7óra7

Opera és ház

Opera és ház

2016. 08. 20. | 7óra7

Ki látott már balettművészt lépcsőfordulóban táncolni?

Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a Magyar Állami Operaház kerül sorra.

1884.szeptember 27-én adták át csaknem tíz év építést követően az első és azóta is egyetlen magyar operaházat, amelynek megvalósítása mindent egybevetve másfél évtizedig tartott. Ybl Miklós neoreneszánsz alkotása azonnal Budapest meghatározó épületévé vált, a mai napig a második leglátogatottabb és legfontosabb reprezentatív középület a Parlament után. A színházterem 1236 néző befogadására képes, méretével a felső kategóriás operaházak között foglal helyet.

kepatmeretezes_hu_opera.JPGA Magyar Állami Operaház épülete képzőművészeti szempontból is jelentős: itt található Magyarország legnagyobb seccója: a terem mennyezetén 45 méter kerületű alkotásban festette meg a Zene apoteózisát Lotz Károly, de más tereiben is kiváló magyar művészek dolgoztak, egyidejűleg: Székely Bertalan, Than Mór, Feszty Árpád és Vastagh György.

Mint azt az Andrássy úton látható turistacsoportok alapján is gondolhatjuk, önmagában az épület is nagy vonzerővel bír – az Operaház a Színházak Éjszakáján ezt az érdeklődést is kihasználja, olyan helyeket megnyitva a látogatók előtt, ahova előadásra érkező vendégként egyébként nincs lehetőség bejutni. Az, hogy ráadásul minderre éjszaka nyílik mód, csak fokozza az érdeklődést.

sze2016_1024x400_opera.jpg

A Színházak Éjszakájára meghirdetett turnusok már évek óta mindig teljes létszámmal indulnak, ami nem is csoda: hisz ki látott már operaénekest zseblámpafénynél énekelni, balettművészt, aki a lépcsőfordulóban csak a „kiváltságosoknak” táncol, több szintes színházi jelmeztárat, ahol az éjszaka közepén lehet megtekinteni – sőt megérinteni vagy akár felpróbálni – az egyetemes operatörténet legnagyobb klasszikusainak kosztümjeit.

Az Operaházban ügyelnek arra, hogy az est programját mindig úgy állítsák össze, hogy azok érdeklődését is felkeltse, akik nem járnak rendszeresen az Operaházba: különleges helyszínen megtartott operaelőadások, a kulisszabejárások és háznézések jóvoltából a már „hazajáró” opera- és balettrajongó látogatók mellett azok számára is sok érdekességet tartogat az éj, akik még csak ismerkednek az Andrássy úti dalszínházzal.

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr7910596412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása