7óra7

Tökéletes gyermekvilág
7óra7: (10/10)
Közösség: (8/10)

Tökéletes gyermekvilág

2010. 10. 03. | 7óra7

Bors néni szürreális, a gyermeki fantáziára komponált varázslatos világában találkozhatunk fakanállal varázsló macskával és repülő cipővel, megmosdathatjuk a Holdat és a Napot, szemtanúi lehetünk némi mágiának, elrepülhetünk messzi-messzi tájakra, s még az óceánok mélyét is felkutathatjuk. Az igazán izgalmas a dologban, hogy valamennyi jelenetben valódi szerep jut a nézőtéren (vagy akár a színpadon!) helyet foglaló gyerekeknek, akik a felnőttektől soha sem látott lelkes interaktivitással valódi erdővé, kórussá, különféle állatokká vagy borsszemekké változva át szinte eggyé válnak a darabbal.
Az előadás az előtérben kezdődik, ahol betanulnak a gyerekek néhány egyszerű dalt azért, hogy azokat a kellő pillanatban el tudják énekelni és táncolni. A játékmester szerepét a rendező (és Nemes Nagy Ágnessel együtt a darabot jegyző) Novák János játssza, aki folyamatosan reagálva a ficámkoló közönségre, pontos érzékkel, a kellő határozottsággal, de a gyereknek is szimpatikus, nem leereszkedő, hanem „együttélő” stílussal tartja meglehetősen széles medrében az előadást, amely így egy pillanatig sem válik a zsibongó kisiskolások martalékává. Merthogy a nézőtér tele van. Nováknak nem 20 gyereket kell koordinálnia a dalokkal, a közbe ékelt játékokkal és betanult etűdökkel, hanem legalább 4-5 óvodás-kisiskolás csoportot. Egészen hihetetlen, hogy ez sikerül, de a gyerekek valóban végig le vannak kötve, pedig az előtéri verstanulással az előadás akár két órát is igénybe vesz, és mégsincs semmi jele unalomnak vagy fáradtságnak a gyerekek között. Talán kissé közhelyes, de itt tényleg a ők vannak főszerepben.
Mindenféle pejoratív, tanítójellegű direktségtől mentes a történet (még a mosakodásra való felhíváskor is képletesen a Hold ezüst fülét, nyakát, fogát stb. mosdatják, és csak áttételesen, játékosan a sajátjukat), hiszen ez az előadás értük, és velük játszódik, nem Lackóért, Titilláért (ő a macska) vagy Bors néniért. Aki azt gondolja, hogy a Batmanen, a Boci és Pipin vagy a Dexter laboratóriumán edzett 3-8 éves gyerekeknek eladhatatlan egy kifinomult nyelven megírt, naív és barátságos mese, az kénytelen lesz nagyot csalódni: de bizony eladható. A gyerekek minden mozdulatából sugárzik, hogy a színház valódi alternatívája (alternatívája, nem ellenpólusa!) a tévének, a játszótérnek. Egész egyszerűen szomjazzák az interaktivitást, az aktív játékot, amit ilyen szinten, ennyire komplex módon sehol nem kapnak meg, és ezért minden reakciójukban hálásak.
Az alapkoncepcióból adódóan, miszerint a fő cél, hogy a gyerekeknek a színházról ez az élő organizmus jusson eszébe, a címből – tévesen – kikövetkeztethető jutalomjáték elmarad. Molnár Piroska Bors néni szerepében egy kedves, köpcös nagymama, sok titokkal és szeretettel átitatott, igazi archetipikus karakter, én mégsem éreztem azt a melegséget, ami egy Mamából kell, hogy áradjon (hozzáteszem, a gyerekek egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezen a véleményen lennének!). Megyes Melinda (Lackó), pont annyira hiperaktív, mint a nézőtéren ülő társai, mozgása és hangja is tökéletesen olyan, mint egy elsős általános iskolásé, de hogy miért nem lehetett Lackó például Évi vagy Lujzi, az nem tiszta. Gazdag László Titillája pedig mértékletesen harsány, szerethető figura.
Megfontolt, értő kezekbe adja gyermekét az a szülő, aki úgy dönt, hogy a Kolibri Színházban próbálja megszerettetni csemetéjével a színházat, és Bors néni 80. születésnapja alkalmából engedi elvarázsolni magát egy kis időre. A gyereklélekhez ütemezett, pontosan dramatizált előadás úgy tűnik a megcélzott korosztályt telibe találja, és a játékosabb szellemű szülőkből is képes kicsalogatni a lappangó gyermeket, de fontos: az előadás kényesen ügyel arra, hogy mindenki jól érezze magát. Mindenkinek csak annyit kell vállalnia, amennyit szeretne.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr548004071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása