7óra7

Akik még versenyben vannak a Lábán Rudolf-díjért

Akik még versenyben vannak a Lábán Rudolf-díjért

2016. 04. 30. | 7óra7

Nyilvánosságra került az a hét kortárs tánc előadás, amelyek közül kettő május 10-én a Trafóban megrendezett díjátadón megkapja a 2015-ös év legjobb előadásának járó elismerést.

A Trafó és a Mu Színház által a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén alapított díjat idén is egy olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírókból álló, héttagú zsűri ítélte oda, akiknek a tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus; Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus; Halász Tamás tánckritikus, szerkesztő; Králl Csaba tánckritikus; Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos kritikus, szerkesztő voltak.

csepp_4_ki.JPGCseppkánon (fotó: Dusa Gábor)

A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól.

obol_1_cserkuti_gyorgy.JPGÖböl - Nagy Csilla, Vavra Júlia (fotó: Cserkuti György)

2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett. 2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc Tao Te és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat – a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádám költő, műfordító adta át a díjazottaknak.

deja_feher_laura_tokos_attila_gera_anita_es_bora_gabor_jokuti_gyorgy.jpg             Deja vu - Fehér Laura, Tókos Attila, Gera Anita és Bora Gábor (fotó: Jókuti György)

2012-ben Réti Anna Vis-a-vis és Hód Adrienn Basse Danse című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és oklevelet Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adta át a díjazottaknak. 2013-ban a szakmai kuratórium döntése szerint Árvai György Végtelenbe zárva és Szabó Réka Voks című rendezése érdemelte ki a 2012-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az emlékplakettet és a díjjal járó szobrot Kováts Adél színművésztől és Orlai Tibor producertől vehették át a művészek.

point_domolky.jpg            Point of You - Ricardo Machado, Réti Anna (fotó: Borovi Dániel)

2014-ben Hód Adrienn Pirkad című előadása, valamint Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Tamara Nyúzzatok meg című darabja kapta a 2013-as év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat, amelyet Duliskovich Bazil képzőművész és Szalontay Tünde színésznő adott át a díjazottaknak. Tavaly Fülöp László there is an elephant in every room, illetve Rany Virág és Hadi Júlia  L é p é s i d ő című munkája érdemelte ki az elismerést, és az alkotók Láng Annamária színésznőtől és Gerhes Gábor képzőművésztől vehették át a díjat.  

A Lábán Rudolf-díjra nominált 2015-ös produkciók:
(az előadáscímek szerinti alfabetikus sorrendben)


Timothy and the things: Anyádék rajtam keresnek
Alkotó, előadó: Cuhorka Emese, Fülöp László 

anyadek_dusa_ki.JPGAnyádék rajtam keresnek - Cuhorka Emese, Fülöp László (fotó: Dusa Gábor)

Artus - Nemzeti Táncszínház: Cseppkánon –Hogy vagy Hérakleitosz?
Koreográfus, rendező: Goda Gábor 

TranzDanz: Déja vu
Koreográfus: Kovács Gerzson Péter 

Molnár Csaba: Eclipse
Rendező, koreográfus: Molnár Csaba 

eclips_szigetvary_zsolt_ki.JPGEclips (fotó: Szigetváry Zsolt)

Cipolla Collectiva: Öböl
Alkotó, előadó: Nagy Csilla, Vavra Júlia 

Réti Anna – Ricardo Machado: Point of You
Alkotó, előadó: Réti Anna, Ricardo Machado 

Molnár Csaba – Marcio Canabarro: Tropical Escape
Alkotó, előadó: Molnár Csaba, Marcio Canabarro

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr468674690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása