7óra7

Semmi váratlan
7óra7: (6/10)
Közösség: (8/10)

Semmi váratlan

2010. 10. 03. | 7óra7


XVIII. századi, megkapóan naiv kosztümös vígjáték a Figaró házassága, avagy Egy bolond nap című előadás központja a szerelem, de annak nem a spirituális, hanem a vadnaturalista, embermeleg verziója. A történet társadalmi osztályokon és generációkon átívelve tárja fel, hogy a világ motivációs bázisa meglehetősen egysíkú, és ez a kémiára visszavezethető. Tehát szemérmes vágyak és dúló féltékenységek kölcsönhatásából bontakozik ki a történet: Figaro el akarja venni a komornát, akin nagyon szeretné a kormányzó behajtani az első éjszaka jogát, persze, úgy hogy a felesége ne tudjon róla, ám az asszony sincsen fából: ő az apróddal szeretne vétkezni, ám az apród egy cselédet hajt nem kis hévvel. Ezt hivatott megbolondítani egy grófné, aki epekedve imádja Figarót, bár ezt bizonyos erkölcsi okokból nem sokáig teheti.

A rendezés bevallottan megelégszik a jól ismert klisékkel, és a hagyományos színház nyújtotta eszközökkel és lehetőségekkel. Majdnem minden ugyan olyan, ahogy azt egy XVIII. századi műtől elvárnánk színpadon, de mégis egy picit más: korabeli díszletek (ez megspékelve egy jól kihasznált, mozgó függönnyel), és hagyományos színjátszás (üdén kifigurázott teatralitással) egy úr-szolga ellentéten nyugvó, mindig aktuális témában. És ez így, mint koncepció teljesen korrekt, bár nehezen üt el a tizenkettő egy tucattól.

Anger Zsolt Figarója szimpatikus bolondozó, némi burleszkformával, időnként udvari bohóc beütéssel, Danis Lídia vonzóan kacér és cserfes, Varju Kálmán hitelesen sodródik az eseményekkel, Hegyi Barbara rutinból hozza a kormányzóné szerepet, Pindroch Csaba mindösszesen őrült, Reviczky Gábor kertésze alkoholos illatfelhőt áraszt, és az a helyzet, hogy másokról sem tudok ennél méltatóbban vagy kevésbé méltatóan szólni. Aki mégis magasan kitűnik a mezőnyből, az Kamarás Iván, aki szerethető vén bolondot, igazi kujont formált Amlaviva grófból, egy pillanatig sem lépve át a finom abszurditás kereteit.

Ez az az előadás, amit senki nem hagy ott a szünetben, senki nem háborodik fel rajta, és azt sem láttam, hogy bárki kitörő lelkesedést mutatna iránta. Semmi váratlan nem történik ezen az estén az emberrel, de kétségtelen, hogy így a csalódás esélye is kicsi. Biztonsági játék, amit lehet élvezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr728004061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása