7óra7

Emlék vagy varázslat
7óra7: (6/10)
Közösség: (8/10)

Emlék vagy varázslat

2010. 10. 03. | 7óra7

A színházi rendezők, alkotók, az irodalomesztéták nem sok kiaknázatlan pontot hagytak meg Radnóti Miklós életéből, ahhoz pedig, hogy egy előadás ne torkolljon unalmas tényismertető irodalomórába – kinek van erre szüksége? kaptunk belőle eleget –, célszerű megtalálni azt a kevés maradékot. Erre tesz kísérletet Tucker András a költő életét saját művein, és más beemelt szövegeken keresztül bemutató rendezése, valamint Végh Péter a múlandóság megörökítésére is képes színészi játéka, és így válik lassan többé ez az est, mint szimpla életrajzismertető. Így érdemes megtanítani a diákokat művet értelmezni.
Radnóti életét el lehet olvasni tankönyvekben, a Wikipedián, de talán fontosabb, hogy jó néhány verse tudattalanul folytonosan köröz gondolatainkban. Költészetéről megérdemelten ódákat zengenek mindenütt, s jól emlékszünk, Bálint András Radnóti című estje bemutatja, hogy mennyi harcot kellett megélnie származása miatt, ami számára feloldhatatlan ellentmondást eredményezett. Jelen előadás segítségével az életét kísérhetjük végig: a gödörbelövés puskadördülése után, visszatekintve, mint egy nagy film. Még gyermekkori élmények is felelevenítődnek, jönnek az egyetemi évek, az első publikációk, megjelenések, elismerések, kötetek, barátok, társak, ahogy egy életben szokott lenni. És a háború, a közben folytatott küzdelem, a kitartás, hogy márpedig ő nem fog elbújni, hiszen az ember vallástól, származástól, bőrszíntől függetlenül ember, nem tagadhatja meg önmagát. A költő embersége pedig ebben az időszakban mutatkozik meg igazán, hiszen végül mindent eldob, hogy élhessen, mindent megaláztatást elvisel, hogy megtarthassa igazi méltóságát, és pusztán egyhez ragaszkodik: a művészethez, vagyis az önkifejezéshez, vagyis önmagához, vagyis az emberséghez.
Az már egy sokkal érdekesebb kérdés az előadás szempontjából, hogy miért kell eltelnie majd egy órának, mire képes valamit állítani, illetve megjeleníteni. Tucker András rendezéséből egy jön le: tökéletesen képes keretbe helyezni és értelmezni Radnóti utolsó éveit, megpróbáltatásait, látja, hogy min ment keresztül, de hogy előtte mi történt vele, hogyan élt, milyen volt, arról nem sikerült ennyi relevánsat érdekeset mutatnia – ez látszik az ötlettelen jeleneteken, a pusztán narrációszerű helyzetbemutatásokon, és azon, hogy az elhangzott versek is csak idővel válnak egyértelművé nem csak számunkra, hanem Végh Péternek is. A Radnóti képében megjelenő színész egy ideig csak sodródik az eseményekkel, miközben Molnár Csaba és Schramek Géza különböző figurákkal igyekeznek feldobni azokat, hol több, hol kevesebb sikerrel – Molnár többel, míg Schramek néha mellényúl, és következetlenül választ gesztusokat egy-egy karakternek, így sokszor egysíkúvá válik. Holl Zsuzsa időtlen szemlélővé próbál válni, Radnóti Sem emlék, sem varázslat című versének őrangyalát felidézni, ami azon túl, hogy a kezdéskor neki vall színt Végh Péter (kizárólag nagy gondolatokat mutatni akaró szemöldökjátékban), hatalmasnak mutatkozó, mindent tudást mutatni akaró teátrális gesztusokban mutatkozik meg, amit a színésznő kizárólag egy-egy nőfigura erejéig képes néha levetkőzni. Végh Pétert viszont az előadás második felére mintha kicserélték volna: képes eldobni addig felépített gesztusait, és átadni magát Radnóti elesettségének, küzdelmeinek, aminek köszönhetően mi, nézők is átéljük azt, és megkapjuk az egyetlen kapaszkodót: a reményt.
Hogy valójában milyen volt Radnóti, az egy ideig úgy látszik, nem derül ki Tóth Ernő egyszerű és sivár díszletéből, Tordai Hajnal árnyalatlan, de figurákat megjeleníteni képes jelmezeiből, valamint Tucker András sokszor nem elég ötletes rendezéséből. Tart mindez addig, mígnem sikerül elkapniuk a vezérfonalat, és rátapintanak az örökös vívódásra, ami magunk és a világ között folyamatosan őröl minket, a sok, sokszor értelmetlennek tűnő konfliktusra. Ezt kell megtanulnia, látnia és használnia a diáknak, a tanárnak és minden embernek: van őrangyal, de nem ment meg mindig.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr528004279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása