7óra7

Látható gyerekvilág
7óra7: (8/10)
Közösség: (2/10)

Látható gyerekvilág

2010. 11. 19. | 7óra7

A történet látszólag tényleg roppant egyszerű: két kisgyerek, egy fiú és egy lány otthon játszik. Illetve a lány szeretne, a fiú pedig állandóan belerondít a művébe. Először csak elképzeli, hogy utazna egy űrhajóval, majd rajzol egyet, majd összeállítja különféle tárgyakból, végül pedig épít egyet, amivel fellövi a fiút is és magát is a Holdra. Ez két teljesen hétköznapi, fiatal kisgyerek játékdélutánja, ahol egy pillanatra a fantázia valósággá válik, hiszen a Holdon talált tehén tényleg visszajön velük.

Ám, ami ennél sokkal érdekesebb, hogy az előadás valójában egy _mesélt mese_, amit hangsúlyosan színészek játszanak el: beépített apró bakik, javítások, módosítások akasztják meg néha a történetet. Néha még ki is szólnak a szereplők, de mindez csak jelzésértékűen történik, azért, hogy a gyerekek ne csak egy mesét lássanak a színpadon, hanem egy színházi mesét, így fedezve fel _a színházat is,_ szórakozás közben.

Tehén a Holdon Ebben a színházban pedig a két színész kifejezetten megával ragadó. Karádi Bori a beszédesebb, játékaival állandóan elfoglalt, vidám kislányt mozgatja, Petar Konkoj pedig a gonosz kisfiút kelti életre, állandó hangeffektekkel kísérve a mozdulatait, gondolatait, tetteit, amiknek bátorsága és lényegre törő egyszerűsége nemcsak megnevetteti a nézőket, de néhol még tapsot is kap. Wunder Judit látványa a varázslatosságra fektette a hangsúlyt, aminek fő eleme a középen található, hatalmas gép, amibe aprót dobva, némi villódzás kíséretében, különféle tárgyak gördülnek elő a sínen, ami körbeveszi a színészek játszóterét. Ide néha még be is lehet látni, sőt az is előfordul, hogy egy-egy lepottyanó tárgyért néha kijönnek a nézők közé.

Tehén a Holdon Ivan Kristijan Majic rövidke, ám annál összetettebb, és gyermekek számára fontos meséje úgy tűnik, hogy megtalálja a közönségét: a kicsik élvezik, nevetnek, néhol pedig egy-egy eseményt egyszerre megtapsolnak – pedig senki nem kérte tőlük. És bár felnőtt szemmel nehéz megítélni az előadást, hiszen ehhez tényleg gyermeki fantázia kell – amit az alkotók több ötlettel és játékos elemmel talán még jobban vezethettek volna –, látva, hogy a gyerekek érdeklődnek a színpadon történtek iránt, és mindeközben pedig tanítva is vannak, ez egy nagyon fontos és elismerendő kezdeményezés, amire érdemes elvinni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr748004751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása