7óra7

Világvége a krumpliföldön
7óra7: (7/10)
Közösség: (0/10)

Világvége a krumpliföldön

2010. 10. 03. | 7óra7

Az eltévedt kislány egy nagy mezőn találkozik egy védtelen öregasszonnyal. Klasszikus népmesei alaphelyzet is lehetne. Itt azonban a fiatal lány Lida, akit az állami gazdaság rendelt ki a krumpliföldekre dolgozni, az asszony pedig maga a Gonosz. Nyina Szadur egyszerre tragikus és parodisztikus darabja izgalmas feladat nézőnek, színésznek és rendezőnek egyaránt.
Az Ódry Színpad pincéjében megelevenedő előadásban most azonban elsősorban a sarokban csendesen és talán kissé izgatottan álldogáló rendezőre kell fokuszálnunk. Az előadás ugyanis Kárpáti István, a Babarczy-osztály frissen diplomázó rendezőjének vizsgadarabja. Nézzük tehát, nagy vonalakban, hogy mi is függ a rendezőtől. Először is a kiválasztott darabról. Erről mindenképp elmondhatjuk, hogy jó választás, mert az erősen filozofikus, példázatszerű tartalmat mindennapi életünkhöz közelebb hozza, könnyebben emészthetővé teszi a darab erősen paródiaszerű, már-már maróan gúnyos éle. Hisz míg az egyik síkon a megtestesült Gonosz és az egyedüllétében az egész emberiséget képviselő lány párbeszéde, szellemi tusája zajlik, addig a másik oldalon egy bolond, bolyongó nő és egy eltévedt, nagyszájú szovjet munkáslány élcelődését látjuk.
A következő elem, aminek sikeréért a rendezőt dicsérhetjük, a kiválasztott színész. Nézői szemmel ez a részlet is piros pontot ér. A szereplők, Venczel Vera és Alberti Zsófia (a Gálffi-osztály szintén idén végzős növendéke), mindketten jó megtestesítői a figuráknak. Venczel igényes és igazán rugalmas alakításában dinamikusan váltogatja a démonian sötét Gonosz patetikus alakját az idegileg labilis, félbolond nő groteszk karakterével. Ezekből végül azonban nem egy skizoid, széthúzó figura, hanem egy feszültségeivel együtt komplex, egyedi karakter jön létre. Ezek mellett Venczel törékeny, vékonyka alkata jól ráerősít a Gonosz karakterének félelmetességével szemben álló, kifigurázott, nevetséges mivoltára is. Alberti szintén különösebb gond nélkül oldja meg a feladatot. Kissé naiv, de mégis nagyszájú népmesei figurája jó ellenpontja a banyának. Emellett jól érzékelteti a kisember fokozatos megdöbbenését, egészen addig, míg rájön: itt már nem egyszerűen valamilyen játékról, vagy átverésről van szó. Gondolkozni kezd, és elindul a mentális harc a Gonosszal, aki a világ vége után (Lida az utolsó ember a Földön), paradox módon egyenlőre nem akarja őt megsemmisíteni, mivel akkor ő maga is elpusztulna.
A harmadik, mindenképp megemlítendő rendezői komponens maga az előadás kompozíciója. Ezzel kapcsolatban az egyetlen negatívnak tetsző mozzanat Alberti Zsófia néma készülődése az első jelenet előtt. Ebben nem igazán találtam funkciót, elhagyásával is teljesnek érzem az előadást. Ezen kívül megint dicsérhetjük Kárpátit. Az előadás jól kezeli, használja a pince apró terét a sarokban álló pár négyzetméteres színpaddal. A meredt szemmel távolba tekintő színészek megteremtik a mező tágas terének illúzióját. Mind a helykihasználás, mind pedig a mű szimbolikus síkjának előtérbe helyezése szempontjából jó ötlet még, hogy bizonyos részeknél (kergetőzés, felkapaszkodás a gödörből) a szereplők mozgását csak kézjátékuk jelzi. Fontos és egyszerűségében nagyszerű szimbólum még a krumpli (egy összegyűrt papírgalacsin képében), ami a meggyötört Föld emberi érzékekkel felfogható képmásává, jelképévé válik. Az előadás zárásában (bár ez valószínűleg a dramaturg érdeme is) izgalmas feszültséget teremt, hogy nem derül ki egyértelműen, ki nyert a harcban. Lida öngyilkos lett-e, ezzel a Gonoszt is megölve, vagy sem. A néző gondolkodhat tovább.
Összességében tehát az előadás (rövidsége ellenére) Kárpáti István interpretációjában teljes egésszé tudott válni, amely amellett, hogy szórakoztató, képes mély gondolati kérdéseket megbolygatni a nézőben, anélkül, hogy bármit ráerőszakolna. A közönség vastapsaiból ítélve (a nézők soraiban természetesen a tanárok is ott ültek) a nézők mindenképp jelesre értékelték a vizsgát.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr28004603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása