül attól, hogy 2014 elején történt bemutatóját követően a kormánypárti média „Kampányszínház” címszóval illette Bodó Viktor rendezését. Persze van is benne politika rendesen, hiszen Gogol drámája sem más, mint politikai szatíra: egy kisváros korrupt politikai vezetésének lényegre tapintó és nagyon humoros bemutatása. Bodó azóta sajnos megszűnt társulata, a Szputnyik közreműködésével vitte színre az orosz groteszk e mesterművét, alaposan átírva, a mai Magyarországhoz igazítva, de a mű szellemiségét megtartva.

revizor_meszaros_csaba.jpg           A revizor - Karácsonyi Zoltán, Hegedűs D. Géza, Géczi Zoltán (fotó: Mészáros Csaba)

A revizor bizonyítja, hogy Bodó sajátos rendezői stílusa nagyszínpadon is működőképes, és nagyszámú közönséget tud megszólítani. A burleszkszerű jelenetekben tobzódó előadásban láthatóan a színészek is nagyon jól érzik magukat, játékosságuk a közönségre is azonnal átragad. Hegedűs D. Géza a korrupt polgármester, Lengyel Tamás a csélcsap pétervári tisztviselő, Hevér Gábor az idióta bíró szerepében brillírozik, de bármelyik színészt nyugodtan említhetnénk: egyénileg és társulatilag is fantasztikus teljesítményt láthatunk.

Vidéken erre a napra A falu rossza című előadást ajánljuk, amelyet Mohácsi János rendezett a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, főbb szerepekben Bányai Kelemen Barnával, Bánfalvi Eszterrel, Trokán Péterrel, Bajomi Nagy Györggyel, Sodró Elizával, Kálmánchelyi Zoltánnal vagy éppen Mertz Tiborral. Az előadás 19 órakor kezdődik.

Május 8., vasárnap

Sirály / Ódry Színpad (22 óra 30)

Zsótér Sándor nem éppen szokványos rendezéseiről híres, a színművészetis hallgatókkal közös előadásaiban pedig még a tőle megszokottnál is jobban elengedi magát. Aki veszi magának a bátorságot, és elmegy vasárnap éjjel 22.30-ra a Színház- és Filmművészeti Egyetem aulájába, annak különleges színházi élményben lehet része. A negyedéves színészosztály tagjai ugyanis felváltva bújnak bele Csehov leggyakrabban játszott drámájának szinte mindegyik szerepébe, miközben a rendező folyamatosan megállítja játékukat, és különböző színházelméleti szövegeket mondat föl velük. Az előadást emellett a Fame című musicalből vett zenés-táncos betétek fűszerezik. Lehet, hogy elsőre ez durván hangzik, az előadás mégis egységes képet mutat, szokatlanul izgalmas és újszerű interpretációját adva Csehov művének.

sir_1.JPG            Sirály (fotó: Dévényi Zoltán)

Az előadást, amely felkerült a 2015 legfontosabb előadásait tartalmazó 40-es listára is, kiss csaba bé így méltatta: „üres és lélektelen világot ábrázol Csehov – teszi mindezt maró iróniával, az alapvetően tragikus létállapotokat finoman komikumba fordítva. Kiváló terep ez Zsótér stíluselemeket merészen vegyítő, a szövegeket a maguk sarkaiból kiforgató, mégis nagyon pontos interpretációt nyújtó rendezői módszeréhez. A fiatal színészek jól ráhangolódnak erre a nem realista, önreflektív játékmódot igénylő rendezői stílusra, kiválóan valósítva meg a művészi elképzelést.

A pécsiek 17 órától az idei POSzT-ra is beválogatott A vágy villamosát nézhetik meg a Pécsi Nemzeti Színházban, főszerepben Darabont Mikolddal és Köles Ferenccel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr188664704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása