7óra7

Premier7

Premier7

2017. január 2 – 8.

2016. 12. 28. | 7óra7

Premierajánlónkban nemcsak mi beszélünk a bemutatókról, de alkotókat is megszólaltatunk.

premier7_logo.PNG

Futótűz / Radnóti Színház / január 7. 19 óra

Alföldi Róbert rendezésében egy libanoni származású kanadai szerző drámája kerül színre, amely számos színházi díjat nyert, 2010-ben pedig Felperzselt föld címmel film is készült belőle. A történet egyszerre családi, történelmi és háborús – egy anya végrendelete nyomán a felnőtt gyerekei elindulnak felkutatni a múltat. Lovas Rozit arról kérdeztük, hogy ő, aki a színlap szerint a Sawda nevű szereplőt játssza, kicsoda a műben. – A menekülttáborból jövök – ez az első mondata a szerepemnek. A darab visszamegy a múltba, a háborús övezetbe, a főhősnő gyerekkorába. Én ott találkozom vele, magam is üldözött gyereklány vagyok, a családommal együtt elkergettek a házunkból, és mindent el kellene felejtenem, ami volt. A főhősnőnek, akit Kováts Adél játszik, elmagyarázza a nagyanyja, Csomós Mari (nagyon szeretem ezt a jelenetüket!), hogy a meneküléshez, a helyzetből való kikerüléshez mindenekelőtt tanulni kell, például tudjon írni és olvasni. Ezt én is megértem, belátom, és tulajdonképpen így társulok a főhősnőhöz.

futotuz_proba_brozsekniki.jpgFutótűz-próba (fotó: Brozsek Niki)

A dráma helyszíne és korszaka azonosítható? – érdeklődtünk Lovas Rozitól. – Az emberi viszonyok konkrétak, de minden más lebegtetett. Kicsit talán arabszerű lesz a közeg, ezért most épp egy arab verset és dalt tanulok. De mégis némiképp inkább allegóriaszerű alakként jelenek majd meg. Nem könnyű a darab, rengeteg a szöveg, és mondani, mondani, mondani kell. Ezzel már teszünk is valamit a kimondás gesztusa fontos.

 A Futótűz előadásában a társulat színe-java: László Zsolt, Martinovics Dorina, Olasz Renátó, Kováts Adél, Csomós Mari, Sodró Eliza, Lovas Rozi, Pál András, Schneider Zoltán, Rusznák András, Martin Márta, Gazsó György, valamint Csarnóy Zsuzsanna lép fel. A produkció január 12-én, 24-én és 31-én szerepel műsoron.

Macskajáték / Budaörsi Latinovits Színház / január 7. 19 óra

macskajatek.jpgMindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit.
De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk
” – írta Örkény István a Macskajáték című kisregénye elejére. A Macskajáték tipikusnak is mondható szerelmiháromszög-történet, épp csak annyi a különlegessége, hogy nyugdíjasok a főszereplői. Özvegy Orbán Béláné, Csermlényi Viktor operaénekes, pályája hanyatló korszakában, Paula, a gaz csábító, valamint Giza, a másik Szkalla-lány.

A drámaváltozat ősbemutatóját 1971-ben tartották Szolnokon. Akkor Székely Gábor rendezésében fiatal, negyvenes színésznők játszották a főszerepeket; Orbánnét Hegedűs Ágnes, Gizát Koós Olga. Még ugyanebben az évben vette kezdetét a mű hosszú szériája a Pesti Színházban, ahol a fiatal szolnoki rendező Sulyok Máriával és Bulla Elmával ismételte meg a sikert.

Most a Budaörsi Latinovits Színházban Forgács Péter viszi színre a darabot, s ezúttal is egy „alulkoros” színésznő, Spolarics Andrea ölti magára az Orbánné mogyorószín kosztümjét. Azt kérdeztük tőle, számított-e erre a hősnőre. – Hogy őszinte legyek, nem jutott még eszembe előzőleg Orbán Béláné – mondta Spolarics Andrea –, de miután nagy Örkény-rajongó vagyok, örömteli meglepetés volt számomra ez a szerep! Talán a kíváncsiságom vagy a kezdeti szorongásaim miatt, de úgy érzem, szépen lassan sikerül ezt a csodálatos nőalakot becserkésznem. Szeretem a kitartását, a küszködéseit, a humorát, a minden percen átsütő életigenlését, a szerethetőségét, a kibírhatatlanságát, a féktelenségét, a hétköznapi bölcsességét. Szóval én megszerettem Erzsit, mert igazi és hamisítatlanul pesti, és a miénk! Egyszerű, de nem szokványos tálalásban egy szerethető történet, itt és most!

A budaörsi Macskajáték további szereplői: Giza Takács Katalin, Csermlényi Viktor Ilyés Róbert, Paula Pásztor Edina, Egérke Bohoczki Sára, Cs. Bruckner Adelaida nyugdíjas operaénekesnő pedig Simkó Katalin. Az előadást a január 7-i premier után 21-én este játsszák legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr2112077981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása