7óra7

E.T. a technológiai értekezleten
7óra7: (9/10)
Közösség: (8/10)

E.T. a technológiai értekezleten

2010. 10. 25. | 7óra7

Kristoffer pedig főnökké válik. Nem is akármilyenné, _a_ főfőnökké. Bár egy informatikai cég vezéreként nem tud különbséget tenni IT és az E.T. között, mégis kénytelen technológiai értekezletet tartani, és szakvéleményeket fabrikálni, ugyanis a valódi főfőnök nem tud teljes valójában jelen lenni, lévén nem is létezik. Ő Ravnnak (Kristoffer megbízója, aki párhuzamosan ki akarja semmizni társait a cégből) pusztán az a kitalált személyisége, akivel a piszkos munkát elvégezteti, egy virtuális céltábla, akit bőszen lehet utálni, miközben Ravn megmarad _cuki kis macinak_ az igazsághoz közelebb álló _mocskos disznó_ helyett. Kristoffer kínos színészi antitálentuma és az üzleti/irodai élet stikkes reprezentátorainak találkozása így válik egy teljesen lehetetlen társalgási, szituációs, abszurd, groteszk, szóval igen színes és összetett vígjátékká.

Főfőnök - Gazsó György, Csányi Sándor

Lars von Trier elsősorban nem erről az arcáról híres (a Magyar Színházban évek óta levehetetlen posztmodern melodráma, a Hullámtörés is erről árulkodik), de igazából a különc filmrendező-forgatókönyvíró imidzsbe tökéletesen beleillik, Anger Zsolt pedig már a Bárka Színházban látható Dogville kapcsán is megmutatta, hogy úgy beszéli Trier nyelvét, hogy közben nem másolja a formát, és ez most sincs másképp. Bár nehezen indul az előadás, és azt nem sem nagyon tudjuk, hogy Ravn miért nem avatja be jobban színészét az ügyekbe, ezután viszont elkezdenek működni a fogaskerekek, és egymást kezdik a gerjeszteni a jelenetek.

A kezdeti tétlenségből pedig ugyanilyen metódus szerint kanyarít C-kategóriás művész-színész paródiát Csányi Sándor, aki Kristoffert olyan hittel és elszántsággal, megszállott szakmai inkompetenciával ruházza fel, hogy az néha már a tragikomédia kategóriáját is kielégíti. Ravn mosolyába, és esetlenkedésébe Gazsó György beletesz minden kisstílűséget és gonoszságot, megtartva végig a határt álságosság és kedvesség között. Szávai Viktória Kisser ügyvédje pedig a rációt próbálná bevonni a történetbe, és finoman jelzi, hogy ennek itt tényleg nincs sok helye.

Főfőnök - Csányi Sándor

A hat stikkes "öreg" irodaházi frusztrációkoncentrátum nem csupán a karaktereket, de az alapmiliőt is remekül megteremti. Péter Kata Heidiben az abszurdban való hitet domborítja ki. Gorm a felkapaszkodott vidéki (Klem Viktor játssza szerethető vadállatként), Nalle a nem értékén kezelt öreg (Tamási Zoltán a szerénység mögé egy élet dühét passzírozza bele), Lise a törtető HR-es (Kováts Adél elfojtott nimfománja az anya szerepet is az irodában éli ki), Spencer a megértett zseni (Adorjáni Bálint az értetlenségből és az akcentusból mindent felépít), Mette pedig a meg nem értett (Petrik Andrea darkos kamaszba plántálja a frusztrációtengert). Schneider Zoltán Finnur Sigurdsonja, az izlandi üzletember, aki meg akarja venni a céget, egészen az utolsó pillanatig úgy tűnik, túlrajzolt figura, majd az utolsó pillanatban kiderül, hogy halálos pontossággal kivitelezett, nagyszerű játék (a jelszó Gambini), Formán Bálint e. h. pedig a szenvtelen tolmács szerepében tökéletes arányérzékkel, az értelmezéstől (látszólag) mentes hangsúllyal fordítja a dánokat folytonosan pocskondiázó Finnur tajtékzását.

Főfőnök - Gazsó György, Klem Viktor, Kováts Adél, Adorjáni Bálint, Petrik Andrea

A film finom humora Kovács Krisztina dramaturg kezében igazi komédiává duzzadt, Anger Zsolt pedig ennek megfelelően ahol kellett, szabadjára engedte a színészeit, ahol kellett, formailag bélelte ki az előadást (színpadi montázstól a falra vetített rendezői kiszólásokon át a Looney Tunes megidézéséig bezárólag), teret adva a szórakoztatás szinte valamennyi válfajának, sokat markolva, és legalább annyit fogva.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr288002839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása