7óra7

Shaky-speare
7óra7: (8/10)
Közösség: (8/10)

Shaky-speare

2010. 10. 03. | 7óra7

Az angol reneszánsz és sokak szerint a világ legnagyobb szerzője. Rengeteg tragédia és komédia, szonettek sokasága. De ez még nem minden! Kíváncsiak, miért van Othellónak úszógumija? Milyenek is lehettek Ophelia fogai? És vajon a Hamlet tényleg csak egy Mel Gibson-film? Akkor ne habozzanak, máris induljanak a Nemzetibe. Csak most, csak itt, csak önöknek! Csakazértis!
A Gobbi Hilda Színpadon három lökött angol (pontosabban két angol és egy walesi!) két órába próbálja összerántani Shakespeare 37 drámájának történetét. És csodák csodája: sikerül. Egy hallatlanul vicces stand up-comedy-füzérben láthatjuk a művek paródiáját.
Az elején, ahogy illik, bemutatkoznak, majd felvázolják, mire is számíthatunk, aztán bele is vágnak. Megismerjük Rómeót és Júliát, akikről kiderül, hogy nem ám a méreg, hanem a magyar pálinka küldte őket a túlvilágra. Találkozunk Othellóval is, akinek történetét egy pörgős rap örökíti meg. A királydrámák meccsközvetítése után apró intermezzo következik (és a szünet is), melyben az előadás veszélybe kerül, a hazavágyó walesi miatt. A zárás természetesen a Hamlet, melyet többször is levetítenek, oda-vissza tekerve, hogy véletlen se felejtsük el.
A produkció megidézi a korabeli Globe Színház hangulatát, hisz a női szerepeket is férfiak játsszák, a szöveg meg-megszakított, laza, helyenként improvizáció (érzetét kelti). És persze, a kontaktus folyamatos a közönséggel, kérdéseket tesznek fel, amelyekre választ várnak, sőt a nézők közül többen is időnként a mű szereplőivé válnak.
Pergő komédia ez, mely nem akar mély gondolati rétegeket feltárni (azt Shakespeare úgyis megteszi eredetiben), csak nevettetni, feloldani. Ám ezt a néha kissé talán eltúlzott poénok ellenére is kiemelkedő színvonalon teszi. Ötletes és szellemes szóviccekkel él, és a magyarokra való sok ironikus utalással a mű a hazai közönség szívéhez még közelebb kerül. Díszlet nincs (nehezen is lehetne), csak a jelmezek és a kellékek (lézerkard, úszógumi, bicska…) széles palettája mutatja, épp hol vagyunk és kiket látunk. Szinte természetes, hogy mindemellett népszerű zenei betétek és az ezekre lejtett táncok tornáztatják még jobban a rekeszizmokat.
Jót akarnak nevetni? Szívesen felfedeznék, micsoda elementáris humor rejlik a jó öreg avoni hattyú műveiben? Angolul sem ártana kicsit gyakorolni? Ugorjanak be a Nemzetibe egy SÖRre és mindezt megkapják!

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr158003993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása