7óra7

Jó étvágyat!
7óra7: (8/10)
Közösség: (10/10)

Jó étvágyat!

2010. 10. 18. | 7óra7

Albert Einsteint máig a világ egyik legnagyobb és talán leghíresebb tudósaként tartjuk számon. Amikor az ember magából indul ki, úgy gondolja, hogy ilyen szintű szellemi munka elvégzéséhez nagy nyugalomra és békére van szüksége maga körül. Vajon hogy volt ezzel az Einstein família? Hogyan telt egy átlagos este a családban? Milyen környezetben fogantak a világmegváltó elméletek és hogyan viselte ezt az a környezet? Az RS9 Színház előadása választ ad a kérdésekre, és tovább is gondolja azokat.
Einstein átutazóban van, de éppen akad egy kis ideje felkeresni feleségét, Milevát és két gyermekét egy vacsora erejéig. Mileva ennek örömére paprikás krumplival kedveskedik férjének, ami szemünk láttára készül el a színpadon. Közben persze marad idő társalgásra, és legfőképpen a múltbéli dolgok felhánytorgatására. Kiderül, hogy a házaspár legidősebb gyermeke még csecsemő korában meghalt, a nagyobbik fiú apakomplexusos, folyamatos versengésben van édesapjával, a kisebbik fiú pedig egy kicsit gyagyás és egy saját maga által megteremtett világban él.
Albert Einstein paprikáskrumpli, RS9 Színház

Csáki Rita, Vallai Péter, Berki Szofi, Várkonyi Tamás
A családban tehát nincs túl nagy nyugalom. Mileva férje szemére veti, hogy az ő neve soha sehol nem szerepel férje munkásságában, pedig ő is matematikus és állítása szerint részt vett az elméletek kidolgozásában. Dobay Dezső rendező körültekintő és ötletgazdag munkáját bizonyítja, hogy a feleség szerepébe nem egy női színészt helyezett, hanem Csuja Imrét, ezzel is sugallva, hogy a nő ki akarja vívni a férjével való egyenjogúságot, és hogy nem éppen egy álmodozó szerelmes személyiséggel van dolgunk, hanem egy kemény asszonnyal, aki teszi a dolgát. Csuja Imre pedig odaadással formálja meg ezt a jellemet, egy pillanatig sem akarja elhitetni a befogadóval, hogy ő most egy nő, hiszen nem is ez a feladata, viszont annál több iróniával és humorral kezeli a karaktert, amiből érthetővé válhat számunkra, hogy Albert Einstein miért is ezt a nőt választotta párjául.
Albert Einstein paprikáskrumpli, RS9 Színház

Csuja Imre
Einsteinről az derül ki az este folyamán, hogy igen kívülállónak érzi magát a családja körében. Magának való ember volt, bár kétségtelenül szerette hozzátartozóit. Viccelődött, mókázott velük és segített, amiben tudott. A színpadon mindig az ő kijelentéséből, megmozdulásából következnek a mély és egyetemes gondolatok. Mintha a nagy tudós kívülről szemlélné az egész földgolyót, és nem volna számára sem tér sem idő. Vallai Péterhez illik Albert Einstein merengő természete. Rendezői ötletből fakadóan a figura szinte az egész előadás alatt székében ül, és onnan szemléli az eseményeket hol fürkésző, hol réveteg tekintettel.
A halott gyermek, Liserl nagyon hangsúlyos része az előadásnak. Dobay Dezső úgy oldja meg a lány jelenlétét a színpadon, hogy beállít egy vászonra festett képet róla, amin keresztül először csak kikukucskál, majd már kezeit is kibújtatja rajta, míg végül elő is lép mögüle, és úgy szaladgál föl-alá a családi fészekben, mintha hús-vér figura volna. Csak édesanyja emlékezteti rá néha, hogy ő már nem él. Az izgága, lázadó lányt Berki Szofi személyesíti meg két copfba kötött hajával és karakán kiállásával.
Albert Einstein paprikáskrumpli, RS9 Színház

Vallai Péter, Csuja Imre, Várkonyi Tamás
A két fiú, Hans (az idősebbik) és Edward (a fiatalabb) karaktere ugyancsak gondosan kidolgozott. Hans, aki apakomplexusban szenved, nem tudja elfogadni, hogy a matematikában nem érhet apja nyomába. A rendező itt is igyekszik hangsúlyozni a személyiség legfontosabb jegyét, a feminimitást, ezért is játssza Hans szerepét egy nő, Csáki Rita, aki hitelesen formálja meg a fiú tudálékos, mindenlében-kanál oldalát is. Edward, a bugyuta kisfiú rendeltetése az előadásban, hogy megmutassa: a családtagokban nagyon sok a szeretet, csak ezt nehezen tudják kimutatni, irányába azonban ez mégis jobban sikerül nekik, hisz vele szemben a szeretet egy kis sajnálattal és együttérzéssel is vegyül. Várkonyi Tamás sete-suta mozdulataival, szomorú szemével pontosan ezt az együttérzést kelti fel mind a családban, mind a nézőkben.
Sok-sok dolgot kiemelhetnénk még ebből a színes előadásból, például a rengeteg poént, amivel tele van tűzdelve, vagy a kiszólásokat a súgó felé, vagy Veres Dóra és Vadász István kockákból kialakított, képletekkel teleírt szekrénynek és táblának egyszerre használható díszletét, vagy problémaként azt, hogy a jelenetváltásokra az elsötétítős-kivilágosítós megoldás helyett miért nem tudtak valami izgalmasabbat kitalálni az alkotók. De hát elkészült a paprikás krumpli, úgyhogy még mielőtt kihűl, látogassunk el az RS9 Színházba, és fogyasszuk el együtt az előadás után a szereplőkkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr518003031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása