7óra7

Dugtál már zongorán?
7óra7: (6/10)
Közösség: (6/10)

Dugtál már zongorán?

2010. 10. 18. | 7óra7


Benjamin gyakorlatilag végzett az egyetemen, azonban a szó valódi értelmében nincs neki senkije, nem csoda, hogy elege lett a világból, a szüleiből, az ürességből, s egy érzés motoszkál benne: hogy valami nem stimmel. Félénk, szorong, nem élt semmit, nem csinált semmit, még nővel sem volt, csak a betűket falta. Amint elkezd ezen görcsölni, váratlanul megtalálja őt szülei barátjának a neje, Mrs. Robinson, egy kiüresedett házasságban élő, magas libidóval riszáló alkoholista nő, aki ellentmondást nem tűrve, női praktikát nem sajnálva kezdi el csavargatni a fiú fejét. A srác persze behódol, hiába a menekülési vágy. Aztán megtetszik neki az ösztön, az élete már csak az esti hotelszobás találkozók körül forog. A fordulat ott következik be, amikor szülei unszolására, és a nő tiltása ellenére találkozik Mrs. Robinson lányával, Elaine-nel. Természetesen szerelem, ha nem is első, de második látásra biztos, aztán jönnek a csavarok: a lány már elígérte magát valakinek, az apja tiltakozik, a feleség félrelépése természetesen kiderül, katasztrófa, majd happy end. Illetve nem biztos, lehet, hogy nem kellett volna Benjaminnek kitartónak lennie.

Diploma előtt, Madách Színház

Szerednyey Béla, Szente Vajk, Hűvösvölgyi Ildikó

Mindenesetre ezt a kérdést Herendi Gábor nem teszi fel, ahogyan sok mást sem tesz fel. Inkább azon van, hogy egy leegyszerűsített nézőpontból elmesélje a történetet, néhol szórakoztatóvá téve azt, néhol pedig közhelyeket – egy cseppet sem bántón – megszólaltatva. A történet így rendkívül általános és személytelen marad, a drukk, a helyzetkomikum, a kicsit izgató pillanatok, a rajongás kiváltása a fontos, valamint a történet forgatókönyvhű színpadra állítása (olyannyira hű, hogy egy-egy gesztust, ötletet, megoldást az alkotók egy az egyben átemeltek a filmből). Nem újraértelmezésről, nem a sztori színpadi nyelvű elmeséléséről, hanem egy film színpadra transzporálásáról van szó, és ennek fejében egyszerűsödtek a karakterek is.

Diploma előtt, Madách Színház

Kovács Lehel, Holecskó Orsolya

A főszereplők a színpadon jellemzően egydimenziós alakok. Szente Vajk Benjaminje egy szorongó, frusztrált, a helyzeteket megoldani nem képes fiatal, azonban ez nem lelki alkatából, hanem szerencsétlenségéből fakad. Fodor Annamária – szöveghűen – egy naiv, egyszerű, a mélyebb dolgokat egyáltalán nem felismerő, ám jól működő ösztönű, őszinte Elaine-t formál. Egyedül Nagy-Kálózy Eszter képes megjeleníteni Mrs. Robinson mélységeit, azokat a csalódásokat, amik aztán ál-kegyetlenségéhez, önzőségéhez vezettek. Az élvezethajhász nőben rengeteg komplexus, kompenzáció és életuntság rejlik, a színésznő pedig mindvégig alaposan dolgozva mutatja meg ezeket a rétegeket. Pusztaszeri Kornél az akaratos, elvárásokkal teli, elvszerű Mr. Robinson szerepében a szürkeséget emeli ki jól, Szerednyey Béla pedig könnyednek, lazának, a felületességet nem megvetőnek ábrázolja Ben apját, sok humorral. Hűvösvölgyi Ildikó a kevés lehetőség ellenére egy mondattal képes felserkenteni az egész nézőtér vérkeringését, Mrs. Braddock túlságos aggodalmától távolságot tartva.

Diploma előtt, Madách Színház

Nagy-Kálózy Eszter, Szente Vajk

Horváth Viktória és Nánássy Zsolt egy könnyen kezelhető, projektorral az éppen aktuális helyszíneket ábrázolni képes látványt hozott létre, a minimálrealizmust szem előtt tartva. És bár a tér rendkívül egyszerű, a térváltást érzékeltetendő fölöslegesen sokszor húzzák le és fel a világítást. Sokszor nem történik effektíve változás, csak térváltás, amit azonban a szereplők viselkedéséből, a szövegből könnyedén meg lehet érteni. Ez a túlzott egyszerűsítés azonban nem igaz a történet ritmikai felépítettségére. A jelenetek – különösebb szervező elv, kifejezendő gondolat híján – néha elnyújtottá, hosszadalmassá válnak, ami különösen a második felvonásra igaz. Már teljesen egyértelmű, hogy mi lesz a befejezés, és mivel ebben az előadásban a sztori a hangsúlyos, így már nincsenek izgalmak.

Az, hogy Benjamin vajon jól döntött-e, hogy kitartott Elaine mellett, és megszerezte a lányt, és hogy ezzel valóban érvényesítette-e akaratát és szándékait, nem pedig behódolt bizonyos szokásoknak, az egy remek kérdés, de nem ezé a Benjaminé. Fogyasztható kis drukk- és érzelemcsomag várja a fiatal fiú és a középkorú asszony közötti intim kapcsolat történetének közönségét: lehet zongorázni az élményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr948004607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása