7óra7

Premier7

Premier7

2016. december 12. - december 18.

2016. 12. 07. | 7óra7

Premierajánlónkban nemcsak mi beszélünk a bemutatókról, de alkotókat is megszólaltatunk.

premier7_logo.PNG

Pinokkió / Bozsik Yvette Társulat, Marczi Közösségi Tér / december 14. 10.30 és 15 óra

A Bozsik Yvette Társulat több mint tíz éve készít gyerekelőadásokat a legkülönbözőbb korosztályok számára. A Nemzeti Táncszínház felkérésére a társulatvezető évente rendez egy-egy családi produkciót. Az idei bemutató főszereplőjét mindenki ismeri, amióta Carlo Collodi Pinokkió kalandjai című könyve megjelent Olaszországban, 133 évvel ezelőtt. A kifogásolható magaviseletű fabábu megszökik otthonról, s kalandjai során rá kell ébrednie, hogy a boldoguláshoz jónak kell lenni és sokat kell tanulni.

bozsikyvettetarsulat_horvathjudit.jpgBozsik Yvette Társulat (fotó: Horváth Judit)

Pinokkiót Fülöp Tímea táncolja, Dzsepettót Vati Tamás. A további szerepekben Nagy Levente, Samantha Kettle, Feledi János, Kalmár Attila, Stohl Luca, Vislóczki Szabolcs, Frigy Ádám, Krausz Alíz, Krizsán Dániel, Gombai Szabolcs, Hasznos Dóra és Farkas Dóra lép fel.

 A Pinokkiót december 14-15-én délelőtt és délután is játsszák a Marczin, január 18-án pedig egy második bemutatója is lesz, a Müpában.

Halpern és Johnson / Gólem Színház, Centrál Színház, Kisszínpad / december 15. 19 óra

Elsőként a szerzőről, Lionel Goldsteinről érdeklődtünk a darabot színre vivő Borgula Andrásnál.  Lionelről keveset tudunk, bár azt mondta, idelátogat a bemutatóra (saját költségén), de ez még nincs megerősítve. Színészi karrierjéről – noha ír erről az IMDB semmit sem tudunk, de a szövegén érezni lehet, hogy színész vagy színészbarát szerző. Nem könnyű, mert spirális a darab szerkezete és 3-4 kört teszünk meg ugyanazon téma körül és mindig csak egy kicsivel több infót kapunk. A színészeknek nagyon komoly koncentrációt kell tartaniuk végig, miközben amolyan hétköznapi „beszélgetés a parkban"-nak kell tűnnie az egésznek. DE, minden a színészeken múlik. Ez kétségtelen jutalomjáték, csak nem könnyű. Úgy érzem, a karakterek jól megírtak, a cselekmény gördülékeny, bár nem túl sok esemény van a színpadon – mondjuk én olyan színdarabokat nem is szoktam választani –,  és remélem, fenn tudjuk tartani a feszültséget 90 percen át. 

halpern_gulyasdora.JPGSzékhelyi József és Trokán Péter a Halpern és Johnson próbáján (fotó: Gulyás Dóra)

A két címszereplő Székhelyi József és Trokán Péter. Talán nem is játszottak együtt, vagy ha igen, jó régen… Játszottak már egy színpadon – mondja Borgula András, az előadás rendezője , ezer éve Kecskeméten.  A Szomszédokban is szerepeltek mind a ketten, sőt  pályájuk kezdetén együtt voltak stúdiósok. Ezer éve nem látták egymást, és a teljesen különböző politikai nézeteik ellenére is barátok és jó játszótársak a színpadon. Könnyű velük, mert kicsit typecastingoltam, és a személyiségük közel áll a szerepükhöz. Így nekem csak arra kell figyelnem, hogy a két versenyló mert abszolút azok – egy irányba húzzon. Mind a ketten akarnak és szeretnek játszani, és úgy érzem, még bizonyítani is!

A Halpern és Johnson a december 15-i bemutató után 16-án, majd január 10-én látható.

 aminiszter_plakat.jpgA miniszter felesége / Nemzeti Színház / december 16. 19 óra

 A szerző, Branislav Nušić a XX. század legtöbbet játszott szerb drámaírója volt. 1928-ben született ez a komédiája, amelynek címszereplője a férje farvizén evező, őt már szinte meg is előző vérbő asszonyság, akinek fenekestől felfordítja életét frissen kinevezett ura, vagy inkább annak csábító hatalommal bíró rangja. – Bizonyos nézőknek már maga a darab is aktualizálásként működhet majd – nyilatkozta a rendező, Árkosi Árpád a Nemzeti Színház magazinjában , hiszen az emberek különböző társadalmi és politikai érzékenységgel jönnek színházba. És pont ezért akarom elkerülni a direkt, áthallásos utalásokat, a jelenlegi politikai helyzetre célzó jelzéseket. Kicsit úgy akarom felépíteni az előadást, hogy érvényes legyen az, amit a filmek esetében is szoktak használni: „minden hasonlóság csak a véletlen műve”.

A miniszter feleségét Udvaros Dorottya játssza. A miniszter Varga József. Az előadást a Nemzeti december 17-én, 18-án, 22-én és 27-én tűzi műsorra.

Doktor Zsivágó / Győri Nemzeti Színház / december 17. 19 óra

Michael Weller, Michael Korie, Amy Powers és Lucy Simon Doktor Zsivágó című musicalje a New York-i Broadway-n nem aratott sikert tavaly. Azt kérdeztük Forgács Péter rendezőtől, hogy mi ragadta meg a műben, s vajon van-e benne valami, amitől mi jobban szerethetjük, mint az amerikaiak? Csodálatos, fülbemászó zene – mondja a győri igazgató-rendező , megkapó szerelmi szállal, izgalmas férfi és női karakterekkel, emberi történetekkel. A Doktor Zsivágó története elsősorban 2002-es tévéjáték feldolgozásában került hozzám közel, a kétrészes film nagyon tetszett Kiera Knightley-val és Sam Neill-lel a főszerepekben. 

drzsivagoproba_feheralexandra.jpgDoktor Zsivágó, próba (fotó: Fehér Alexandra)

Úgy vélem, hogy az európai gondolkodáshoz és ideálokhoz közel áll ez a sztori folytatta Forgács Péter. – Amerikában az emberek kevesebbet, máshogy tudnak az orosz lélekről, a történelemről nem is beszélve. Mi kimondott szavak nélkül is értünk olyan dolgokat, amit sok beszéddel is nehéz lenne elmagyarázni. A musical szerelmi konfliktusrendszerét bonyolítják az összetett jellemek és egyéni tragédiák, valamint az orosz forradalom eseményei.

A Doktor Zsivágó címszerepét kettős szereposztásban Miller Zoltán és Fejszés Attila adja. Az előadás a 17-i premiert követően decemberben még hét estén látható.

A fura / Orlai Produkciós Iroda, B32 Galéria és Kultúrtér / december 17. 19 óra

Benedict Wells Spinner című regénye a 2010-es év nagy könyvsikere volt. Fiatal felnőttekről szól, az ő szabadságvágyukról, a családi kötelékekből való kiszabadulásukról, önmaguk megismeréséről, az identitáskeresésükről, a jövővel kapcsolatos szorongásukról.

Jesper Lier huszonöt éves. A nappalait sötét pincelakásában tölti, este az utcákat járja. Másnapról másnapra él. Ideje lenne befejeznie a nagyregényét. Ideje lenne szerelmesnek lenni. Kezd kifutni az időből, pedig Jesper Lier csak huszonöt éves – írja a színlap.

afura.jpgRada Bálint, A fura (fotó: Takács Attila)

A színpadi adaptációt Fekete Ádám készítette. A főszerepben Rada Bálint látható, a további szerepekben Nagy Dániel Viktor, Bán Bálint, Rába Roland, Radnay Csilla és László Lili. Az előadást Fehér Balázs Benő rendezi, aki véletlenül akadt rá az alapműre, találomra véve le egy könyvesboltban a polcról.  Azután talált benne olyan rágódnivalókat, amik az ő generációját is foglalkoztatják.

A fura december 17-én és 18-án  a B32 Galéria és Kultúrtérben látható, január 25-én és 26-án pedig a Jurányiban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr5812029717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása