7óra7

Tizenhat új bemutató Miskolcon

Tizenhat új bemutató Miskolcon

2016. 05. 03. | 7óra7

A társulat rendezői mellett Mohácsi János, Lukáts Andor, Harangi Mária és a k2 Színház rendezőpárosa, Benkó Bence és Fábián Péter is dolgoznak a következő évadban Miskolcon.

Béres Attila igazgató elmondta, hogy a színház a kortárs és klasszikus drámairodalom élvonalából válogatott szövegekkel műfaji sokszínűségre, a társadalmat foglalkoztató kérdések iránti érzékenységre és minőségre törekszik, mert ebben látják a következő évad sikerének lehetőségét.

miskolc_beres_ki.JPGBéres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója a sajtótájékoztatón (fotó: Gálos Mihály Samu)

A miskolci teátrum az évad kiemelten fontos nagyszínházi bemutatójaként tartja számon Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét, amelyet Keszég László állít színpadra. A Nagyszínház további bemutatói között találjuk Szabó Máté rendezésében A bolygó hollandit, amely a 2016-os Szegedi Szabadtéri Játékokkal való közös munka révén jön létre, illetve a Béres Attila rendezte operettet, a Viktóriát, amelyet a budapesti Operettszínházzal való hosszú távú együttműködés részeként tűz műsorára a teátrum. Musical bemutatókkal is készül a színház: a La Mancha lovagját Keszég László rendezi, míg egy musicalslágerekből álló Téli Musical Gála is lesz jövőre Szőcs Artur rendezésében. Ugyanő állítja színpadra Feydeau A hülyéje című bohózatát is, szintén a Nagyszínházban.

A Kamaraszínházban mutatja be a színház Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című színművét Béres Attila rendezésében, Rusznyák Gábor pedig Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című művét állítja színpadra. Mohácsi János is dolgozik Miskolcon jövőre: ő Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját rendezi majd. Gyermekelőadást is bemutat jövőre a színház: ezúttal Fodor Sándor Csipike az óriástörpe című meséje kerül színpadra Szabó Máté rendezésében. A fiataloknak pedig egy kortárs angol szerző, Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában című színművét hozza el Lukáts Andor, aki újra rendezőként tér vissza Miskolcra.

A miskolci Játékszínben Szőcs Artur zenés bacchanáliaként állítja színpadra Euirpidész Bakkhánsnők című antik tragédiáját. Jövőre Miskolcon vendégeskedik Harangi Mária rendező, aki Parti Nagy Lajos A Bandy-lányok című zenés komédiáját jegyzi majd, és a k2 Színházból ismert Benkó Bence és Fábián Péter is rendeznek egy új, általuk megírt drámát A ma esti előadás címmel.

Az idén negyedik éves Miskolci Balett a következő évadban új arcokkal, új koreográfusokkal folytatja a munkáját. Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője Anna Kareninát koreografál a Kamaraszínházban, egy olyan produkció keretében, amely közös vállalkozás az egri Gárdonyi Géza Színház táncegyüttesével. Gergye Krisztián is eljön Miskolcra: kísérleti táncdarabbal jelentkezik jövőre a Játékszínben Harlequinade címmel.

A Miskolci Nemzeti Színház az új évadban is megrendezi hagyományos fesztiváljait, ám ezúttal új időpontokban. Februárban tartják a jövő évi Határtalan Napok Fesztivált, amely során egy határon túli város kultúráját mutatják be meghívott színházi előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és kiállítással. Áprilisban pedig az ötödik SZEM (Színművészeti Egyetemek Miskolcon) Fesztiválra kerül sor, ahol a közönség magyar és külföldi színművészetet tanuló hallgatók előadásaival találkozhat, amelyek mellett kiállításokat, workshopokat és szakmai beszélgetéseket is tart majd a színház.

miskolc_harman_ki.JPGSzabó Máté művészeti vezető, Kiss Gábor alpolgármester és Béres Attila igazgató (fotó: Gálos Mihály Samu)

Az iskolák és a színház közötti, évek óta működő kapcsolatot jegyében a teátrum igyekszik tantermi színházi előadásaikat, így a Szociopolyt, A pirézeket, a Csendes óceánt és a Klamm háborúját még több intézménybe eljuttatni.

A miskolci teátrum jövő évi bemutatóit idén is szabadtéri programokkal hirdeti meg. A rendezvény május 7-én lesz a Déryné-kertben, ahol az Évad tortáját is elkészítik. Délelőtt a gyerekeké lesz a főszerep: arcfestés, jelmezpróba, kakaókoncert és mesesarok várja a kicsiket. Este pedig épületfestés és egy koncert lesz Dolhai Attilával és a társulattal közösen.

Május 7-én kezdődik Miskolcon a bérletújítás és a bérletvásárlás is. Számos kedvezménnyel és ajándékkal várják aznap a vásárlókat: a május 7-én bérletet váltó nézők közül egy szerencsés nyertes visszakapja bérlete árát, ennek a sorsolása az esti koncert után lesz. Az első 10 bérletvásárlót pedig ajándékcsomaggal jutalmazzák. A jövő évi bérletesek 20% kedvezménnyel vásárolhatnak a Libri miskolci üzleteiben.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr838674848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása