7óra7

Vakból világtalanná
7óra7: (6/10)
Közösség: (6/10)

Vakból világtalanná

2011. 02. 12. | 7óra7

A nő történetét három szemszögből láthatjuk. Egyaránt fontos Molly, az ő kedvese, Frank, és orvosa, Mr. Rice perspektívája is. Frank esélyt lát rá, hogy Molly visszanyerje látását, ezért felkeresi a híres szemorvost, Mr. Rice-t, aki elvállalja a szemműtétét. A nő a műtét után felébred, és egyre jobban kezd látni, látja a testek körvonalát, látja a színeket, a mozgásokat, de mégsem lát tisztán. Így elveszti azt a világot, amit vakként felépített, amit már megszokott, amit már megértett, amit már megtanult olvasni, amiben boldog volt. Annyira viszont nem lát élesen, hogy egy új világot és egy új nyelvet tudjon teremteni. Nem derül ki az előadásból, hogy a műtét nem sikerült tökéletesen, vagy Molly elméje emelt maga köré egy áttörhetetlen gátat, ami megakadályozza, hogy tisztán lásson.

Nem csak Mollyról szól azonban ez az előadás. Mindhárom karakter létező ugyan, ám nincs kibontva hármójuk egymáshoz fűződő kapcsolata, ezért nem mindig érthetők motivációik. Az orvos karrierje és magánélete is romokban hevert, míg egy napon be nem kopogtatott ajtaján Frank. Mr. Rice-t felesége elhagyta egy kollégájáért, egy kisváros kórházában praktizál, gyakran a whiskys üveg fenekére néz, teljesen magába zárkózott. Molly műtéte fellelkesíti, arra használja, hogy újra felfigyeljen rá volt neje és a szakma krémje. Bár rövid ideig vívódik, hogy megműtse-e a nőt - mert ő már a kezdetektől sejti, hogy nem lesz tökéletes Molly szeme - végül mégis belevág (sokkal kisebb mértékben azért, hogy Mollyt meggyógyítsa, mint azért, hogy visszanyerje önbizalmát emberként és orvosként egyaránt). Frank azért kelti fel Molly érdeklődését, mert nyitott a világra. Minden érdekli, ami csak az útjába kerül, mindent tudományos szemszögből közelít meg és mindent a tökéletességig akar fejleszteni. Ő is a saját kis világában él. Bár valószínűleg szereti Mollyt, mégsem tud kitartani mellette. Ő sem a nő érdekeit tartja szem előtt, hanem saját boldogságát keresi, és e cél érdekében felhasználja az ártatlan nőt.

Molly Sweeney - Kovács István

A három ember a darabban és az előadásban egyaránt teljesen el van zárva egymástól: mindannyian csakis monológokban beszélnek, egyetlen dialógus sem hangzik el. Székely László díszlete is azt az érzést erősíti, hogy bár ennek a három embernek egy időre összefonódott a sora, mégsincs szinte semmi közük egymáshoz. Mindhárom szereplő mögött egy-egy elkülönített díszletelem magasodik, amelyek ablakot idéznek. Márton András rendezésének fontos eleme a fényjáték: a fény azt a szereplőt világítja meg aki éppen beszél, a másik két színész ezalatt szinte mindig elvész a színpad sötétjében. Bár ez egy egyszerű megoldás, egy idő után kissé vontatottá, monotonná válik tőle (és a monológoktól) mind a színpadkép, mind az előadás.

Molly Sweeney - Karácsonyi Zoltán

A színészek feladata igen nehéz, hiszen szinte végig a közönség felé beszélnek. Ebből fakadhat, hogy sokszor túljátsszák karakterüket, de az is, hogy megnyilvánulásaik nem átgondoltak, nem mélyből jövők. Sőt: esetenként "kilépnek" a szerepükből és vagy egyszerű szövegismertetéssé alakul monológjuk, vagy játékuk válik hiteltelenné. Varga Klári a vak nőt túlérzékenynek, Kovács István a doktort túl indulatosnak, Karácsonyi Zoltán a férjet túl nyughatatlannak ábrázolja. Ez a túlzó játék néha már-már komikussá teszi ezeket a karaktereket, pedig nekik az előadás hangulatához illően inkább drámainak kellene lenniük.

Mi a viszonya valóságnak és képzeletnek? Van-e az embernek joga ahhoz, hogy beleszóljon a természet rendjébe? Miért van az, hogy jót akarunk, de mégis rosszul sül el? Mi történik mikor a cselekedeteinket önös érdekeink vezérlik? Tudunk egyáltalán önzetlenül cselekedni? Sok minden rejtőzik ebben az előadásban, kár azonban, hogy csak felmerülő gondolatfoszlányként, nem pedig kerek egészként.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr718004865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása