7óra7

Jogszerűtlenek voltak a legutóbbi színházigazgatói kinevezések?

Jogszerűtlenek voltak a legutóbbi színházigazgatói kinevezések?

2016. 09. 14. | 7óra7

A pályázók közül többen nyílt közleményben fordultak Tarlós István főpolgármesterhez és Balog Zoltán miniszterhez az Újszínház, a Thália és a Madách ügyében.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én hozott határozatot a tulajdonában lévő három színház vezetésével kapcsolatban: az Újszínház élére Dörner Györgyöt, a Thália élére Kálomista Gábort, a Madách Színház igazgatói posztjára pedig Szirtes Tamást nevezte ki.   

A közleményt kiadó alkotók és a hozzájuk csatlakozó Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) több ponton is szabálytalanságokra hívja fel a figyelmet a pályázatok kiírásában és azok elbírálásában. Ezért a pályázat érvénytelennek nyilvánítását és új pályázat kiírását kérik mindhárom színház esetén.

dorner_ii_mti_001.jpg                  Dörner György (fotó: MTI / Kollányi Péter)

Kifejtik, hogy a jegyzőkönyv alapján a pályázatokat elbíráló szakmai bizottságok összetétele nem felelt meg a törvényben előírtnak, mivel az adott színházak képviselői egyik esetben sem vettek részt a munkában. Ráadásul az Újszínház esetén, tudomásuk szerint nem is a reprezentatív szakszervezet képviseltette magát a munkában.

Véleményük szerint a pályázatok értékelése és a döntéshozatal is törvénysértő módon zajlott. Azon túl, hogy a szakmai bizottság munkájában nem minden delegált vett részt, és helyettesítésük sem történt meg, amitől a törvényben előírt részvételi arány felbomlott, a pályázatok értékelését utólag nem tették közzé. Azt is aggályosnak tartják, hogy a Fővárosi Közgyűlés az Újszínház esetén végül kizárólag a szakmai bizottság által támogatott pályázatok közül választott, így „ténylegesen nem tárgyalta a 10 érvényes pályázatot, nem hallgatta meg a pályázókat, és a nélkül hozott döntést.

Amire korábban Szántó Péter is utalt a vele és Herczeg Tamással készült interjúban: amíg az Újszínház esetén két pályázót is kizárt a szakmai bizottság azzal az indokkal, hogy nem nyújtottak be igazolást a pozíció betöltéséhez szükséges feltételekről, addig a Thália Színház esetén „úgy rendelkezett a szakirányú végzettség alóli miniszteri felmentés lehetőségéről, hogy az érintett pályázó szintén nem rendelkezett a törvényben előírt 5 év színházi vezetői gyakorlattal.”. Ezzel meglátásuk szerint az egyenlő elbánás elve sérült.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-i ülésének jegyzőkönyve a közlemény megírásáig nem került nyilvánosságra, így magánforrások alapján jutott a tudomásukra, hogy a Közgyűlés csak a szakmai bizottság által támogatott négy pályázatról dönthetett, és azok közül is csupán a névsorban első kettőről – Bodó Viktorról és Dörner Györgyről – szavazott. A közlemény benyújtói szerint, „amennyiben a szavazást megelőzően a pályázatokat nem ismerték meg, és a pályázókat nem, vagy nem mindegyiküket hallgatták meg, a Közgyűlés felelős döntéshozatalának feltételei nyilvánvalóan nem álltak fenn.” Márpedig a jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala nélkül akár ez is feltételezhető.

A közleményt az Újszínház ügyvezető igazgatói állására pályázók közül: Bodolay Géza DLA, Bodó Viktor, Hargitai Iván, Herczeg Tamás, Hudi László, Szűcs Katalin Ágnes, Tóth Péter, valamint a pályázatban résztvevő alkotótársak közül: Benkó Bence, Bodó A. Ottó, Dobák Lívia, Fábián Péter, Hegymegi Máté, Kárpáti Péter, Koltai M. Gábor, Mátyássy Bence, Novák Eszter, Nyulassy Attila, Pass Andrea, Perczel Enikő, Polgár Csaba, Szántó Péter, Ugrai István, Vecsei H. Miklós, Zsedényi Balázs adta ki. A közleményhez csatlakozott a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) is.

A közlemény teljes szövege itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr9611704899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása