7óra7

A parabola esete a zöld Suzukival
7óra7: (2/10)
Közösség: (0/10)

A parabola esete a zöld Suzukival

2011. 08. 12. | 7óra7

Mi kivetnivalót találhatunk ebben? – kérdezhetjük A gyermekkirály című előadás után –, ha egyszer itt is stimmel minden alkatrész: némi keresztény-pogány hajcihő és megbékélés, némi politikai háború és bölcs kiegyezés, néhány romantikus udvari karakter, szexuális utalások, mérgezés, ármány, szerelem, gyerekek, továbbá maga a parabolisztikus szándék. Talán az, hogy nem lehet beleülni. Egymásra pakolt alkatrészekből ugyanis nem lesz színház, rá lehet mondani persze, ahogy egy csomó paradicsomra, paprikára meg hagymára is rá lehet mondani, hogy lecsó, attól még – legyen bármennyire _gourmet_ az ember, vagy akár nem – csak nem lesz az.

Mert tényleg volt egy nagy királyunk, Salamon. Mondjuk nem volt olyan nagy király, az viszont tény, hogy volt neki egy csúf, gonosz ellenlábasa, Géza, aki végül kibékült az alig 12 éves Salamonnal, és így az országban ismét béke honolt - legalábbis egy ideig. Húsbavágó, kortárs probléma ez, hiszen itt áll egy komplett nemzet, amely mást sem szeretne, csak végre egységes békében suhanni az egyenlőség és a testvériség nyugodalmas birodalmába – legalábbis elvileg. Azonban ez így kimondva, a valódi miértek, okok és okozatok nélkül szimpla szócséplés, önmagában álló közhely, elvesztegetett lehetőség. Pozsgai Zsolt szentimentál-hungaro bulvártörténelmi drámájának (mivel minden sematikus, sokkal inkább egy tévéfilm elsőkörös forgatókönyvére hasonlít) színpadi érzékenysége nagyjából ezen a szinten képes megszólalni a szerző rendezésében. Így hiába hever a lábunk előtt minden, amit magyarságról, királyról és udvaráról, pogányról és keresztényről tudni vélhetünk, ha azok élettelen karakterek papírízű mondataiban, illetve a látszatszínpadiságban kellene, hogy testet öltsenek. Amit látunk, az ugyanis nem több primer színpadi eszközök szolgai felvonultatásánál, pont mint egy szappanoperánál, de hát ott segítségül jön a filmnyelv, és kikalapálja a kikalapálni valót. A színpadon viszont nincs ilyen gáláns mentőlovag, a Barátok közt naiv-kosztümös változatának másfél órás "próbája" pedig nem az a kifejezett színházi csemege.

A gyermekkirály - Kovács Enikő Lili, Bindics Botond, Szívós László

A médiumot tévesztett dráma így a színészek szájából is csak jelzésértékűen tud szólni. Szilágyi Annamária az erős anyában a tartást próbálja hangsúlyozni, Csorba Kata a nyávogó királykisasszonyban el tud rejteni egy kis életszagú cinizmust, Márkus Melinda szerep híján mindössze megszeppenve, szépen és tisztán beszél, Bánvölgyi Tamás a totális mértéktelenség állapotában, fékevesztetten próbál ellentétet találni Géza fejedelemben – mintha hinne abban, hogy nem egy bábut játszik, ez azonban vakhitnek bizonyul –, Jakab Tamás groteszk figurája - annak ellenére, hogy nem ebbe az előadásba készült – legalább néhány üdítő poént kipasszíroz az ármánykodó hatalomtechnikusból, Gömöri Krisztián a makulátlan jóság arcát egy pillanatra sem tudja megkérdőjelezni, a gyerekszereplők pedig csak (ki)használva vannak, pusztán önmagukban természetesen nem érdekesek. Mindössze Szívós László tisztalelkű, böszme testőre tudja minden pillanatában frappáns egyszerűséggel szerepét a fizimiskához választott kedves nyíltsággal mindvégig betölteni.

A gyermekkirály - Csorba Kata, Szívós László, Bindics Botond, Szilágyi Annamária, Jakab Tamás, Gömöri Krisztián

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne jelezné le mindvégig mindenki, hogy aktuálisan milyen viszonyt ápol a királlyal, és az milyen szép egyenes úton megy a felnézés irányába, mert hát persze, hogy oda mutat, hiszen ott van a tanulság! Bizony ám, hiszen nem szabad egymással harcban állni,nem szabad lenézni a gyengének látszót, nem szabad nem a belső értékek alapján dönteni! Meg persze nem szabad a dramaturgia helyett playbackről játszott visszaemlékezésekkel betömni a sztori lyukait, nem szabad forgatókönyvet írni dráma helyett, nem szabad tévéfilmet rendezni színház helyett, és nem szabad szanaszét hagyni az alkatrészeket, mert akkor nem tudunk beülni még a szuszkába sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr548002553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása