7óra7

A nézők írnak darabot a Radnóti Színháznak

A nézők írnak darabot a Radnóti Színháznak

2016. 09. 15. | 7óra7

A Kaszás Attila-díjas Schneider Zoltán ötlete alapján szokatlan produkcióval készül a Radnóti a Színházak Éjszakájára.

Közeledik a szeptember 17-i Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a Radnóti Színház kerül sorra.

Színes programokkal készül a Radnóti Színház az idei Színházak Éjszakájára. A Radnótit választó érdeklődők részt vehetnek többek között egy interaktív, mutogatós előadáscím-felismerő játékban, betekinthetnek az ifj. Vidnyánszky Attila által vezetett improvizációs próbába, valamint végignézhetnek egy, a saját beküldött mondataikból összeállított előadást.

radnotiszinhaz.jpg

Az utóbbi programot kigondoló és vezető Schneider Zoltán elmondta, hogy az Így írtok Ti címet viselő előadás megvalósításának ötlete már tavaly is felmerült, így nagyon örül, hogy idén megvalósul. – „A regisztráció során összejött mondatokból egy programozó matematikus barátom fejlesztett algoritmust, amely véletlenszerűen sokszorosítja és átrendezi a mondatokat, készíti el a szövegkönyvet, melyet én osztok fel szerepekre. Ezt követően a nézők előtt próbálunk, majd az est zárásaként el is játsszuk a darabból készült előadást.

sze2016_1024x400_radnoti.jpg

Schneiderék sokáig gondolkodtak azon, hogy megadjanak-e a mondatot beküldő nézőknek egy specifikus témakört, ám végül úgy döntöttek, hogy ez az idei, első kísérlet teljesen szabad körülmények között valósuljon meg. Úgy gondolja, a téma kijelölésével csak megkötnék a maguk és a szövegíró nézők kezét .

Nagy a különbség az egyes színházak hozzáállása között: vannak, akik törekszenek arra, hogy valami újszerűt alkossanak a Színházak Éjszakájára, míg mások egyszerűen csak eljátsszák az egyik repertoár-előadásukat, és utána jó esetben tartanak egy beszélgetést” – tette hozzá a Kaszás Attila-díjas színművész.

ivanarettento_olvasoproba_02_domolky_daniel_print_005.jpgSchneider Zoltán az Iván, a rettenet olvasópróbáján (fotó: Dömölky Dániel)

Nehézséget jelent, hogy egy őrületesen megfeszített tempójú gépezetbe próbáljuk bepréselni a Színházak Éjszakáját. Szeptember közepén már sok színházban tart az első bemutató próbafolyamata, közben zajlanak a felújító- és beugrópróbák – miközben ahhoz, hogy a Színházak Éjszakáját igazán színvonalasan, változatos programokkal meg tudjuk szervezni, szükségünk lenne két hét intenzív felkészülésre. Talán szerencsésebb lenne, ha kicsit korábbi időpontban tartanánk a Színházak Éjszakáját, és tényleg az összes színház vállalná, hogy nagy hangsúlyt helyez rá, minden egyéb, az évaddal kapcsolatos munkát pedig csak ezt követően kezdene el” – vélekedik Schneider Zoltán a Színházak Éjszakája lehetséges jövőjéről.

A Színházak Éjszakáját követően a Radnóti első évadbeli bemutatója az ifjabb Vidnyánszky Attila által rendezett Iván, a rettenet lesz október 16-án. Ezt követően november 13-án Csató Kata állítja színpadra Kárpáti Péter Ofélia árnyszínháza című darabját. Januárban Alföldi Róbert Mouwad-rendezése, a Futótűz következik, majd Valló Péter rendezésében mutatják be Shakespeare Téli regéjét. A 2016/17-es évadot egy Fehér Balázs Benő által rendezett előadás zárja.

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1011710141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása