7óra7

Téves diagnózis
7óra7: (5/10)
Közösség: (8/10)

Téves diagnózis

2011. 03. 03. | Turbuly Lilla

Takáts Alice - Dolmány Attila, Andai Györgyi, Nagy Cili

Takáts Alice - Dunai Tamás, Nagy Cili A legfőbb érv mégis az lehet a leporolás mellett, hogy a darab komoly megmutatkozási lehetőséget kínál a főszereplőnek. De ebben rejlik az előadás kockázata is: hogy a címszerepet játszó színésznő elviszi-e a hátán az előadást vagy sem. Benedek Miklós Nagy Cilire bízta ezt a feladatot. A színésznő szemmel láthatólag sok munkával, nagy erőfeszítéssel építi fel a karaktert, az eredmény sajnos mégsem meggyőző. Az előadás elején felvillantja a komoly, megbízható, munkájának élő doktornőt, olyan, amilyennek a környezete látja és még színre lépése előtt leírja, de aztán ez az arca nyomtalanul elvész, és marad helyette egy egzaltált, kicsit hisztérikus fiatal lány, ami rendben is lenne, ha nem ez adná a meghatározó benyomást a karakterről, hanem csak Takáts Alice egyik arca lenne a sok közül. Az viszont nagyon is elképzelhető, hogyha néhány év és egy tucat szerep után játssza el ezt a főszerepet, más lesz az eredmény. A többiek inkább a helyükön vannak. Andai Györgyi a tisztes szegénységben élő, az anyaságot mint életelvet a maga hétköznapi egyszerűségében megmutató Markovitsné szerepében. Dunai Tamás bölcs, néha jólesően ironikus professzora, akiben szerencsés végkimenetelű harcot vív a fiatal kolleginájába egy kicsit szerelmes és emiatt a saját fiával rivalizáló férfi az apával, reménybeli nagyapával. Németh Kristóf (Tardy-Koós György) alakítása jól egyensúlyoz indulat, szenvedély és szerelmes ellágyulás között. Dolmány Attilának (Markovits László) egyetlen jelenetben kell elhitetnie, hogy a saját nézőpontjából nem volt más választása, mint hogy vállalja a két év börtönt Takáts Alice helyett, és ez sikerül is neki. A tragikomédia műfaji megjelölés második fele, a komédia jelentős részben Újvári Zoltán játékának köszönhető, aki a doktornő apjaként gyenge, lóversenyőrült, kedves szélhámost játszik, jó arányérzékkel.

Takáts Alice - Andai Györgyi, Dolmány Attila

A kis játéktérben néhány jellegzetes, az 1930-as éveket idéző bútordarab. Ennyire közel a nézőkhöz nem lehet levegőt enni, így a hosszas vacsora jelenethez valódi hidegtálat és valódi gesztenyetortát falatoznak a szereplők. (Előadás után elosztják a maradékot – mondja a szünetben a kedves ruhatárosnő egy ismerősének, aztán a Kvartett-beli paprikáscsirkét kezdik emlegetni.) A díszlet mellett a jelmez is Dévényi Rita munkája. Utóbbi egyetlen ponton vált ki kisebbfajta nevetőrohamot a nézőtéren, holott nyilván csak autentikus szeretett volna lenni az utolsó részletig: amikor Németh Kristóf motoros száguldás után ront be egy drámai jelenetbe, és ebben a harmincas évekbeli motorosruhában a bőr fejfedővel és vastag szemüveggel éppen úgy néz ki, mint egy Darth Vader-paródia.

A Takáts Alice 1930-ban még tűnhetett egy, a megszokottól eltérő női életút és szerepvállalás izgalmas színpadi lenyomatának, ez azonban már régen nincs így. Instant kivonatot kapunk néhány örök emberi dilemmából, férfi-nő játszmából, az eutanázia kérdéséből. A végén a sok férfi közt Takáts Alice magára marad. Egy kicsit talán szánjuk, aztán gyorsan elfeledjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr968004885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása