7óra7

Gyermekrajz
7óra7: (6/10)
Közösség: (8/10)

Gyermekrajz

2010. 10. 03. | 7óra7

Hogy mi is lehet ebből a sablon meséből a tanulság? Például, hogy milyen fontos dolog is a megbocsátás és a türelem. A leghangsúlyosabb azonban az, hogy a külső, testi szépség mulandó, és ami fontos, az belül van: a szívben. Ami pedig a szívben lakozik, az nem más, mint a szeretet. S aki önzetlenül tud szeretni valakit, az megszépül ettől a szeretettől. Nem arra kell törekednünk tehát, hogy minket szeressenek, hanem, hogy mi szeressünk másokat. Ez pedig eddig rendben is lenne, ha az előadásban elhangzó utolsó dallal nem csordulna túl az idill a pohár karimáján. Itt elvész a megható könnyedség, és szájbarágóssá, didaktikussá válik a tétel, hogy mindenki, aki képes a szeretetre, az széppé válik.
Kétségtelen azonban, hogy az előadás, és főleg a színészek játéka, de a koreográfus, Horgas Ádám látványos mozgáselemei, a fényjáték, Kovács Andrea jelmezei, illetve Huszár Andrea díszlete is lekötik a gyerekek figyelmét. A rendező, Baksa Imre nagyon ügyelt arra, hogy a színpadi kép idézze a gyerekek fantáziájában megelevenedő karaktereket, helyszíneket. Ebben egy helyen véleményem szerint el is veti a sulykot: gusztustalan, nyálát csorgató mocsárpribéket állít a kicsik elé a színpadra.
A színészek precízen működnek együtt a színpadon. Mindegyiküknek több szereplő bőrébe is bele kell bújniuk az előadás során. Kiemelkedik közülük Kövesdi László a fakó lovacska, majd Villám, a csődör szerepében, illetve Pálfi Kata a macska képében. Kövesdi László prüszköléseivel jelmez nélkül is képes elhitetni a gyerekekkel, hogy ő egy igazi paci. Pálfi Kata nyúlánk testalkatával, cicás hízelgésével és nyávogásával hasonlóan hiteles a macska szerepében. Vass György királyfija is igen emberi, a gyermekszívhez közel álló, hiszen nem tökéletes, és sokszor szorul társai segítségére. Fodor Annamária bájos arca, kedves hangja illik a Világszép nádszálkisasszonyhoz, s ahhoz, ahogyan egy kisgyerek elképzeli a tökéletes királylányt. Molnár Erika, a dadus és az öregasszony, Ficzere Béla a tudós és a király szerepében ugyancsak hozzáteszik a maguk részét az előadáshoz, akárcsak Placskó Emese és Gáspár Anna a szolgálólányok és a csillagok szerepében.
Az előadást leginkább a „mozgalmas” szóval jellemezhetnénk; folyamatos a cselekmény, és szerencsésen sokszor nem a szavak fejezik ki az érzelmeket, hangulatokat, hanem inkább a mozdulatok dominálnak. A Világszép nádszálkisasszony olyan előadás, ami tényleg a gyerekeknek szól, nincs benne mélyebb értelmezési réteg, ami a felnőttekre vár, ezúttal ők csak kísérőként tartanak velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr488004421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása