7óra7

Kétszereplős kamaradarabok és újraértelmezett klasszikusok a Bethlenben

Kétszereplős kamaradarabok és újraértelmezett klasszikusok a Bethlenben

2016. 09. 11. | 7óra7

Ötödik évadát kezdte meg szeptemberben az immár kiemelt státuszú Bethlen Téri Színház. Az évad középpontjában a klasszikus és prózai színházi előadások, illetve a tehetséggondozó programok állnak.

A szeptember 8-i sajtótájékoztatón kihirdették a Találkozások2016 pályázat nyertesét, illetve ismertették az új bemutatókat is. A 2016/2017-es évad repertoárjának gerincét a Találkozások tehetséggondozó sorozat – immár 4 különböző – előadása, illetve a Spirita Társulat előadásai alkotják.

bet_1.JPGSzögi Csaba, a Bethlen Téri Színház művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón (fotó: Zellei Boglárka)

A tavalyi évadot júniusban zárta, az ideit pedig szeptember 12-én nyitja a Szilágyi Bálint rendezte Az aranjuezi szép napok című előadás Eke Angélával és Zsótér Sándorral (kritikánk itt, az alkotókkal készült interjúnk itt  olvasható). A Találkozások tehetséggondozó sorozat második bemutatója mellett repertoáron marad a Valcz Péter rendezte Mary és Max is Grisnik Petrával és Gőz Istvánnal (interjúnk itt olvasható).

A Találkozások tehetséggondozó sorozat alapja a 2015 tavaszi pályázat volt, amit a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület közösen írt ki fiatal alkotók részére. Pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is, továbbá meghatároztak egy fontos kritériumot: a két választott színész között legalább kétgenerációnyi korkülönbségnek kell lennie.

A Találkozások2016 pályázat győztese Lazici Noémi nagyváradi rendező, aki egy kortárs holland drámát visz színpadra, Egy fiú Boszniából címmel.  A bemutató decemberben lesz, az előadás szereplői Botos Éva és Árvai Péter, mentor rendezője Szikszai Rémusz. Egy ősbemutató is kapcsolódik a programhoz idén, melynek rendezésére a Manna és a Bethlen Téri Színház  egy fiatal rendezőt, Cseh Juditot kért fel. A koprodukciós partnerek egy éve tervezik bemutatni Pataki Éva új színházi darabját, melynek alkotói csapata úgy döntött, hogy ezzel a produkcióval szeretne csatlakozni a tehetséggondozó programhoz. A Nőből is megárt a nagymama című előadásban Tordai Teri a lányával, Horváth Lilivel áll színpadra, a mentor rendező Mészáros Márta.

bet_talal_rend.JPGA Találkozások pályázat nyertes rendezői: Valcz Péter, Lazici Noémi, Cseh Judit, Szilágyi Bálint (fotó: Zellei Boglárka)

A  Találkozások előadásai mellett a színházi előadások gerincét a Spirita Társulat előadásai alkotják; repertoáron tartott előadásaik mellett a Macbeth és a Pusztuló bemutatójával készülnek az évadban.

A Spirita Társulat 2014-ben alakult független, fiatal színházi alkotókból álló formáció. A 2015/2016-os évadban Szophoklész Antigoné-jának aktualizált átiratát, az Antigoné 016-ot mutatták be - s ezzel párhuzamosan Shakespeare Hamlet-jének musical-revü feldolgozását is színpadra állították.  A Társulat célja a (túl) sokszor és „elégféleképpen” látottnak gondolt klasszikus művek újragondolása, közelebb hozása a mai nézőhöz – kifejezetten a fiatal, huszonéves közönséget célozva meg.

A  befogadó színházként működő Bethlen évadát továbbra is a műfaji sokszínűség jellemzi, ahol a tánc- és színházi előadások mellett kabaré, újcirkusz és vizuális színházi előadások is megtalálhatók. Szeptember végén Tókos Attila és ifj.Zsuráfszky Zoltán TestVér című táncelőadásának bemutatójára kerül sor. Bemutatóval érkezik még az évadban a Pataky Klári Társulat és Zambriczky Ádám, a Közép-Európa Táncszínház (KET) pedig folytatja a K-Arcok sorozatot; idén Molnár Csaba és Duda Éva készít egy-egy szólót a KET táncművészeinek. A Stand Up Brigád Kabaré csütörtök sorozatában havonta más és más előadás látható, így fellép többek közt Maksa Zoltán, Aradi Tibor, Varga Ferenc József és Éles István is. Az újcirkuszi produkciókról az offline:ontheater és a Tűzmadarak gondoskodik, az Élőkép Színház pedig a kuriózumnak számító vizuális színházi előadásaival garantál nem mindennapi színházi élményt.

Vasárnap délelőttönként továbbra is báb- és gyermekszínházi előadásokat kínálnak a családoknak, a kávézó pedig havonta ingyenes koncertekkel és klubprogramokkal várja az érdeklődőket.

Az állandó fesztiválok sorát a novemberben ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Sissi Őszi Tánchét nyitja.  Az Erzsébet nap köré szervezett 7 napos táncfesztiválon 7 vidéki és 7. kerületi táncműhely mutatkozik be. A fesztivál házigazdája a Közép-Európa Táncszínház (KET). A januári határon túli színházi műhelyeket bemutató ötödik Vendégváró Fesztivál meghívottja ez alkalommal az Aradi Kamaraszínház. Áprilisban pedig a Föld napja köré szerveződik ismét a Globe Feszt, amely évek óta adja a gerincét Erzsébetváros Zőld7 programjának.

Óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak is tartanak előadásokat hétköznap délelőtt és délutáni időpontokban. Havi rendszerességgel folytatódnak a színházi nevelési program előadásai. A középiskolásoknak szóló Horda2 és a 12-14 éveseket megszólító Igaz történet alapján előadások a Nemzeti Táncszínház, a KÁVA, a KET és a Bethlen együttműködésében jönnek létre.

Részletes program a színház honlapján található.

Forrás: Bethlen Téri Színház

Kapcsolódó

Hogyan lesz egy színházból színház?

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr6211691883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása