7óra7

Verbatimszínház, könyv és beszélgetés a romagyilkosságokról

Verbatimszínház, könyv és beszélgetés a romagyilkosságokról

2016. 09. 23. | 7óra7

Egyszeri alkalommal újra látható a Trafóban a PanoDráma Szóról szóra című előadása a 2008-2009-es romagyilkosságokról. Könyvbemutató és beszélgetés is követi az előadást.

Strasbourg, Szeged, Prága, Miskolc és Lyon után újra Budapesten látható a PanoDráma műfajhonosító előadása, a szó szerinti interjúkból és talált szövegekből a legkisebb változtatás nélkül létrehozott első hazai verbatimdráma. Az alkalom különleges: öt év kutatómunkájával elkészült Vágvölgyi B. András arcvonal Keleten című könyve is ugyanebben a témában. Az előadás fókuszában a támadások és az áldozatok állnak, a kötet az elkövetőkre és az igazságszolgáltatásra koncentrál. A könyvet az előadás színészeivel és szakértő beszélgetőtársak egészen kivételes névsorával mutatják be az est második felében.

Noha a Szóról szóra bemutatója óta több díjnyertes alkotás is született a témában (Fliegauf Benedek: Csak a szél, Hajdú Eszter: Ítélet Magyarországon), továbbra is ez az előadás az egyetlen, mely a túlélők és hozzátartozóik, másrészt egyes, bizonyos mértékig felelős emberek saját szavaival számol be az utóbbi évtizedek legelvetemültebb rasszista bűncselekménysorozatáról – olvasható az előadás felvezető szövegében.

szo_2.JPGSzóról szóra

Az előadás rendezője Lengyel Anna, a benne szereplő színészek: Bánki Gergely, Feuer Yvette, Orsós Róbert, Ördög Tamás, Schermann Márta, Simkó Katalin, Szamosi Zsófia és Urbanovits Krisztina.

“A Trafóban fontos dolog történt. Valakik beszélni kezdtek. Olyasmiről, amiről színházban egyáltalán nem szokás, és úgy, ahogy nem szokás. Kimentek a valóságba, fogták és behozták, mert mi, nézők, nem megyünk oda” – írta az előadásról Tompa Andrea.

Az előadás október 9-én látható a Trafóban, este 8 órai kezdettel.

szo_1.JPGSzóról szóra

Az előadás után a PanoDráma színészei olvasnak fel az arcvonal Keleten című könyvből. A szerző öt év oknyomozó kutatás eredményét foglalja össze a kötetben, amely elsősorban az elkövetőkre (a négy elítéltre és a felmerülő, el nem fogott, ám annál több elméletben szereplő háttéremberekre), a titkosszolgálati szálra, a tárgyalásokra és az igazságszolgáltatásra és annak szereplőire, a terrorizmus kérdésére, valamint a nemzetközi (a Keleti Arcvonal 1944-es megalakulásától a Lángoló Missisippin át a Németországban 2011-ben leleplezett, törökök ellen irányuló rasszista sorozatgyilkosságig) és az össztársadalmi összefüggésekre összpontosít – áll a könyv ismertetőjében.

A  kerekasztal-beszélgetés résztvevői Baranyi Krisztina, ferencvárosi képviselő, aki a támadások miatt vált politikussá; Gulyás József, nemzetbiztonsági szakértő; Lengyel Anna, az előadás rendezője; dr. Miszori László, az első fokú tárgyalás bírója és Vágvölgyi B. András, író, filmrendező. A beszélgetést Varró Szilvia, oknyomozó újságíró, az XKK alapító ügyvezetője moderálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr3711738053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása