7óra7

A Janus Egyetemi Színház a POSZT-on

A Janus Egyetemi Színház a POSZT-on

2016. 06. 08. | 7óra7

A Pécsi Tudományegyetem egyetemi színpada legújabb előadásával, Molière A mizantróp című darabjával mutatkozik be a Pécsi Országos Színházi Találkozón. 

A Janus Egyetemi Színház (JESZ) rendszeres helyszíne a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjainak, amelyek idén POSZT Fesztivál néven futnak. A színház éppen 20 évvel ezelőtt, 1996-ban jött létre az akkor még Janus Pannonius Tudományegyetem nevet viselő pécsi egyetemen, de a pécsi diákszínjátszás gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza. 15 éves fennállásuk évfordulóján, a Zsolnay Kulturális Negyed 2011-es megnyitásakor az egyetem egyik pincéjéből jóval korszerűbb körülmények közé, saját épületbe, professzionális stúdiószínházi környezetbe kerültek, és azóta a POSZT programjainak rendszeres házigazdái.

mizantrop_toth_laszlo.jpgA mizantróp (fotó: Tóth László)

A mostani POSZT Fesztiválon legújabb előadásukat, A mizantrópot mutatják be, melyet a színház egyik vezetője és állandó rendezője, Tóth András Ernő állított színpadra, aki így vallott a produkcióról: „A mizantróp egészen friss előadás, április legvégén mutattuk be, de szerencsére sikerült egy nyolcas szériát letudnunk belőle, így sok – a próbafolyamat végére már nagy tételben felhalmozódott és alapos nézeteltéréseket okozó – »alkotói« kérdésre megkaptuk a választ a nézőktől. Például arra, hogy minden rendezői szándék ellenére A mizantróp végső soron komédia, dacára annak, hogy szinte folyamatosan húzhatjuk a strigulát a veszteség rovatba, hiszen senkinek nem sikerül soha semmi, a testi és szellemi vágyakozások kielégítetlenül és értetlenül puffognak szanaszét. Azért alcímnek beírtuk, hogy »tragédia«. És az is kiderült, hogy miután az előadásban számtalanszor meg kell hallgatni a kapucsengő sem korban, sem stílusban nem stimmelő dallamát, csak akad egy »beírt« szereplő, aki tudta és szándéka ellenére mégis egy jobb, szerethetőbb élet lehetőségét villantja fel.”

Az előadásban játszanak alapítók, a színház állandó művészei és frissen csatlakozott egyetemisták is. A produkció június 16-án 21 órától tekinthető meg, természetesen a Janus Egyetemi Színházban, a Zsolnay Negyedben. 

16o26a8741_copy.jpgA mizantróp (fotó: Tóth László)

A Janus Egyetemi Színház kiemelt programjai a POSZT alatt:

Június 9.
16:30. Psyché (Vidnyánszky Attila, Nemzeti Színház – Gyulai Várszínház – Kaposvári Egyetem) 

Június 10.
11:00. Solaris (Dékány Barnabás, Színház- és Filmművészeti Egyetem)
20:00. A nagybőgő (Klem Viktor, Dumaszínház – FÜGE Produkció)

Június 11.
20:30. Mindegy (Widder Kristóf, Budapest Counterpoint) 

Június 14.
16:00. Összkomfort (Fogarasi Gergely, SASZ/42. Színház)
21:00. A hahagáj (FAQ Társulat) 

Június 15.
21:00. Emigránsok (Mucsi Zoltán, Manna Produkció) 

Június 16.
21:00. A mizantróp (Tóth András Ernő, Janus Egyetemi Színház) 

Június 17.
21:00. Woyzeck (Menszátor Héresz Attila, Anyaszínház)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr488787732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása